Britanija godinama stvara hibride ljudi i životinja

 

Britanska vlada je 2008. godine odobrila zakon o stvaranju hibridnih embrija koji se dobivaju kombinacijom ljudske i životinjske genetike.
Od 2008. do 2011. stvoreno je 150 hibridnih zametaka u tri sveučilišna laboratorija. Što se nakon toga događalo, nitko ne zna, no opasnost od neetične ‘Frankensteinske’ znanosti i dalje ostaje visjeti nad našim glavama dok političari sljubljeni s farmakološkim lobijima zagovaraju svemoguće lijekove nastale iz čudovišnih zametaka.

Premijerski potpis i luđačka znanost

Godinama pišemo o nemoralnim i nehumanim eksperimentima na ljudima, o farmakološkim divovima koji truju ljude s neefikasnim i skupim lijekovima i o političarima kojima je jedino važna ekstra zarada.

U svijetu u kojemu mediji imaju iznimno važnu ulogu, gotovo je neprimjetno prošla vijest o uvođenju britanskog zakona pod nazivom ‘Human Fertilisation Embryology Act,’ s kojim je ova zemlja postala prva država na svijetu koja dozvoljava miješanje ljudske i životinjske genetike i njenu legalnu eksploataciju.

Gordon Brown, tadašnji britanski premijer, 2008. je odobrio zakon zbog kojeg se mnogima diže kosa na glavi, no ovaj političar je svoju odluku gorljivo branio u parlamentu, pozivajući se na svoje dijete koje bi, kao i sva druga teško oboljela djeca, mogla imati koristi iz ovakvih i sličnih eksperimenata.

Parlamentarci, koji su se zalagali protiv stvaranja ‘hidri’ s miješanom DNK, smatrali su kako je Velika Britanija s ovim jezivim zakonom ‘prešla Rubikon’ i točku bez povratka, a najkritičniji političari su izjavili kako ćemo zbog Frankensteinske znanosti završiti u scenariju ‘Planete majmuna.’

Iako bi ovakve kritike mogle izazvati čuđenje jer su Britanci uvijek slovili za relativno odmjerene govornike koji paze na manire, treba uzeti u obzir kako je premijerska potvrda zakona, koji je prošao oba doma parlamenta, dala zeleno svjetlo za stvaranje čudovišnih zametaka, točnije:

1. Kombinaciju embrija napravljenih sa životinjskim jajašcem i ljudskom spermom.
2. Takozvane ‘Cybride’ u kojemu se ljudski stanični nukleus implantira u stanicu životinje.
3. Te takozvane ‘Himere’ koje nastaju u mješavini ljudskih stanica i životinjskih embrija.

Znanstvenici su pokušali objasniti kako ovakvo eksperimentiranje može dovesti do stvaranja tehnika u kojima će se matične stanice hibrida koristiti u borbi protiv brojnih neizlječivih bolesti i poremećaja. No, s druge strane, kritičari su bili jasni i glasni, dajući do znanja kako je do sada znanost u mnogim dijelovima prešla prag etičnosti i humanosti te da se ne smiju zaboraviti eksperimenti u stilu dr. Mengela ili dr. Jonasa Salka koji su koristili žive ljude za svoje jezive medicinske i sociopatske noćne more koje su nazivali medicinskim eksperimentima.

Protiv zakona koji odobrava stvaranje hibridnih ljudskih zametaka, na noge su se digle sve moguće udruge, no izostanak javne rasprave i relativno potiho odobravanje zakona su pokazatelj kako čak i najveće demokracije štite lobističke interese u visokoj politici. Dodatno je zabrinjavajuće što se desetljećima znanstvenici na najgore moguće načine ponašaju prema laboratorijskim životinjama te da se u raznoraznim znanstvenim institucijama muče životinje, a sve to u ime “svete i svemoguće znanosti.”

HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority), točnije agencija koju je stvorila vlada Velike Britanije za nadzor u ljudskim hibridizacijskim i fertilizacijskim rabotama, tvrdi da ima potpun pregled nad znanstvenim istraživanjima koja se bave bilo kakvim križanjem ljudske i životinjske DNK, no s druge strane skuplja donacije za istraživanja u domeni hibridizacije i fertilizacije.

Pomalo čudno, zar ne?

Kako god bilo, alarmantni zakon je donesen, a znanstvenici u tri sveučilišne laboratorije točnije na sveučilištima: King’s College London, Newcastle i Warwick još uvijek eksperimentiraju na ovom polju, iako im zakon zabranjuje da zameci izrastu u fetuse. Naime, svi zameci se trebaju usmrtiti nakon 14 dana te ne smiju stvarati takozvane “prave hibride” u kojima je omjer ljudske i životinjske genetike 50 %.

 

Izvor: matrixworldhr/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content