Tajna smrti Mesićeva sponzora, misterioznog bogataša Mladena Obrada

Obrad je s osumnjičenim Britancima bio povezan i preko švicarske Tebowe a koja je vlasnik tvornica diljem bivšeg SSSR-a. Posljednji pozdrav Mesićevu sponzoru uputili su preko novina Marijan Tomurad i zet Jakova Blaževića.

Polovicom travnja 2009. većina hrvatskih medija izvijestila je kako je u Moskvi od posljedica premlaćivanja preminuo Mesićev sponzor Mladen Obrad (71). O tome svjedoči i članak u Nacionalu. Da nije bilo tog tragičnog događaja i smrti, malo tko bi u Hrvatskoj ikad čuo za njega. Naime, o misterioznom Zagrepčaninu koji je poslovao od Irske, preko Švicarske pa diljem bivšeg SSSR-a, u domovini se znalo samo u određenim visokim krugovima. O bliskim vezama bivšeg predsjednika i pokojnika, osim nominalne donacije od 75 tisuća kuna koliko je dao za Mesićevu kampanju, svjedoči i tekst sa službene web stranice Ureda predsjednika. Tako je 8. siječnja 2001. objavljeno: “U dvodnevnom privatnom posjetu Republici Hrvatskoj boravio je predsjednik Ruske Republike Komi Jurij Aleksejevič Spiridonov. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, predsjednik Spiridonov susreo se s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, pri čemu su razgovarali su o mogućnostima unapređenja odnosa, osobito gospodarskih, između Republike Komi i Hrvatske. Ovo je drugi susret dvojice državnika, a prvi se održao prošlog ljeta u Dubrovniku.

Susretu su prisustvovali savjetnici predsjednika Mesića za gospodarstvo i vanjsku politiku dr. Stjepan Zdunić i Tomislav Jakić, te poduzetnici iz Švicarske, Mađarske i Hrvatske, Mladen Obrad, Kozma Janoš, Mihail Ksemzovski i Mirsad Pipić. U pratnji predsjednika Republike Komi bio je veleposlanik Ruske Federacije u RH Nj.E. dr. Eduard Leonidovič Kuzmin”, glasila je vijest o susretu Mesića i ruske delegacije u kojoj se zatekao i pokojni Obrad. Da u Hrvatskoj malo tko zna za rusku Republiku Komi, a da po svemu sudeći nikakav nacionalno važan posao tada nije bio ni ni napravljen, mogla bi biti tema neke sasvim druge priče.

Veza sa zetom Jakova Blaževića i bivšim šefom policije

U rubrici osmrtnice nakon smrti misterioznog poslovnjaka Obrada, osim posljednjeg pozdrava obitelji, supruge Ruže i sinova Krunoslava i Christiana, osvanule su osmrtnice kojom su se od pokojnika zadnji put oprostili bivši HDZ-ov šef zagrebačke policije Marijan Tomurad, te zet komunističkog moćnika Jakova Blažević, Željko Kristović zv. Kris, sa sinom Lukom Kristovićem-Blaževićem i kćerkom Majom. Pretragom hrvatskog trgovačkog registra može se doznati kako su Kristović i Obrad bili poslovno povezani kroz nautičku tvrtku Ental International Ltd. sa sjedištem u Kaštel Sućurcu. Osnivač Entala u veljači 1999. bila je offshore tvrtka iz Dublina a direktor je bio Kristović, koji se u registar upisao s pariškom adresom. Krisa je potkraj 1999. u upravi zamijenio Splićanin Renato Krivić a Krivića u svibnju 2000. Mladen Obrad. U registar je Obrad upisao zagrebačku adresu, Novu cestu na Trešnjevci. To je inače zgrada koju je gradila Industrogradnja. Po tome bi se mogle izvući neke analogije. Puno hrvatskih bogataša, poput Danka Končara ili Josipa Jagušta, u trgovački registar upisuje neotmjene hrvatske adrese, a istodobno su rezidenti i vlasnici nekretnina ili tvrtki na najotmjenim svjetskim destinacijama. U Entalu se mijenjao vlasnik, tako je tvrtku iz irske offshore zone zamijenio prvo karibski Alastair Projects s Britanskih Djevičanskih Otoka, a potom Dalmacijacement RMC Group. U upravi je jedno vrijeme bio i Dubrovačan Niko Jančić. Prema aktualnim podacima sa Sudrega u Entalu više nema ni Mesićevog sponzora a ni zeta jakova Blaževića. Sadašnji je vlasnik Cemex Hrvatska a direktor Trpimir Renić. S druge strane nije poznato na koji su način Obrad i Tomurad bili povezani, ali očito su, sudeći po tekstu u osmrtnici, bili vrlo bliski.

