TORINO (VIDEO) Početak revolucije? Policajci skinuli kacige i pridružili se prosvjednicima!

Policajci skinuli kacige i pridružili se prosvjednicima!
Stali su na stranu zakinutih, kontra onih koji na njih svaljuju sav teret krize.

 

{jathumbnail off}Hrvatska nije usamljena kada su u pitanju siromaštvo, otimanje radničkih i građanskih prava, kao i sve veći jaz između bogatih i siromašnih. No usamljen je primjer po građanskoj apatiji pa tako ne vidimo Hrvate da prosvjeduju kao Grci, Španjolci, Ukrajinci, Francuzi ili Talijani – s kojima čak prosvjeduje i policija!

Po tome su naši susjedi specifični, protiv reformi koje dodatno udaraju po građanima, umjesto da udaraju po onima koji su građane i državu doveli u tešku situaciju, prosvjedovali su na ulici zajedno s pripadnicima policije.

Naime, 9. prosinca u Torinu okupila se grupa prosvjednika, baš kao i na ulicama niza drugih gradova diljem Italije, a sve s ciljem izražavanja neslaganja s reformama Europske unije, koje udaraju na poljoprivrednike, radnike, studente i sve slabo zaštićene članove društva.

Ipak, razlika Torina i ostatka zemlje jest u tome što su u trenutku dolaska do policijske blokade prosvjednici ostali itekako iznenađeni – pozitivno. Pripadnici policije skinuli su kacige i pridružili se prosvjedu! Time su prihvatili poziv kontroverznog Beppa Grilla, koji je zatražio da policija pokaže solidarnost i umjesto da brani elitu koja je narod dovela do očaja stane uz taj narod.

Takvi postupci policije iznimno su rijetki, ali nedavno su se zbili u Tajlandu i Brazilu, gdje se čak i vojska priklonila prosvjednicima. Češće smo navikli na iživljavanja policije kao u Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama ili neodstupanje od naredbi kao u primjeru Grčke, gdje su policajci tvrdoglavo štitili one koji im nisu isplaćivali mjesecima plaće, a pritom su tukli čak i svoje kolege među prosvjednicima.

Njemačka i francuska policija također je (pre)revno ispunjavala svoje zadaće, a ni ona hrvatska nije “cijepljena” od brutalnosti i zato ne treba čuditi što nisu naišli ni na minimum podrške kada su sami policijski djelatnici izašli na ulice i tražili svoja prava.

Torinski su heroji, a tako ih nazivaju Talijani, rijedak primjer ljudskosti i biranja strane koja je očajna, zakinuta, nezaštićena, usamljena i pokradena na sve moguće načine. Možda se to proširi na druge talijanske gradove, a potom i države u okruženju, što bi značilo da je nestala posljednja linija obrane onih koji neodgovorno čine što čine. Možda bi tada posezali za “populističkim” potezima i smanjivali si plaće, beneficije, revnije procesuirali kriminalce, a manje revno spašavali bankarski sektor.

Ako pak netko misli da je ovo sitna stvar, ne treba smetnuti s uma da je ovakva solidarnost policije prethodila rušenju Berlinskog zida i rušenja Ceaucescua.

{youtube}_jqzUX8fkMk{/youtube}

 

Autor: Vanja Deželić/Politika plus

Odgovori

Skip to content