Referendum o braku: Tko je “za”, a tko “protiv” u splitskoj vijećnici

Splitski gradski vijećnici desno orijentiranih stranaka jasno su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća iskazali svoj stav u vezi referenduma o braku

 

{jathumbnail off}Osim HDZ-a, s bedževima inicijative “U ime obitelji” pojavili su se i Damir Ćosić Roda iz HSP-a AS te Luka Podrug iz HČSP-a, a bedževe su podijelili i Kerumovim HGS-ovcima. Jasan je stav i splitskog gradonačelnika, Ive Baldasara, koji je na temu referenduma snimio i spot. On, kaže, ne može glasati za nešto što je protiv ljubavi.

– Ja glasam protiv zato što smatram da je to ograničavanje ljudskih prava, ali ne samo ljudskih prava nego je to ograničavanje i jedne univerzalne slobode, univerzalne stvari koja nas svih povezuje, a to je ljubav. Prema tome, ne mogu glasati za nešto što je protiv ljubavi – poručio je Baldasar.

Iako gradonačelnika podržava u Gradskom vijeću, Anđelka Visković se ne slaže s njim i po pitanju referenduma.

– Žao mi je što smo uopče došli u situaciju da oko ovog pitanja idemo na referendum, ali budući da imamo referendum, izaći ću na njega i glasat ću za. Smatram da temelj obitelji čine žena i muškarac, a referendum ne doživljavam kao diskriminaciju, već kao očuvanje tradicije – rekla je Anđelka Visković.

Damir Vidošević s Nezavisne liste Ivana Grubišića ističe kako je po ovom pitanju tradicionalan, iako je po svemu drugom slobodouman.

– Moj osobni stav je za obitelj, odnosno da je brak zajednica muškarca i žene. Za sve ostalo mislim da je primjereno, nemam ništa protiv da žive u vanbračnoj zajednici. Ne smetaju mi homoseksualne veze, ali smatram da je brak zajednica muškarca i žene. Po tom sam pitanju tradicionalno orijentiran, ali po svim drugim pitanjima smatram da svatko ima pravo živjeti onako kako hoće – rekao je Vidošević.

Marijana Puljak već se izjasnila da će glasati protiv, ali je istaknula i kako je ovo nacionalna, a ne lokalna stvar te da će o toj temi svaki član njene liste odlučiti sam za sebe.

– Ljudska prava su ljudska prava i glasovat ću protiv, ali ostaje gorak okus zbog 47 milijuna kuna koliko ćemo potrošiti na referendum – poručila je Daša Dragnić, vijećnica s liste Marijane Puljak.

Dileme nema ni za još jednu njezinu vijećnicu, Daniru Matošić Matičević, koja će također glasati protiv.

Srđan Gjurković iz HNS-a bio je jedan od petorice saborskih zastupnika koji je bio suzdržan kada se glasalo o raspisivanju referenduma.

– Nitko ne smije uskraćivati prava i slobode čovjeka, a i Europa smatra da ovaj referendum to ugrožava – jasan je bio Gjurković.

Razloge zbog kojih će na referendumu zaokružiti “za” splitski HDZ objasnit će na pressici zakazanoj za srijedu, a HSP AS je po ovom pitanju uputio priopćenje.

– Smatramo da brak, kao zajednica žene i muškarca, zauzima najvažnije mjesto u ostavštini kršćanskog kulturno-civilizacijskog kruga kojem hrvatski narod pripada te da kao takav treba imati trajnu zaštitu Ustava Republike Hrvatske. Promjene društvenog mentaliteta, nastale ciljanim degradiranjem tradicionalnih vrijednosti uslijed navale anti-vrijednosti individualizma, konzumerizma i hedonizma, snažno utječu na instituciju obitelji koju moramo zaštititi jer je ulaganje u brak i obitelj ujedno i ulaganje u prosperitet i budućnost hrvatskog naroda – poručio je Denis Bevanda, predsjednik Glavnog stana HSP-a AS.

INES BRAJEVIĆ/dalmacijanews.com

Odgovori

Skip to content