Ruski biznis i moskovske nekretnine

I dok o Mesićevu sponzoru, kojeg su prema objavljenom, ispred njegova moskovskog stana na Lenjingradskom prospektu 35, napali nepoznati napadači azijatskih fizionomija, u hrvatskim registrima više ne može pronaći tragova, to nije slučaj s ostatkom svijeta. Naime, o napadu na njega izvijestili su tada svi relevantni ruski mediji, pa čak i jedan armenski, opisujući ga kao Hrvata sa švicarskom adresom. Nakon njegove smrti i u domaćim je medijima publicirano kako je on bio jedan od vodećih ljudi tvrtke Tebowa, koja je poslovala na ruskom tržištu, a prema riječima obitelji, trebao je uskoro završiti svoje poslove u Rusiji. No, provjerom u trgovačkim registrima zemalja u kojima je Obradova Tebowa poslovala, shvatila sam da je ta tvrtka i dalje aktivna na tržištu Rusije, Ukrajine, Moldove i Tadžikistana, a da su svi uredi tamo gdje su bili i prije Obradove smrti. Dapače, o dubokom korijenju koji je misteriozni hrvatski poslovnjak pustio u ruskoj prijestolnici svjedoči i moskovski telefonski imenik. Tamo su i danas upisana čak tri pretplatnička broja na ime Mladen Obrad. U sva tri slučaja upisan je i isti datum rođenja tako da je isključeno da se radi o drugoj osobi. Naime, iz hrvatskog matičnog broja može se iščitati kako je Obrad bio rođen 25. srpnja 1938. a taj je datum upisan uz moskovskog pretplatnika. Tako na Obradovo ime glase telefoni na kućnim brojevi 13 i 35 na adresi Lenjingradski prospekt te jedan u Krasina ulici br. 19. U prva dva slučaja radi se o golemim višekatnicama uz tipičnu moskovsku široku prometnicu a u trećem slučaju o golemom neboderu. Sve tri nekretnine nalaze se u užem središtu Moskve. Na adresi Lenjingradski porspekt 35 jedno je vrijeme bilo i sjedište predstavništva Obradove tvrtke Tebowa.

Veza sa britancima optuženim za šverc oružja

Prva Tebowa ima od 1998. sjedište u švicarskom Luganu ali matična Tebowa osnovana je u Dublinu potkraj 1988. godine, dakle deset godina ranije. Sjedište švicarske Tebowe inače je na švicarskoj kućnoj adresi Obradovih, u Riva Paradiso, u mjestu Paradiso. Temeljni kapital iznosi milijun švicarskih franaka. Kao direktori uz Mladena Obrada bili su upisani i Britanci John Trevor Greer Donnelly te Trevor Robinson Donnelly s adresom u poreznom raju, mjestu Sark na Kanalskom Otočju. Imena ta dva Britanca nisu nepoznata svjetskom tisku, britanski BBC, Independent, Mirror i ostali mediji izvijestili su kako su taj otac i sin povezani sa svjetskim švercerima oružjem te genocidom u Ruandi. Naime, oni su bili direktori offshore tvrtke Mil Tec koja je brodom prošvercala oružja u vrijednosti 5,5 milijuna dolara u jeku sukoba u toj afričkoj državi. Dokumenti zaplijenjeni na brodu dokazali su kako ta kompanija ima zrakoplov registriran u Nigeriji ali nabavljen na leasing preko tvrtke s Bahama, što je istražitelje navelo na sumnju kako se oružje švercalo i zračnim putevima. Švercano oružje potjecalo je iz kontingenta zemalja bivšeg SFRJ-a, a kao što je to uobičajeno, na deklaracijama nije pisalo oružje nego metal. Brod je plovio iz Izraela a pristao je i u Albaniju. Istražitelji su otkrili i komplicirane bankarske transakcije između Mil Teca i tragove novca na računima banaka od Velike Britanije do SAD-a. Ima li taj slučaj ikakve veze s napadom u Moskvi na Mladena Obrada, teško je znati.

No, činjenica je da su sve Obradove Tebowe po zemljama bivšeg SFRJ-a specijalizirane za proizvodnju metala. Inače, prema podacima iz irskog trgovačkog registra John Trevor Donnelly bio je direktor i u matičnoj Tebowi Ltd. U Paradisu je 1999. registrirana i matična kompanija moldavske Tebowe – Tebowa – MPG iz Tiraspola, u kojoj su zastupnici bili Mladen, njegovi sinovi Krunoslav i Christian te jedna Švicarka. Iz tog registra doznajemo kako Krunoslav ima hrvatsko a Christian talijansko državljanstvo. Moldavska tebowa-MPG ima i službenu web stranicu, kao i ruska Tebowa-nur sa sjedištem u Kazanu. Inače, na švicarskoj kućnoj adresi sin pokojnog Mesićevog sponzora Krunoslav Obrad registrirao je i dvije domene Obrad.org te Karainvest.com. Obje su domene neaktivne. Inače, švicarski dom Obradovih nalazi se u na prekrasnom mjestu u Rivi Praradiso, u višekatnici s izravnim pogledom na jezera Lugano. Par minuta šetnje nalazi se otmjeni hotel Lido Conca D’ Oro Paradiso smješten na samoj obali. U tom dijelu kantona Ticino živjeti mogu samo osobe dubokog džepa. Ima li taj život visoku cijenu i radi li se u slučaju Mesićeva sponzora o razbojništvu kako je objavljeno ili slučaj ima puno dublju pozadinu? Veliko je pitanje hoćemo li to ikada doznati! kao i to kako je došlo do odnosa između Mesića i Obrada i što je njih dvojicu uistinu povezivalo!

Izvor: Irena Divković Milanović/dnevno.hr 

Odgovori

Skip to content