Tko su mi roditelji i koliko ih imam?

U državama u kojima su istospolni brakovi već neko vrijeme legalni uvijek slijede nove izmjene zakona. Ako se ne radi o izmjenama koje negiraju spol, onda se radi o onima koje ukidaju majku i oca ili pak dodaju još roditelja

 

{jathumbnail off}Nacrt Zakona o životnom partnerstvu s kojim je ovih dana izašao u javnost ministar uprave Arsen Bauk znači izjednačavanje prava, povlastica i obveza istospolnih i bračnih zajednica. Istospolni parovi uzimati će zajedničko prezime i imati obred s kumovima pred matičarem, na njih će se primjenjivati određene odredbe iz Obiteljskog zakona, biti će zabranjeno nepovoljnije postupanje prema toj vrsti zajednice u odnosu na bračne zajednice, uključujući i zabranu nepovoljnijeg postupanja kada se radi o medicinski potpomognutoj oplodnji. Razlike u odnosu na brak, a koje se tiču posvojenja, zapravo i nisu razlike, jer životni partner ima sva prava skrbništva nad djetetom čiji je partner posvojitelj ili roditelj, a pravo na trajnu skrb nad djetetom nakon smrti partnera, biti će navodno predmetom javne rasprave.

U Hrvatskoj se tako ponavlja slučaj Francuske gdje je Hollandeova vlada potpise 700.000 građana protiv provedbe zakona o istospolnom braku proglasila neprihvatljivima i izjednačila istospolne zajednice s brakom. Kod nas vlada nije uspjela u pokušaju zakonskog spriječavanja referenduma jer su se eminentni stručnjaci za ustavno pravo jasno očitovali da u tome neće sudjelovati te je stoga vlada odlučila odugovlačiti s provedbom referenduma i prije toga pustiti u proceduru Zakon o životnom partnerstvu. Nakon ovog postupka u Francuskoj su na ulice izašli milijuni prosvjednika. Vidjet ćemo što će se dogoditi u Hrvatskoj gdje uz istospolne brakove (koji se tako ipak ne zovu) ide i totalna rasprodaja sve preostale državne imovine.

U državama u kojima su istospolni brakovi već neko vrijeme legalni, proces nikad ne staje samo na tome već uvijek slijede nove izmjene zakona. Ako se ne radi o zakonima koji negiraju spol i uklanjaju iz javnog života sva obilježja spola, onda se radi o zakonima koji ukidaju majku i oca ili pak dodaju još roditelja. U prijedlogu zakona o kome je riječ u sljedećem tekstu direktno se navodi kako je njegova svrha derogirati sudsku odluku u saveznoj državi Kaliforniji iz 2011. godine koja se odnosila na nevjerojatan slučaj utvrđivanja skrbništva nad djetetom rođenom u braku dvije lezbijke. Lezbijke su prvo živjele u registriranom partnerstvu, ali pošto je njihova veza bila nasilna i nestabilna od samog početka, lezbijka Melissa je ubrzo otišla od svoje partnerice Irene i započela vezu s muškarcem po imenu Jesus. Ubrzo je i zatrudnila i uselila se kod njegovih roditelja, raskinula registrirano partnerstvo sa Irene i zatražila sudsku zabranu pristupa, jer je Irene bila nasilna.

Međutim, na kraju se opet vratila Irene bez da je Jesusu ostavila ikakve podatke za kontakt. Malo prije nego se dijete rodilo, u Kaliforniji su legalizirani istospolni brakovi te su se Melissa i Irene vjenčale. Jesus se nakon propale veze u međuvremenu odselio u Oklahomu jer je tamo dobio stalan posao. Nakon rođenja kćerkice dvije lezbijke su se nastavile svađati barem jedanput tjedno i ostavljale jedna drugu u modricama. Melissa se opet odselila od svoje partnerice (odnosno žene ili supruge) i upustila u vezu s drugim muškarcem, Joseom. Irene se s tim nije mogla pomiriti i tražila je skrbništvo nad Melissinom kćerkom. Slučaj je završio pokušajem ubojstva jer je naposljetku Jose Irene više puta izbo nožem, a istraga je pokazala da je u svemu sudjelovala i Melissa te su na kraju oboje završili u zatvoru. Mala beba je završila u udomiteljskoj skrbi a kasnije se dokazivalo skrbništvo koje su tražili Melissa, Irene i Jesus. Utvrđivalo se da li je Jesus stvaran otac ili samo(!) biološki otac, za Irene je utvrđeno da je stvarna majka djeteta, a Melissa je bila samo biološka majka. Dijete je povjereno na brigu bakama i djedovima kao najodgovornijim odraslim osobama u cijeloj priči.

