Katolici pozivaju na borbu protiv GMO-a

SAD je više puta isticao kako Sveta Stolica treba promovirati genetički modificirano sjeme kao moralnu obvezu. Stav Papinskog vijeća za pravdu i mir je da odoli pritiscima na službeno prihvaćanje GMO-a

 

{jathumbnail off}Katolički reporter David Andrews je napisao otvoreno pismo u kojem poziva kardinala Petera Turksona, predsjednika vatikanskog Papinskog vijeća da se odupre vladi SAD-a i Monsantu. Andrews ističe kako Monsanto godinama lobira s Vatikanom pokušavajući ga uvjeriti kako je GMO sjeme dobra stvar i kako sveta Stolica treba promovirati GMO kao moralnu obvezu. Čini se da Monsanto svoju dobro uhodanu politiku dugogodišnjeg uvjeravanja jednako primjenjuje na sve pa i na Vatikan.

Posljednje informacije kažu kako je prošli papa Benedikt XVI. bio za GMO, dok sadašnji Franjo još uvijek nije iznio svoj stav. No, prognoze kažu kako sudeći prema obrazovanju pape Franje, te njegovu poznavanja kemije, ipak možemo očekivati nešto drugačiji stav od onog koji je imao njegov prethodnik.

Najzanimljiviji ulomci otvorenog pisma Davida Andrewsa
‘Kao što znate, Vlada SAD-a je zajednički s poljoprivrednim gigantom Monsantom godinama tražila potporu za genetički modificiranu hranu od svete Stolice.
Tijekom mog posljednjeg posjeta američkom ambasadoru Miguelu Diazu, tek prije nego što je podnio ostavku, Diaz je pohvalio biskupa Marcela Sanceza Sorondoa, kancelara Papinske akademije znanosti jer podupire GMO. Pitam se što će reći, osobito s obzirom na Vaše vodstvo sinode u Africi i na jakom zalaganju koje Monsanto i američka vlada mora transformirati u afričku poljoprivredu kroz skupinu G-8 u Novom Savezu za sigurnost hrane i prehranu.’

Monsanto ‘gura’ Vatikan da odobri GMO – hoće li Vatikan odoljeti?
‘Kao što znate, SAD je više puta isticao kako sveta Stolica treba promovirati genetički modificirano sjeme kao moralnu obvezu. Stav Papinskog vijeća za pravdu i mir je da odoli pritiscima za službeno prihvaćanje GMO-a. Dok je Akademija znanosti opetovano domaćin jednostrane konferencije o GMO-u 2004. i 2008. godine. Kardinal Renato Martino, Vaš prethodnik pri uredu za pravdu i mir, bio je blizu ali se povukao, a i Vi ste bili vrlo oprezni…’

‘…Tijekom mog susreta s Američkom agencijom za međunarodni razvoj, državnim i poljoprivrednim odjelima i kongresnim osobljem, ova metoda proizvodnje – agroekologija, koja je usvojena od strane Ujedinjenih naroda na Međunarodnoj procjeni poljoprivrednih znanosti i tehnologije u razvoju (2008.) – nazvana je ‘eko-topijsko’ razmišljanje, temeljeno na vjeri i teologiji. Ipak, više od 50 zemalja podupiru ovu studiju, koja je provedena od strane nekoliko stotina znanstvenika i poljoprivrednika… Znam da civilne grupe diljem svijeta imaju različite ideje o proizvodnji hrane od onih koje postavljaju Monsanto i SAD. Biti će važno da sveta Stolica održi solidarnost s malim farmerima.’

Ovo je još jedan dokaz da Monsanto radi iza kulisa
Dr. Brian John je istaknuo: ‘Ova otvorena pisma otvaraju raspravu u Katoličkoj crkvi o GMO-u i u tijeku je diplomatska ofenziva administracije SAD-a da osigura interese Monsanta i ostale biotehnologije unutar Vatikana te unutar Katoličke crkve općenito. Wikileaksovi kanali su nam dali neke indikacije da SAD radi iza scene’.

Pismo Davida Andrewsa je još jedno u nizu koje potvrđuje rasplamsavanje vatre oko uvođenja GMO-a, ali isto tako još jedno koje potvrđuje na koji način radi vlada SAD-a zajednički s Monsantom.
Je li napokon došlo vrijeme da se crkveni autoritet direktno umiješa i odbaci sve mogućnosti GMO-a? Vremena za odluku i djelovanje je sve manje – na prostoru EU su posijane neke od genetski najmodificiranijih sorti kukuruza.

Izvor: Marijana Katalinić/Dnevno.hr 

 

Odgovori

Skip to content