Božićne čestitke

Naši vrli političari, estradne zvijezde, znameniti književnici, javni djelatnici kao i neke priznate novinske redakcije od srca nam čestitaju najradosniji kršćanski blagdan. Zahvaljujemo im na iskrenim i toplim čestitkama koje u ovim teškim vremenima zaista puno znače

 
{jathumbnail off}Milanović: Pa eto, kad već moram kazat ću kako unatoč nekima iz prošle vlasti koji su godinama rušili ono što mi sada teškom mukom pokušavamo popraviti, ja ipak čestitam Božić. Naravno, svima koji ga slave a možda ne bi trebali, kao i drugima. Dakle, sretan vam sveti Božić. Ovdje moram reći da iako ja to ne slavim, da ipak, u znak moje, i moje stranke demokratičnosti, želim vam sretan taj svetac. I da prođe vam što prije. A i braći srbima, kojima Božić, kako čujem, iz opravdanih razloga malo kasni. Ko putni troškovi nastavnicima i profesorima. Pa se mogu bolje pripremit. Mislim Srbi. U Borovu. Za Božić. I njima isto čestitam. Dakle, bilo kako bilo i uz onu poznatu biblijsku: „u zdravom tijelu zdrav duh“, još jednom svim vjernicima sretan taj svetac ili šta već. Kad već mora onda neka bude. Bolje i to nego nešto drugo. Jer za drugo naprosto nema.

Josipović: Ovom prigodom, pomalo razočaran posljednjim jako neugodnim zbivanjima koja, nažalost, sustižu jedno drugo, bit ću veoma kratak i kazati samo jednu jedinu rečenicu, a ta je da ja ove godine ne želim nikome čestitati bilo kakve vjerske blagdane i to prije svega zbog teške nepravde koja je nanesena pojedinim manjinama kojima su uskraćena temeljna ljudska prava, a pouzdano znam da iste ne prakticiraju nikakav oblik religioznosti pa možete zamisliti kako bi se ti,naglašavam, ionako obespravljeni ljudi, osjećali da ih ja sad počnem vrijeđati čestitajući katolicima njihov blagdan, a za koji dan i pravoslavnim vjernicima njihov, jer, kako nam je svima poznato, te manjine, između ostalog, nemaju ne samo Božić nego ni bilo kakav drugi blagdan pa vi sami zaključite bi li bilo u redu da, primjerice, i oni imaju svoj Božić pa da se onda čestita svima ili nikome, a ne ovako, nekima da, a nekima ne, jer bi to samo produbilo jaz između goleme količine prava koja konzumira agresivna većina i već ionako obespravljene manjine, što, opet kažem, i to potcrtavam, nikako ne i bilo u duhu tolerancije i dobrih odnosa što nam je u regionu od presudne važnosti, prije svega imajući u vidu sve probleme koje smo imali dosad, ne samo na području za koje ste me upravo pitali, nego isto tako i na području ljudskih prava i sloboda, slobodnog kretanja i izražavanja, a da sad ne spominjem probleme ekonomske, političke i geostrateške naravi koji su kudikamo važniji od jednog običnog, iako nekima, nažalost, važnog blagdana koji meni agnostiku ionako ništa ne znači, ali eto, zbog birača i onih ljudi dobre volje koji su, nažalost, pošteni vjernici, moram i o tome misliti iako bih tu temu najradije preskočio pa ću, kako već rekoh, samo kratko zaključiti da ove godine jednostavno nema nikakve čestitke, osim ako baš budem morao, znate, zbog širine mog biračkog tijela koje zahvaća i lijevo i desno, pa kažem, onda ipak možda to i uradim, ali samo ako je to u općem interesu i na dobrobit svih u regionu, a usudio bih se, bez imalo lažne skromnosti, kazati, ne samo u regionu nego i puno šire, jer ako sve to gledamo u kontekstu koji je u našim prilikama često potcijenjen i zanemaren, onda bi i tako mogli zaključiti, iako se ja nikako ne mogu oteti dojmu da sam blagdan koji ste spomenuli ne možemo promatrati posve izolirano, jer, naime, poznato je da je uz taj blagdan povezan i blagdan Svete obitelji, a pitam sad ja vas i molim da sad vi dobro razmislite prije nego mi odgovorite, može li se taj blagdan tako zvati ili bi to morao biti blagdan Svake obitelji pa da ne bude nikakve diskriminacije, a ne ovako da se netko uvijek osjeća obespravljen i ugrožen i to samo i jedino zbog toga što je drugi i drugačiji, dok većina opet konzumira svoja prava na zastrašujuće lak način, no, da ja ipak na kraju zaključim ovu kratku misao – ove godine, a pri tome čvrsto stojim, nema božićne čestitke, osim ako će to biti napravljeno zbog nekog višeg interesa, a u tom slučaju… (matere ti, dosta više!)

Vedrana Rudan: Ma kakav Božić? To slave samo glupi kreteni koji ne čitaju moje knjige.

Redakcija indexa: Svim vjernicima želimo da pocrkaju za Božić.

Redakcija yutarnjeg lista: I mi isto. I neka im potraje.

Severina: Pa eto i ja čestitan. Triban li još šta reć? Netriban? Dobro onda iden ća… Aleksa, čekaj mamu… nu ga, oko moje… oćemo mi slavit ovi Božić ili oni?

Sanja Juras: Dakle, ja samo želim da nitko ne ugrozi moje temeljno ljudsko pravo da me, dakle, nitko ne vrijeđa time što će slaviti nešto što je meni osobno strano, odurno i nadasve neprihvatljivo. Ja, dakle, samo želim da se i mene uvaži kao punopravnu osobu sa svim mojim ljudskim i drugim pravima. Dakle, mene se ne tiče je li netko vjernik ili je nešto drugo, ali ako me uvrijedi krenut će tužbe. Dakle, zalažem se za temeljno ljudsko pravo da se ne slavi nikakav Božić. Dakle, ni katolički, ni pravoslavni ni muslimanski. Ni bilo čiji.

Karamarko: Mmmhhm… ovaj… mmm… neka!

Linić: Zzzzzzzzzzzz… porez, porez… zzzzzzzz…. porez…. Zvrrrr-zvrrrrrr-zvrrrr… mmmhhmm… uh, oh… dovraga, već jutro!… porez, porez… mhmm, za Božić pune crkve… znate hmm,… porez, porez! Znam! Porez na lemuzinu! Bit će opet za Dubai!

Damir Kajin: Zabranili smo Thompsona, zabranit ćemo i Božić.

Jovanović: Šta? Nikad čuo. Jel rekoste Stipe Božić?

Stevanović: Blago tebi Željko. Ti nikad čuo, a ja moram celu noć na ponoćkama da slušam one ustaške pesme. I još u mraku moram da radim beleške.

Čestitke prikupljao Bene

Odgovori

Skip to content