Ljubo Jurčić: Zašto oni prodaju moju djedovinu samo zato što ne znaju njome upravljati?

Ekonomski analitičar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi SDP-a Ljubo Jurčić u razgovoru za Novi list analizirao je aktualnu gospodarsku situaciju u svjetlu najavljenih privatizacija Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, te monetizacije autocesta.

 

{jathumbnail off}Jurčić smatra da se pod nazivom monetizacije pokušala skriti prava suština stvari.

– Ako bi monetizacija završila kreditom iz inozemstva kao neka vrsta koncesije onda bi kamata završila u inozemstvu, onda bi premija rizika na dugoročnu naplatu završila u inozemstvu, naplata za upravljanje bi završila u inozemstvu, baš kao i profit. To su sve dijelovi nacionalnog dohotka koji bi pripadali strancima – upozorava Jurčić.
Uvjeren je kako hrvatski javni dug treba što više pokriti iz domaćih izvora, na primjer mirovinski ili drugi institucionalni hrvatski fondovi.

– U tom slučaju sve ovo, i kamata i premija osiguranja i zarada i naplata za upravljanje ostala bi u Hrvatskoj kao dio hrvatskog nacionalnog proizvoda. Tako da bi financiranje kroz ovaj oblik koji Vlada sada predlaže bilo lošije, ekonomski i politički neopravdano jer Hrvatska ide u tržište i kapitalizam – ističe Jurčić

Otvoreno se protivi tzv. monetizaciji autocesta.

-Dati neku imovinu na 30 ili 50 godina znači da dajete vlastiti kapital drugima tako da bi se hrvatski kapital na taj način smanjio. Ja jesam za refinanciranje tog javnog duga i pokriće, ali na domaćem tržištu kroz drugačiji aranžman – istaknuo je Jurčić.

Protivi se i prodaji Croatia osiguranja.

– Croatia osiguranje nije ni izvor ni rješenje problema. Oni rade pozitivno, imaju dugu tradiciju. Croatia osiguranje treba što duže zadržati u vlasništvu Hrvatske. Sada ne proizvodi nikakve gubitke i nema potrebe da se u ovom trenutku ide u bilo kakvu vrstu dokapitalizacije ili privatizacije. Tako da to sada nije apsolutno nikakav problem niti je rješenje problema, a dugoročno može voditi do smanjivanja nacionalnog kapitala što je politički vrlo opasno. Croatia osiguranju treba dati profesionalnu upravu i politički Nadzorni odbor. On ne mora biti toliko stručan, on mora kontrolirati ciljeve. A uprava se mora birati prema stručnosti. Najveći je paradoks da najviše ljudi sa znanjima iz osiguravateljskog biznisa dolazi iz Croatia osiguranja i da je ta tvrtka bila rasadnik kadrova za sva ova nova privatna osiguranja. Tako da jednoj takvoj tvrtki samo treba dati strategiju, dati joj politički cilj, i nadzorni odbor koji će taj politički cilj čuvati. I naravno stručnu upravu koja će ga ostvarivati –smatra Ljubo Jurčić.

-Ako je Vlada loša, kao što je ova, iako su imali dobre namjere što nije dovoljno, hrvatski građani ne smiju biti njen talac. Nismo mi njihovo vlasništvo. Pokušali su, htjeli su, ne mogu i trebaju se maknuti. Oni žele privatizirati Croatia osiguranje zato što nisu sposobni njime upravljati. To nije njihova djedovina, to je djedovina sviju nas. Zašto oni prodaju moju djedovinu samo zato što ne znaju njome upravljati – kategoričan je Jurčić.

Protivi se i prodaje Hrvatske poštanske banke.

– Hrvatskoj ne nedostaje novaca, njega ima dovoljno. Hrvatskom razvoju novac nije ograničenje. U protekle dvije tri godine koliko ja znam HPB ima po svim pokazateljima pozitivne rezultate. Znači ona kao takva može prirodno rasti. Ona nije nikakvo rješenje ni problem u hrvatskom bankarskom sustavu. A njenim ostankom sačuvala bi se vrijednost nacionalnog kapitala. Ona u ovom trenutku ne bi trebala biti predmet nikakve rasprave niti odluke već samo nadzora da nastavi raditi kao što radi u zadnje dvije godine. A ako država ima neki cilj može je dokapitalizirati.

Ali budući da vidim kako se danas u Hrvatskoj vode financije oni je kapitalizirati ne mogu u sustavu današnje hrvatske financijske politike, a to uostalom nije ni potrebno. Znači da se ona ili proda ili dokapitalizira ne bi se stvorilo ni jedno radno mjesto u Hrvatskoj, ne bi se povećala proizvodnja, ne bi se povećao izvoz. Znači Vlada se mora koncentrirati na mjere i ulaganja kojima će povećati domaću proizvodnju. Njenom prodajom dugoročno bi ostali s manjom vrijednosti nacionalnog kapitala – zaključuje Ljubo Jurčić.

Izvor: R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content