HODOČAŠĆE HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA 2013. – ”HRVATSKIM MUČENICIMA”

GVOZDANSKO – UDBINA, najava   Generacije Hrvata stoljećima postojano žive u svojoj Domovini. Bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje bile su i ostale vrijednosti koje su stoljećima branjene od naših predaka pa sve do danas.

Stoga, cilj ovoga hodočašća jeste spomen i odavanje počasti svima onima koji su svoje živote položili braneći Domovinu u kojoj će svatko moći slobodno i dostojanstveno živjeti.

BOŽJE ORUŽJE
Obucite se u oružje što vam ga daje Bog,
da mognete izdržati đavolske udarce,
jer se ne borimo protiv ljudi od krvi i mesa,
nego protiv Vlasti, Poglavarstva
i Vrhovništva ovoga mračnog svijeta
i protiv zlih duhova koji borave
u nevidljivim prostorima.
(EF 6, 11-13)

 

{jathumbnail off}    PREDGOVOR
GVOZDANSKO – HRVATSKO VELEJUNAŠTVO

Hrvati su u 16. stoljeću grčevitom i krvavom borbom protiv turskog osvajača nastojali sačuvati svoj identitet i svoju domovinu na ”ostatku ostataka” od nekada slavnog Hrvatskog kraljevstva.

U to vrijeme, po svom besprijekornom junaštvu isticala se hrvatska plemićka obitelj Zrinski i oko njih okupljeni hrvatski vojnici i težaci. Poznata bitka kod Sigeta zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u cjelokupnoj povijesti hrvatskih bitaka u kojoj u posljednjem jurišu na neprijatelja pogiba Nikola Šubić Zrinski.
Nikola Šubić Zrinski rođen je u Pounju u gradu Zrinu 1508. godine.

Grad – utvrda Zrin prvi put se spominje u 13. stoljeću, a od 1347. godine u posjedu je plemićke obitelji Šubića, koji po gradu uzimaju ime Zrinski.
Desetak godina nakon smrti Nikole Šubića Zrinskog pod Sigetom još tragičniju sudbinu doživljavaju branitelji utvrde Gvozdansko.

Na žalost, ta je povijesna činjenica posve iščezla iz hrvatskog sjećanja. Grad – utvrda Gvozdansko prvi put se spominje 1488. godine.

Izgradili su je knezovi obitelji Zrinski za potrebe zaštite rudnika srebra i olova. Ti rudnici koristili su za gospodarski uspon knezova Zrinski, stoga i za dugogodišnju obranu od Turskih osvajača.
Osnovana je i kovnica srebrenog novca koja je bila pod javnim kraljevskim nadzorom, s osiguranom primjerenom

upravom i organizacijom te potrebnim stručnim kadrom i osiguranjem.
Nije poznato kada je točno osnovana kovnica u Gvozdanskom, no prvi pisani trag potječe iz 1525. godine.

Grad Gvozdansko najprije je pokušao osvojiti Malkoč beg 1561. godine i to dva puta.
Zatim, na Gvozdansko dva puta navaljuje Ferhat beg Sokolović i to 1574. godine i 1576. godine.
Junačka posada, uz pomoć hrvatske banske vojske, odbila je sve napade. Oko Božića 1577. godine Ferhat beg se vratio pod Gvozdansko s velikom vojskom od pet do deset tisuća turskih napadača i vlaških martoloza te ga opkolio sa svih strana.

U gradu se tada našlo tristotinjak branitelja, većinom rudara i nešto stalnih stražara. Obranu su provodila četiri hrabra kapetana: Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipišić.

U gradu je bilo premalo hrane i vode a i baruta, jer je posljednji put opskrbljen još u kolovozu.
Stoga su zavladale glad i žeđ, ponestalo je ogrijeva a zima je bila vrlo žestoka.
Posada grada je unatoč svim poteškoćama odbijala svaku ponudu za predaju.
Posada je 9. siječnja 1578. godine ostala bez imalo hrane, a Ferhat beg im je još jednom ponudio predaju, nudeći im nesmetan prolaz do slobodnog dijela Hrvatske.

Očekujući pomoć kraljevske vojske, branitelji su zbog svoje časti ponosno odbili tu izdaju.
Bijesni je Ferhat beg u slijedeća tri dana poduzeo tri velika juriša kojima je pokušao zauzeti Gvozdansko.
Sve juriše posada je Gvozdanskog izmučena glađu i hladnoćom odbila očajničkim i nadljudskim naporima. Nakon tri dana žestokih borbi na životu je ostalo još tridesetak branitelja.

Tijekom noći s 12. na 13. siječnja 1578. godine ugasile su se sve vatre u gradu. Turci su ujutro krenuli u napad, ali iz utvrde Gvozdansko nije se oglasila nijedna puška. Bez ikakvog otpora Turci su provalili vrata tvrđave i ušli u grad.

Ostali su zatečeni strahovitim prizorom. Svi su branitelji na svojim položajima bili smrznuti i mrtvi a u gradu nije bilo ni hrane ni vode, ni streljiva.

Iznenađenog Ferhat bega zadivila je hrabrost branitelja Gvozdanskog.

Poštujući njihovo junaštvo, zapovjedio je da se pronađe i dovede svećenik kako bi bili pokopani uz kršćanski obred.
Sigurno je to bila najveća počast koju je Turski osvajač mogao dati mrtvim braniteljima Gvozdanskog.
Ahmet aga Valentić imenovan je za turskog kapetana Gvozdanske kapetanije. Njegova pisma svjedoče o događajima iz tog vremena.
Preuzeto iz knjige ”GVOZDANSKO – Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora” (Damir Borovčak, vlastita naklada, Zagreb 2012.)

