Predstavljanje knjige „Zločini komunističke mafije“ u Splitu

Hrvatska udruga Benedikt vas poziva na predstavljanje knjige „Zločini komunističke mafije – od slučaja Đureković do lex Perković“ koje će se održati u utorak, 21. siječnja 2014., s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19.

Uz autora knjige Božu Vukušića o knjizi će govoriti Vice Vukojević, dipl. iur., umirovljeni sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske i Roman Leljak, slovenski pisac, publicist i istraživač arhiva. Događajem će moderirati Zdravko Vladanović, dipl. iur.

Ova knjiga predstavlja vrlo vrijedan doprinos rasvjetljavanju crnih rupa najnovijih poglavlja hrvatske historiografije i služi boljem razumijevanju hrvatske sadašnjosti, posebice snage i uloge ne samo jugoslavenskih tajno-policijskih struktura, nego i cijele neokomunističke mreže u novostvorenoj hrvatskoj državi i suvremenom hrvatskom društvu.

Stjepan Đureković bio je direktor marketinga u Ini, zagrebačkom holdingu nastalom iz nekoliko poduzeća za proizvodnju i trgovinu naftom i naftnim derivatima. Ekipa killera jugoslavenske tajne službe Udbe dočekala ga je u prijepodnevnim satima 28. srpnja 1983. u jednoj tiskari u Wolfratshausenu, gradiću pokraj Münchena, i zvjerski ubila. Napokon, nakon više od dvadeset godina, 7. srpnja 2005. u Njemačkoj je pod sumnjom da je sudjelovao u pripremi Đurekovićeva ubojstva uhićen bivši politički emigrant Krunoslav Prates, koji je zapravo bio suradnik. Visoki zemaljski sud u Münchenu osudio ga je 16. srpnja 2008. zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića na kaznu doživotnog zatvora. Za organiziranje Đurekovićeva ubojstva osumnjičeni su posljednji šefovi Udbe u Zagrebu i Beogradu – Josip Perković i Zdravko Mustač. Za njima je bila raspisana međunarodna tjeralica, a za Perkovićem nedavno i EU – uhidbeni nalog. No slučaj je 28. lipnja 2013., svega tri dana prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, izglasavanjem tzv. lex Perković u Hrvatskom saboru, poprimio sasvim nove razmjere. Naime, najsnažnija stranka vladajuće koalicije u Hrvatskoj, Socijaldemokratska partija (SDP), koja je i formalna sljednica Saveza komunista Hrvatske (SKH), tim zakonom nastoji spriječiti izručenje spomenutih nekadašnjih visokih dužnosnika Udbe njemačkim pravosudnim tijelima.

Odgovori

HUB - Hrvatska udruga Benedikt
Skip to content