Krešimir Sever: Nema više natrag, moramo spriječiti Vladu da uništi radnike

‘Nećete nas tjerati da radimo do smrti da bismo vas manje koštali u mirovini.’

{jathumbnail off}Čelnici pet sindikalnih središnjica prosvjedovali su na Markovu trgu te su vladi poručili da je nesposobna, bahata i socijalno neosjetljiv, također su istaknuli kako prijedlog novog Zakona o radu ‘neće proći’, a narod koji ih je doveo na vlast, može je s nje i maknuti.

– Ministre Mrsiću ili prihvatite naše zahtjeve ili odstupite, jer ovakav ZOR kakav vi predlažete neće proći. Nećete nas tjerati da radimo do smrti da bismo vas manje koštali u mirovini – rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Oštro je komentirao i u razgovoru za naš portal sve što se događa u odnosima sindikata i vladajuće koalicije. Odnosno, bolje je reći – što se ne događa.

– Nastavit ćemo i dalje od ovog prosvjeda. Naš je cilj ostavka ministra Miranda Mrsića jer je okrenuo, zajedno s ovom vlasti, leđa radnicima i narodu – kazao nam je Krešimir Sever.

Ističe da Milanovićevoj vladi ništa nije sveto i da su spremni na sve kako bi se umilili svjetskim moćnicima.

– Radničkim pravima žele platiti što ne mogu drugačije. Mijenjaju hrvatske radnike za potraživanje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Ukratko, čine sve samo da ostanu na vlasti. I sve im je teže, vidite da su sve međusobno posvađali, a sve samo zato jer nisu radili na politici zajedništva već su sve okrenuli naglavačke. Zakon o radu to najbolje pokazuje – ističe Sever.

Upravo je taj zakon i bio ta “kap koja je prelila čašu”, otuda gnjev usmjeren prema Mirandu Mrsiću, koji u stilu Željke Markić na sve optužbe, prozivke i kritike reagira mirno, jasno dajući do znanja da mu nije stalo do mišljenja “onih s druge strane”.

– Žele smanjiti indeks zaštićenosti radnika i ostaviti ga na milost i nemilost poslodavcu. Udaraju pritom na socijalno partnerstvo i dijalog, što ne može donijeti ništa dobro. Ali nema više natrag, ova vlast vozi svojim putem i zato moramo nastaviti sa svojim aktivnostima. Jer, jasno je da oni nisu dorasli situaciji i vremenu tako da moramo reagirati – kaže Sever.

Na kraju je dodao da ukoliko sada padne hrvatsko tržite rada, past će za jedno duže vrijeme i na sindikatima je da to promjene.

– Kada već Vlada nema tu namjeru – zaključuje Krešimir Sever.

Autor: Vanja Deželić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content