UVOD
Već tradicionalno, po peti puta Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ‘‘Damir Tomljanović – Gavran” Zadar, povodom Dana hrvatskih mučenika organizira hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koje započinje 25. kolovoza a završava 31. kolovoza, kada se ove godine obilježava Dan hrvatskih mučenika.

Ovim hodočašćem želimo oteti zaboravu događaje u kojima su Hrvati krvlju branili opstojnost svoga naroda, vjere i Domovine.

Isto tako, ovim hodočašćem želimo potaknuti Hrvatske građane te Hrvate domovinske i iseljene Hrvatske, a osobito hrvatske branitelje, na jedinstvo u ovim vremenima kada je potrebno svjedočenje istine na kojoj je stvorena naša Domovina.

Stoga ovim hodočašćem pozivamo sve Hrvatske građane te Hrvate domovinske i iseljene Hrvatske a osobito hrvatske branitelje na okupljanje u Udbini kako bi odali počast svima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine, te kako bi tako posvjedočili jedinstvo koje nas je nosilo u svim našim pobjedama.
U organizaciju i provedbu hodočašća uključile su se slijedeće udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata: Zbor veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga veterana SJP DR RH, Udruga ratnih veterana 1.gbr ”Tigrovi” i HVIDR-a Zadar.

Sudionici hodočašća su hrvatski branitelji navedenih braniteljskih udruga kao i drugih braniteljskih udruga i postrojbi iz Domovinskog rata.

Hodočašće će biti provedeno na relaciji: Gvozdansko, Glina, Topusko, Centingrad, Rakovica, Smoljanac, Plitvička jezera, Korenica do CHM (Udbina).

Gvozdansko, kao početnu točku ovogodišnjeg hodočašća odabrali smo zbog toga što je to mjesto iskazanog junaštva hrvatskih branitelja tijekom obrane vjere, naroda i domovine od turskih osvajača.
Unatoč raznim političkim i povijesno – znanstvenim namjerama da se ovaj događaj zaboravi, mi ga na ovaj način želimo otrgnuti zaboravu.

Cijelo hodočašće posvećeno je svima onima koji su kroz povijest – a i danas – utkali svoju žrtvu u temelje hrvatske države.

Imenovanjem pojedinih dionica etapama iz hrvatske povijesti želimo odaslati poruku domaćoj i svjetskoj javnosti da se ničim ovi povijesni događaji ne mogu izbrisati iz sjećanja hrvatskog naroda.
Ovu istinu, mi hrvatski branitelji dužni smo čuvati i promicati budućim generacijama, a to ćemo i činiti dok nas god bude.

Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika

”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar

CILJ HODOČAŠĆA

Generacije Hrvata stoljećima postojano žive u svojoj Domovini.
Bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje bile su i ostale vrijednosti koje su stoljećima branjene od naših predaka pa sve do današnjih dana – naše borbe u Domovinskom ratu za obranu ovih vrijednosti.
Stoga, cilj ovoga hodočašća jeste spomen i odavanje počasti svima onima koji su svoje živote položili braneći Domovinu u kojoj će svatko moći slobodno i dostojanstveno živjeti.

NAZIV HODOČAŠĆA I DIONICA
Naziv hodočašća je:

HODOČAŠĆE HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA 2013.

”HRVATSKIM MUČENICIMA”

Naziv dionica i nositelji su:
D-1 MUČENICIMA U OBRANI KRŠĆANSTVA I DOMOVINE KOD SISKA 1593.
Nositelj: UP SG SOD ”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar
Ponedjeljak, 26. kolovoza 2013. godine; Gvozdansko – Glina (36,75 km)

D-2 MUČENICIMA U OBRANI DOMOVINE NA PETROVOJ GORI 1098.
Nositelj: Udruga HVIDR-a Zadar
Utorak, 27. kolovoza 2013. godine; Glina – Cetingrad (45,25 km)

D-3 BOSANSKO – HERCEGOVAČKIM MUČENICIMA
Nositelj: Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade ”Tigrovi”
Srijeda, 28. kolovoza 2013. godine; Cetingrad – Smoljanac (36,04 km)

D-4 VUKOVARSKIM MUČENICIMA U DOMOVINSKOM RATU
Nositelj: Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Četvrtak, 29. kolovoza 2013. godine; Smoljanac – Korenica (28,18 km)

D-5 LIČKIM MUČENICIMA II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA
Nositelj: USJP DR RH
Petak, 30. kolovoza 2013. godine; Korenica – Udbina (CHM) (29,70 km)

 

Ukoliko żelite poduprijeti organizaciju i provedbu Hodočašća hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 2013. – ”HRVATSKIM MUČENICIMA” rado će mo primiti Vašu donaciju koju možete uplatiti na tekuċi račun Udruge:

Udruga pripadnika SG SOD ”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar
Bartola Kašića 3, 23000 Zadar
Republika Hrvatska

Model: 12
Broj żiro računa: 2340009-1110289828 otvoren u Privrednoj banci Zagreb (PBZ)
Poziv na broj odobrenja: (upišite Vaš OIB ili JMBG)
Opis plaćanja: DONACIJA ZA HHBDR 2013. – ”HRVATSKIM MUČENICIMA”

Za više informacija kontaktirajte nas:
Branimir Rażov, predsjednik udruge, mob: 095/802-6785
Željko Turić, tajnik udruge, mob: 098/998-5717
e-mail: info@udruga-gavran.hr

izvor: udruga-gavran.hr

Odgovori

Skip to content