Gay tate milijunaši tužiti će Anglikansku crkvu jer im ne dozvoljava crkveno vjenčanje

Kada država dozvoli sklapanje braka između istospolnih parova, a istospolni parovi nisu u svemu izjednačeni s heteroseksualnim parovima, tada se može rušiti sve. Mogu se maltretirati građani koji ne žele prihvatiti gay brak, ali se isto tako mogu napasti i vjerske zajednice koje ne žele obavljati crkvena gay vjenčanja 

 

 

{jathumbnail off}Britanski homoseksualni par Barrie i Tony Drewitt-Barlow tvrde da žive kršćanskim životom i žele da im se omogući crkveno vjenčanje. Trenutno u Velikoj Britaniji još nije moguć ni civilni brak između istospolnih partnera jer zakon koji je premijer Cameron donio ovo ljeto i kojim se legalizira istospolni brak tek iduće ljeto stupa na snagu. Tim su zakonom od obveze obavljanja istospolnih vjenčanja izuzete crkve i vjerske zajednice putem tzv. „četverostruke brave“, odnosno pravnog mehanizma kojim je premijer Cameron navodno zaštitio crkve. Taj se mehanizam već dovodi u pitanje, a par koji ga prvi namjerava osporiti ima dovoljno novaca da postigne svoj cilj.

Barrie i Tony Drewitt-Barlow već su dobili jednu pravnu bitku kojom su drugim istospolnim parova olakšali posao. 1999. godine postali su prvi roditelj 1 i roditelj 2 u rodnom listu djeteta u Velikoj Britaniji. Dijete su dobili preko aranžmana sa surogat majkom i sada već imaju petoro djece na isti način. Sva djeca, osim blizanaca prvorođenaca, imaju različitu majku.

Ali to nije sve. Par koji tvrdi da živi kršćanskim životom vrlo brzo je pokrenuo biznis sa surogat majčinstvom. Uskoro otvaraju i svoju podružnicu u Kaliforniji. Oni to zovu ‘one-stop shop’ centrom za surogat majčinstvo ili mjestom gdje na jednom mjestu možete riješiti sve pravne zavrzlame koje proizlaze iz surogat majčinstva, ali i probleme koje muče svakog drugog kupca, tj. da li želite imati dijete plavih ili zelenih očiju, crne ili plave kose, Indijca ili bijelca. Problemi se riješavaju na način da se od jedne žene uzima jajašce, a druga služi kako bi nosila dijete u utrobi. Drugim riječima, jedna je žena dovoljno lijepa i pametna, a druga dovoljno siromašna i očajna. Na taj su način uzorni kršćani Barrie i Tony dobili svu svoju djecu. Cijena ovakvih aranžmana kreće se između 25 000 i 85 000 funti, a par se osim toga proslavio time što je pružao usluge Eltonu Johnu i njegovu partneru kod ugovaranja surogat majčinstva.

Tekst koji slijedi objavljen je u Daily Mailu i u njemu se nažalost jasno vide ciljevi gay pokreta kojim se traži „bračna jednakost“. Naime, LGBT udruge vrlo su dobro upoznate sa svim pravnim aspektima svojih zahtjeva. Prema presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju austrijskog gay para Schalk & Kopf istospolni brak nije ljudsko pravo i ne radi se o diskriminaciji ukoliko se homoseksualni par ne može vjenčati u državi koja ne predviđa sklapanje braka između istospolnih partnera. Međutim, kada država dozvoli sklapanje braka između istospolnih parova, a istospolni parovi nisu u svemu izjednačeni s heteroseksualnim parovima, tada postoji pravna osnova za diskriminaciju. I tada se može rušiti sve. Mogu se maltretirati građani koji ne žele prihvatiti gay brak, ali se isto tako mogu napasti i vjerske zajednice koje ne žele obavljati crkvena gay vjenčanja. Gospodin Drewitt-Barlow svijesno laže kada kaže da bi mogao imati crkveno vjenčanje da pripada Sikijskoj crkvi. Čim je u Velikoj Britaniji ovo ljeto donesen zakon o istospolnim brakovima, Sikijski hramovi u Velikoj Britaniji prestali su obavljati vjenčanja, čak godinu dana prije nego će taj zakon stupiti na snagu. Unatoč obećanjima premijera Camerona, ta se vjerska zajednica htjela osigurati da ne bude izložena tužbama od strane homoseksualnih parova zbog diskriminacije.

