HR pravosuđe sve teže štiti slučaj Perković

Kraj lažima je blizu – značajno se sužava udbaški manevarski prostor

 

{jathumbnail off}DORH je ipak potvrdio da ne provodi predradnje u slučaju Josipa Perkovića. Dan nakon što su novine brujale o još jednom navlačenju Njemačke za nos od strane našeg pravosuđa, DORH se predomislio i prestao izazivati Njemačku… Dan ranije sve ozbiljnije novine i portali izvijestili su o pokretanju predistražnih radnji protiv Perkovića. Javnost je uglavnom reagirala negativno na ovaj medijski spin.

Ipak, treba reći da sam spin i ne mora biti spin, već probni balon jedne grupacije i mreže starih kadrova na ovaj salto mortale Milanovićeve politike. Vjerojatno je probni balon bačen zbog ispitivanja odjeka u javnosti.

O toj temi jučer su govorili dr. Ivo Banac, kontroverzni povjesničar i pravni zastupnik žrtava UDBA-e, Davor Prtenjača. Prtenjača je jasno naglasio kako je, pravno gledano, Njemačka nadležna prema mjestu djela i da svakako neće pozitivno gledati na ovaj novi potez našeg pravosuđa.

Pravosuđe se, prema pisanjima medija, povelo “novim dokazima”, što je Prtenjača naglasio kako nije istina, jer je Njemačka već odavno poslala dokazni materijal s “novim dokazima”. I navodno je DORH upoznat s detaljima. Analizom ove Prtenjačine izjave, sve više ovaj potez sliči na hvatanje utopljenika za teži kamen, koji će ga još dublje povući u ponor.

Ivo Banac se ne čudi što su, uz sud, i svjetske tajne službe zainteresirane za Josipa Perkovića. Mnoge podatke koje on ima i njegove brojne veze su plod želje Nijemaca. Niti Banac nije blagonaklono gledao na navodne predistražne radnje DORH-a. Zaključio je ono što i naša javnost, da taj korak ne vodi ničemu dobrom. Zapravo se javnost vuče za nos i, kako je Banac rekao, nitko više nije glup da ne vidi činjenicu da se želi pogaziti dogovor sa EK.

Nastavak tog probnog balona je i izjava Ante Nobila o jeftinijem postupku za Josipa Perkovića u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je baš sada to svima prioritet, sada kada je Njemačka postala odlučna u namjeri da dobije špijunskog dragulja. Hrvatska, iz svega napravljenog u slučaju Perković, nema namjere Perkovića izručiti i preko kontroliranih medija pokušava stvoriti klimu za suđenje u Hrvatskoj zbog navodnih “novih dokaza”. Indikativna je i još jedna misao Ive Banca, kako je Merkelica oprala Obamu zbog prisluškivanja pa ne vidi zašto bi jedna mala državica mogla uništavati njenu reputaciju.

Ante Nobilo je izjavom o jeftinijem postupku zapravo otkrio povezanost političkih i inih segmenata u slučaju Perković te njihovu suglasnost da Perković mora ostati u Hrvatskoj. Otkrivanje imena ubojica građana i zavijanje obitelji u crno nije prioritet ove vlasti, već baš naprotiv, prikrivanje svega toga.

DORH na kraju shvaća svoju pristranu ulogu koja je još jednom jasno naglasila ovisnost sudova i medija te njihovu odlučnost da zaštiti od pravedne kazne u zločinu okrvavljene ruke. Ipak, kraj lažima je blizu jer sve upućuje na znatno smanjen udbaški manevarski prostor.

Autor: I.D./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content