Ustavni sud zadao još jedan udarac vladajućima: Ukida se radna obveza liječnicima!

Kakva smijurija od vlasti: Ovo je već odavno prestalo biti i smiješno i žalosno. 

 

{jathumbnail off}’Hrvatski liječnički sindikat ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk započet 18. rujna.’

Ukida se odluka Vlade o uvođenju radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama, odlučio je Ustavni sud o čemu su javnost izvijestili danas.

– Na temelju članka 31. stavka 5. ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, Ustavni sud određuje da Hrvatski liječnički sindikat nakon objave ove odluke u Narodnim novinama ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk započet 18. rujna, poručuju iz Ustavnog suda.

U Ustavnom sudu kažu da je Vlada donijela političku odluku uvođenjem radne obveze pozivajući se na zakonske odredbe koje su prestale vrijediti 2006. godine.

– Nije koristila pravne mogućnosti koje je imala kao što je sudska zabrana već su se pozvali na zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2003. godine koji je ukinut 2006 godine, kazali su u Ustavnom sudu.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat nakon što je Vlada radnom obvezom prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana.

Vlada je na sjednici održanoj 14. studenog zaključila da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza, odlučila je tada Vlada.

 

Autor: Ilijana Grgić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content