Javna rasprava: Zoran Pusić neće ni da čuje o domoljublju u školama

– Osobno sam začuđen. Ne želim vjerovati da netko može biti pun mržnje. Ili se radi o lošoj percepciji ili neznanju. Ja govorim o ljubavi prema Hrvatskoj, prema domovini. Ta ljubav nije isključiva – objašnjava don Damir Stojić

 

{jathumbnail off}Vijeće za socijalnu pravdu organiziralo je na Pantovčaku široku raspravu o nastavi građanskog odgoja u hrvatskim školama. Nije teško zaključiti da iza ove inicijative stoji predsjednik Ivo Josipović, čiji odnosi s premijerovim kabinetom u posljednje vrijeme i nisu baš najbolji. Pohvalno je što predsjednik želi čuti različita mišljenja jer se u Hrvatskoj obično može čuti samo jedna strana, dok se druge ignorira.

Mijenja li se s najnovijom inicijativom predsjednika Ive Josipovića politička paradigma u Hrvatskoj? Ako pitate Vicu Batarela, predsjednika udruge Vigilare, odgovor će biti potvrdan. Predsjednik Josipović je, naime, po prvi put na jednom mjestu okupio nevladine udruge, bez obzira na njihove stavove o građanskom odgoju. Prije to nije bio slučaj, već se slušala samo jedna strana i to ona koja zagovara mnogo “slobodniji” pristup građanskom, ali i zdravstvenom odgoju. Aktivisti poput Vice Baterela ili don Damira Stojića sada su napokon imali priliku oči u oči susresti se i ući u polemiku sa Zoranom Pusićem, Antunom Zorislavom Petrovićem i Mirjanom Krizmanić.

Ideološki obojeni pojmovi

– Dobro je da se civilno društvo razvija jer ova rasprava danas pokazuje da u hrvatskom društvu postoje različita mišljenja kad je riječ o zdravstvenom odgoju. Nama je nedostajalo dijaloga i činilo nam se da se zloporabila politička moć u korist samo nekih društvenih grupa. Građanski odgoj nije loša ideja, ali mora uzeti u obzir cijelo društvo. Nama slijedi još jedna godina eksperimentalnog građanskog odgoja u školama, no mi i dalje nismo zadovoljni kurikulumom . Ipak, bitno je istaknuti da konzervativna većina više ne šuti. I to je predsjednik s ovim sastankom uvažio – komentirao je raspravu Vice Batarelo.

Batarelo nalazi dosta nedostataka u nastavi građanskog odgoja. Prije svega, kaže da u njemu ima puno ideološki obojenih pojmova te se često uzima samo jedno mišljenje kao ispravno. Tako se stvara jedna nova, “civilna religija”, a u što Batarelo ubraja rodnu ideologiju, nedostatno pojmovanje ljudskih prava bez prava na život i utjecanje na društvo pomoću različitih pseudoznanosti.

– Konzervativna je opcija realnost u Hrvatskoj i ona se mora uzeti u obzir jer smo mi ti koji plaćaju porez i financiramo škole – pojašnjava Baterelo.

Ljuti ih spominjanje uloge Katoličke crkve

Don Damir Stojić također je sudjelovao u raspravi, a zanimljiva je bila njegova polemika sa Zoranom Pusićem. Naime, Pusić je u raspravi kontrirao don Stojiću s tezama da se u Hrvatskoj patritizam ističe na pogrešan način te da je uloga Katoličke crkve “daleko od toga da je jednoznačno pozitivna”.
– S druge strane su iznenađeni da netko misli drugačije od njih, opet dolazi do jednoumlja. Oni su otvoreno rekli da su u svojim istraživanjima zaključili da većina djece u Hrvatskoj imaju konzervativna stajališta i to moraju promijeniti. Kad sam spomenuo da se u nastavi građanskog odgoja ne spominje Katolička crkva, počeli su spominjati pojam inkvizicije i govoriti da je Crkva bila protiv napretka u društvu – izjavio je don Stojić. Kaže da ga je zaprepastila reakcija druge strane kad je rekao da kurikulum mora sadržavati pojmove poput patriotizma ili Domovinskog rata. Ne samo da se nisu složili s njim, već su i postali verbalno agresivni.

– Osobno sam začuđen. Ne želim vjerovati da netko može biti pun mržnje. Ili se radi o lošoj percepciji ili neznanju. Ja govorim o ljubavi prema Hrvatskoj, prema domovini. Ta ljubav nije isključiva – objašnjava don Stojić.

Na raspravi na Pantovčaku nije bilo ministra obrazovanja Željka Jovanovića koji bi trebao biti iznimno zainteresiran za ovakve stvari, pošto se ipak radi o njegovu resoru. Kako nam Batarelo pojašnjava, predsjednik je pozvao ministra koji je prije dva dana obećao da će doći. No, to se nije dogodilo.

Temeljna tri stupa građanskog odgoja za koja se zalaže konzervativna strana
1. Poštivanje svake ljudske osobe – svakog pojedinca i njegovog dostojanstva (nerođena djeca, ravnopravnost s obzirom na spol, dob, nacionalnu pripadnost)
2. Obrana institucije obitelji (bračna posvećenost muža i žene)
3. Pravedan i učinkovit sustav prava i vlasti

Autor: Damir Galić/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content