Iz Massachusettsa upozoravaju da, s obzirom da su homoseksualni odnosi izrazito disfunkcionalni, svake godine sve više novca savezne države odlazi na borbu protiv učestalog obiteljskog nasilja kod homoseksualaca. Izdvaja se i do 5,5 milijuna dolara godišnje za programe homoseksualnih aktivističkih grupa protiv obiteljskog nasilja.

Malo tko u Hrvatskoj razumije da izjednačavanjem homoseksualnih zajednica i braka, država preuzima obavezu da u ovim kriznim vremenima na sebe preuzme sav teret skrbi za specifičnosti homoseksualnih zajednica – zakonodavnu, medicinsku, socijalnu itd. U nastavku pročitajte do kojih sve apsurdnih situacija već dolazi u zemljama koje su priznale homoseksualni brak. I sve to pod navodnom brigom za dobrobit djece koju se počinje tretirati kao zajedničku imovinu…

 

 

Kalifornija: Guverner Brown potpisao prijedlog zakona kojim se dozvoljava da djeca imaju više od dva zakonita roditelja

Prijedlog zakona — sličan onome koji je lani zaustavio guverner osobno – izazvao je protivljenja i optužbe da se radi o napadu na tradicionalnu obitelj; zagovaratelji zakona tvrde da se moraju rješavati pitanja vezana uz promjenu obiteljske strukture.

Autor: Patrick McGreevy i Melanie Mason (Los Angeles Times)

Objavljeno: 4. listopad, 2013.

SACRAMENTO — Guverner Jerry Brown potpisao je u petak zakon kojim će se dopustiti da djeca u Kaliforniji mogu imati više od dva zakonita roditelja, protiv čega se bore neke konzervativne grupe smatrajući to napadom na tradicionalnu obitelj.

Senator Mark Leno (D-San Francisco) rekao je da je on autor mjere kojom bi se pokušalo riješiti promjene koje se odvijaju u strukturi obitelji u Kaliforniji, a obuhvaćaju između ostalog situacije u kojima istospolni parovi imaju dijete s biološkim roditeljem koji je suprotnog spola.

Zakon će dopustiti sudovima priznavanje tri ili više zakonitih roditelja tako da se skrbništvo nad djetetom i financijska odgovornost za dijete mogu podijeliti među svima koji su uključeni u odgoj djeteta, rekao je Leno.

„Sudovi trebaju imati mogućnost zakonskog priznanja ovih promjena u obiteljskoj strukturi kako bi djecu uzdržavale odrasle osobe koje igraju središnju ulogu u brizi i ljubavi za njih,“ rekao je Leno. „Od kritične je važnosti da sudovi imaju mogućnost priznavanja uloga svih roditelja tako da nijedno dijete ne mora osjetiti odvajanje od jedne od odraslih osoba koje je odmalena smatralo roditeljem.”

Prijedlog zakona je djelomično rezultat sudske odluke iz 2011. o sporu koji je nastao zbog lezbijskog para koji je na kratko prekinuo svoju vezu, kako kažu iz ureda senatora Lena. Jedna od žena zatrudnila je s muškarcem prije negoli su dvije žene obnovile vezu. Izbila je svađa, nakon čega je jedna žena završila u bolnici a druga u zatvoru, ali kćerkica je dana na udomiteljsku skrb jer njezin biološki otac nije imao roditeljska prava.

„Svi kojima je interes djeteta na prvom mjestu i koji shvaćaju da suci ne bi trebali biti prisiljeni donositi odluke koje su štetne za djecu trebali bi pozdraviti ovaj prijedlog zakona i zagovarati njegovo usvajanje,” rekao je Ed Howard, viši savjetnik pri Institutu za zastupanje djece Pravnog fakulteta u San Diegu.

Prijedlogu zakona SB 274 protive se zagovornici tradicionalnih obitelji, uključujući Brada Dacusa, predsjednika Pacifičkog instituta za pravdu, koji je u petak rekao kako je razočaran potezom guvernera.

„Ovo će se dugoročno pokazati kao pogreška,” rekao je Dacu. „Oni koji će platiti cijenu nisu aktivisti već djeca jer će biti svjedoci još većih sukoba i neodlučnosti kod pitanja koja se tiču njihove dobrobiti.”

Dacus je rekao da će postojanje više od dvoje zakonitih roditelja stvoriti potencijal za veće sukobe oko onog što je najbolje za dijete i rezultirati još kompliciranijim sudskim sporovima.

Mjeri su se usprotivili pravni stručnjaci iz konzervativnog Capitol Resource Instituta, koji su ju prozvali štetnom za djecu. Udruga je rekla kako se djeca najbolje osjećaju u obiteljima s njihovom biološkom majkom i ocem, ili s posvojiteljima muškarcem i ženom koji im mogu pružiti adekvatne muške i ženske uzore.

Brown je prošle godine zaustavio sličan prijedlog zakona, a njegovi predstavnici nisu htjeli odgovoriti novinarima na pitanje zbog čega je u međuvremenu promijenio mišljenje.

Izvor: zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content