Zbog Putinovog *anti-gay zakona*, moguć bojkot olimpijskih igara u Rusiji!

Zakon koji je u lipnju potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin, zabranjuje ‘propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa’, a sudionicima i organizatorima gay-parada propisuje novčane kazne. S obzirom na to da će se ZOI 2014 održati upravo u takvoj Rusiji, njemački mediji izražavaju zabrinutost zbog mogućeg bojkota sportaša homoseksualne orijentacije, ali i onih s liberalnijim pogledima na svijet.

 

{jathumbnail off}’Homoseksualci u Rusiji nisu više samo diskriminirani. U međuvremenu se brutalno zlostavljaju, a država još na to i huška. Činjenica da anti-gay zakon zabranjuje čak da se u prisustvu maloljetnika i priča o homoseksualnosti nije samo dokaz nevjerojatne ograničenosti, to je ujedno i vrlo opasno jer se iza takvog stava krije uvjerenje da bi tematiziranjem homoseksualnosti mladi ljudi mogli biti zavedeni, ako ne i ‘zaraženi’. Pogrešan način razmišljanja da je homoseksualnost jedna neprirodna bolest, mnoge homoseksualce je koštalo života, naprimjer u doba neonacista. Ipak, bilo bi pogrešno bojkotirati ovaj umobolan način razmišljanja. Upravo zbog činjenice da se u Rusiji širi ta suluda ograničenost, važno je frontalno joj se suprotstaviti tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sochiju. Stoga su veliko poštovanje zaslužili oni sportaši homoseksualne orijentacije koji će uprkos vrlo opasnoj situaciji usuditi se otići u Rusiju’, sasuo je paljbu list Osnabruecker Zeitung.

Zakon koji je u lipnju potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin, zabranjuje ‘propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa’, a sudionicima i organizatorima gay-parada propisuje novčane kazne. Obzirom da će se ZOI 2014. održati upravo u takvoj Rusiji, njemački mediji izražavaju zabrinutost zbog mogućeg bojkota sportaša homoseksualne orijentacije, ali i onih s liberalnijim pogledima na svijet.

Da bojkot nije rješenje, zaključuje list WAZ:
‘Bojkot olimpijskih igara oduvijek je predstavljao bojkot olimpijske ideje koja u svojim osnovama treba zalagati za sportsko nadmetanje i razumijevanje među pripadnicima različitih naroda. U međuvremenu su olimpijske igre, takoreći cijeli sport, postale žrtva marketinga. Zašto će se u narednim godinama održati toliko sportskih manifestacija u Putinovom carstvu? Zašto je organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. dodijeljena vrelom Kataru – zemlji koja ne poznaje niti parlament, niti neovisno pravosuđe? Bojkot nije rješenje kako u sportu, tako i u politici. Američki predsjednik Barack Obama bi Putinu mogao postaviti pitanja o ruskom anti-gay zakonu. Međutim, ova dva gospodina radije šute.’

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content