Crispin Blunt, britanski zastupnik konzervativne stranke u parlamentu, koji je prije nekoliko godina napustio suprugu i obitelj da bi se posvetio homoseksualnom životu, rekao je za BBC da nastojanja premijera Camerona da se Anglikanska i Rimokatolička crkva izuzmu iz zakona o istospolnim brakovima mogu biti pravno problematična. Vladin prijedlog „bračne jednakosti“ znači da bi „brak trebao biti jednak u očima države bilo da se radi o istospolnom paru ili o zajednici žene i muškarca.“ Time bi protivljenje zakonu od strane vjerskih zajednica postalo predmetom odredbi Zakona o jednakosti, istog zakona koji je doveo do prisilnog zatvaranja ili sekularizacije svih katoličkih agencija za posvajanje u Engleskoj i Walesu.

 

Gay tate milijunaši tužiti će Anglikansku crkvu jer im ne dozvoljava crkveno vjenčanje
Barrie Drewitt-Barlow izjavio je da se baš u crkvi želi vjenčati za svog partnera Tonyja
Tvrdi kako je jedini način da se to dogodi tužiti crkvu na sudu
Radi se o prvom testiranju obećanja koje je premijer Cameron dao biskupima Anglikanske i Rimokatoličke crkve
Premijer je obećao da nijedna crkva neće biti prisiljena obavljati istospolna vjenčanja
Barrie i Tony trenutno imaju petoro djece koje su im rodile surogat majke
Autor: Steve Doughty

OBJAVLJENO: 2. kolovoz, 2013.

Prvi pravni izazov zabrani istospolnih brakova od strane Anglikanske crkve odaslan je danas, i to mjesecima prije nego bude moguće prvo gay vjenčanje.

Gay tata Barrie Drewitt-Barlow je izjavio: „Želim otići u moju crkvu i vjenčati se za svog muža.“ Dodao je: „Jedini način da mi idemo dalje je izazvati Crkvu sudskom tužbom.“

Ovaj pravni potez značiti će prvo testiranje valjanosti obećanja koje je premijer David Cameron dao biskupima Anglikanske i Rimokatoličke crkve da nijedna crkva neće biti prisiljena obavljati istospolna vjenčanja protivno volji svojih vjerskih vođa i vjernika.

Svećenici su postavili „četverostruku bravu“ na novi zakon o istospolnom braku – koji je prošlog mjeseca dobio Kraljevsko odobrenje – i njome bi se trebalo zaštititi one crkve koje se protive istospolnom braku.

Međutim, ova će se garancija morati testirati na sudu, a udruge za gay prava očekivale su da će ih se vrlo brzo pokušati osporiti.

Gospodin Drewitt-Barlow i njegov civilni partner Tony slavan su par još od 1999. godine kada su postali prvi gay par koji se pojavio na rodnom listu djeteta. Sada imaju petoro djece preko surogat majki.

Gospodin Drewitt-Barlow je rekao: „Moramo uvjeriti crkvu da je za našu zajednicu dobra stvar da nas priznaju kao kršćane koji žive svoju vjeru.

„Ja sam kršćanin, praktični vjernik. Moja se djeca odgajaju kao kršćani i pripadaju lokalnoj župnoj crkvi.“ Gospodin Drewitt-Barlow (42), vlasnik tvrtke za surogat majčinstvo sa sjedištem u blizini njegove obiteljske kuće u Essexu, koja će uskoro otvoriti i svoju podružnicu u Los Angelesu, dodaje: „Da sam pripadnik sikijske crkve, mogao bih se vjenčati u Gurdwari. Liberalni Židovi mogu se vjenčati u sinagogi, jedino kršćani ne mogu.

