Može li itko zaustaviti manipulatore Milanovića i Grbina?

Zaustavite Grbina i Milanovića dok narod nije izišao na ulice i uzeo stvar u svoje ruke!

 

{jathumbnail off}Ustavni sud jučer je prekinuo SDP-ovo ‘silovanje’ demokracije, ali oni ne odustaju. Njihov ustavnopravni ‘stručnjak’ Peđa Grbin koji je do jučer tvrdio kako neće poštovati odluku građana na referendumu na Milanovićev zahtjev sada traži novi način kako će pravnim smicalicama ignorirati odluku najvišeg državnog tijela.

U svakoj normalnoj državi za kršenje Ustava i zakona ide se u zatvor. U Hrvatskoj se očito može ignoritati i Ustav i odluke Ustavnog suda, a da za to pojedinac ili grupa ne snose čak ni moralnu odgovornost.

Iako je jučer Ustavni sud prekinuo višemjesečnu polemiku je li odluka na referendumu obvezujuća, SDP-ovi “tumači” Ustava ne odustaju. Naime, njihovog ustavnopravnog “stručnjaka”, Peđu Grbina, koji je do jučer tvrdio kako njegova partija neće poštovati odluku građana na referendumu o braku, odluka Ustavnog suda nije obeshrabrila.

Ni 24 sata nakon šamara koji su vladajući dobili od Ustavnog suda Grbin se još nije oglasio u javnosti. Neki članovi SDP-a s kojima smo razgovarali tvrde kako se on sigurno neće posuti pepelom nego će tražiti novi način kako će pravnim smicalicama ignorirati odluku najvišeg državnog tijela čija je glavna zadaća nadzor nad ustavnošću zakona te zaštita ljudskih prava i sloboda građana zajamčenih ustavom.

– Nije Grbinova ideja da se ne poštuje volja građana na referendumu, što je čak prihvatio i saborski Odbor za Ustav kroz formulaciju da se neće odlučivati izravno o promjeni, već o odluci o pristupanju promjeni Ustava što Saboru otvara mogućnost da predložena definicija braka, ako i uspije na referendumu, u konačnici ipak ne uđe u Ustav. To je Milanovićeva opsesija zadnjih mjeseci od kada mu je postalo jasno da će referendum ipak morati raspisati, tvrdi jedan od članova SDP-a koji je na sjednicama najvišeg tijela upozoravao kako bi ovakvo ignoriranje volje građana moglo imati dalekosežne posljedice.

Zoranu Milanoviću očito nije bilo važno mišljenje ni 11 najpoznatijih hrvatskih ustavnopravnih stručnjaka (Robert Podolnjak, Branko Smerdel, Zvonimir Lauc, Arsen Bačić, Saša Šegvić, Sanja Barić, Stipe Ivanda, Anita Blagojević, Đorđe Gardašević, Petar Bačić i Mato Palić) koji su još u lipnju upozorili javnost, ali i vladu kako se referendum mora raspisati, a odluka na njemu mora unijeti u Ustav ukoliko bude pozitivna. Neki od njih su još tada tvrdili kako ustavni i zakonski sadržaj instituta narodne inicijative nije najkvalitetnije riješen, ali sve dok je ovako kako je danas, volja građana se mora poštovati bez iznimki.

Mnogi od tih stručnjaka poput Smerdela, Bačića ili Šegvića su ideološki i svjetonazorski bliski SDP-u i HNS-u, ali su već tada opozoravali kako se Ustav i zakoni moraju poštovati, a ne prepustiti samozvanim tumačima kao što je Peđa Grbin, koji je po struci pravnik, ali sa vrlo skromnim iskustvom i znanjem.

Jasno, Milanović u svojoj sadašnjoj partiji nije trebao stručnjake poput Mate Arlovića koji ipak nešto znaju i razumiju, nego poltrone poput Grbina koji bespogovorno izvršavaju naredbe partije pa makar morali ići protiv Ustava i zakona.

Dakle, nitko više ne dvoji da je silovanje demokracije na pitanju referenduma o braku bila Grbinova ideja. Pa sam je Milanović još početkom ljeta kazao kako je ideja o referendumu o braku nasrtaj na vladajuću koaliciju i njene programske ciljeve.

– Ako se već ne slažemo s tim pitanjem i svjetonazorom mi smo trebali prvi podnijeli zahtjev Ustavnom sudu da se očituje o samom pitanju, ali i činjenici da će se Ustav moći promijeniti voljom jednog jedinog građana ako samo on izađe na referendum, tvrdi SDP-ov zastupnik koji smatra da je ovo, nakon ukidanja zdravstvenog odgoja još jedan težak udarac vladajućima.

Budući je HDZ-ov Vladimir Šeks najavio kako će sada njegova stranka HDZ podnijeti amandman da se sporni zaključak saborskog Odbora od prošlog tjedan uskladi s Ustavom i mišljenjem Ustavnog suda, jasno je da će se sljedećih dana u vladajućoj tvornici zakona smišljati nove smicalice kao protuodgovor, ne samo najvišem državnom tijelu, nego i većini hrvatske javnosti.

Vladajući strah od ovog referenduma je potpuno jasan.

Uspije li on, a nema razloga sumnjati s obzirom na raspoloženje građana, za njim bi mogli kao na tekućoj traci slijediti i novi kojima bi građani od vlasti tražili promjenu načina vladanja i preinake mnogih loših stvari koji su u samo dvije godine napravili kukurikavci. Prvo dvojezičnost, pa monetizacija autocesta, a poslije tko zna što sve ne.

– Odluka Ustavnog suda je jedino moguća jer je saborski odbor napadom na ustav apsolutno pogriješio za što nije potrebno biti ustavnopravni stručnjak. Ustav se mijenja na dva načina – inicijativom u Saboru i neposrednim odlučivanjem naroda na referendumu, ali sada je sve riješeno, izjavio je odvjetnik Građanske inicijative “U ime obitelji” Krešimir Planinić.

– Ovo je prvi narodni referendum koji će se održati u neovisnoj Hrvatskoj i uvjereni smo da će građani masovno izaći na njega i glasovati za vrijednosti koje su u tradiciji hrvatskog naroda, tvrdi Planinić.

Autor: B.D./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content