„To me strašno pogađa jer to toliko želim – veliku raskošnu ceremoniju, sve što što ide uz crkveno vjenčanje“.

Rekao je kako je sramota da su on i njegov partner prisiljeni sudski goniti kršćane kako bi ih natjerali na priznanje njihove zajednice, ali i da im novi zakon (o istospolnim brakovima) nije donio ono za što su se borili.

 

{jathumbnail off}Slika: Tony i Barrie Drewitt-Barlow sa svojim blizancima na daljinu Dallas i Jasper. Sada već imaju petoro djece putem surogat majčinstva.

 

Gospodin Drewitt-Barlow, koji je ušao u registrirano partnerstvo 2006., dodaje: „To je kao da vam netko pokloni slatkiš u omotu i kaže vam da ga ližete.“ Prema zakonu vlade Velike Britanije o istospolnim brakovima, kojim će sljedeće ljeto biti omogućena prva homoseksualna vjenčanja, crkve su automatski isključene iz zakona i moraju dati svoj pristanak prije nego počnu provoditi obrede istospolnih vjenčanja.

Onima koji se protive istospolnom braku rečeno je da će četverostruka brava spriječiti sudove da preko svojih odluka prisile svećenike i većinu kongregacija na priređivanje istospolnih vjenčanja protivno njihovoj savjesti.
Četverostrukom bravom se određuje da nijedna vjerska organizacija ne smije biti prisiljena obavljati istospolna vjenčanja ili dozvoliti da se takvi obredi odvijaju unutar njihovih prostora.

Bilo bi protuzakonito kada bi svećenici vjenčavali istospolne parove ukoliko vrh njihove crkve nije odlučio da se zakon o istospolnim brakovima primjenjuje na tu vjersku zajednicu. Zakon o jednakosti iz 2010. godine biti će dopunjen kako bi se osiguralo da ne postoje zakonski temelji za dizanje tužbi zbog diskriminacije protiv vjerskih organizacija koje ne žele vjenčati istospolne parove.

Zakon također navodi da su istospolna vjenčanja u Anglikanskoj i Velškoj crkvi protuzakonita.

Anglikanska crkva također je zaštićena internim kanonskim zakonima, koji su dio zemaljskog zakona koji kaže da brak mora biti između žene i muškarca.

Međutim, niz dosadašnjih sudskih slučajeva sporova temeljem zakona o jednakosti za kršćane je završilo porazom. Sudovi su naročito uvijek presuđivali u korist homoseksualaca koji su tužili kršćane.

Posljednjih godina bilo je puno poznatih slučajeva koja su završila otpuštanjem s posla matičara u gradskoj vijećnici koji su odbili obavljati obrede predviđene kod sklapanja registriranog partnerstva, zatim otkazom bračnom savjetniku koji je izjavio da neće davati savjete o seksualnom životu gay parovima, te sudski poraz para koji je odbio iznajmiti sobu u njihovu hotelu homoseksualnom paru jer nisu bili vjenčani.

Colin Hart iz Koalicije za brak je rekao: „Tinta na zakonu se još nije osušila a crkvama već prijete sporovi. Upozoravali smo premijera Camerona da će se ovo dogoditi, rekli smo mu da daje obećanja koja neće moći ispuniti.“

„Nije želio slušati. Nije ga bilo briga. On je taj koji je stvorio ovaj cirkus. Kokoške gospodina Camerona odlaze kući na počinak, a obični ljudi s vjerskim stavovima će još jednom postati žrtve totalitarnih snaga političke korektnosti.“

Gospodin Hart je dodao: „Sada se suočavamo sa stvarnošću koja je takva da će crkve morati birati između toga da uopće ne obavljaju vjenčanja ili će vikari i svećenici prkositi zakonu i zbog toga se naći na optuženičkoj klupi.“

Izvor: Daily Mail

Članak je u cijelosti prenesen s portala http://zdravstveniodgoj.com/

Odgovori

Skip to content