MUP ponudio nagodbu Marku Franciškoviću

Sramotna trgovina političkim utjecajem

Visokopozicionirani izvor u Ministarstvu unutarnjih poslova RH ekskluzivno za Hrvatski tjednik otkriva da je MUP uputio nevjerojatnu ponudu obitelji Marka Franciškovića. Podsjećamo, hrvatski političar, publicist i diplomirani ekonomist Marko Francišković uhićen je i zatočen prošloga kolovoza nakon bljutave internetske prepiske s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade RH Rankom Ostojićem. U neviđeno aljkavome sudskom i medicinskom postupku Marku je ekspresno uspostavljena “dijagnoza” paranoidne shizofrenije te je lišen slobode na neodređeno vrijeme. Neimenovani izvor iz MUP-a potvrdio nam je da je na najvišoj razini procijenjeno kako ova afera nanosi nemjerljivu štetu ne samo Ministarstvu unutarnjih poslova već sve više opterećuje rad SDP-ove koalicijske vlade.

Kako ističe naš izvor, to se nitko u MUP-u nije usuđivao ministru reći, ali stvar je postala ozbiljna kad je u najužem krugu Vladinih dužnosnika zaključeno da treba naći način kako izaći iz afere sa što manjom štetom. Nakon brojnih prosvjednih nota pojedinaca i udruga iz zemlje i inozemstva, slučaj Francišković došao je na stol Povjerenstva za zaštitu osoba s duševnim smetnjama, a Kuća ljudskih prava preko Sanje Sarnavke, predsjednice Upravnoga odbora, izrazila je sumnju u politički motivirani progon. Nije stoga čudo što je o ovome slučaju vođeno i više neformalnih razgovora s najvišim predstavnicima Vlade RH, a potaknuti su iz krugova bliskih predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. Na koncu je odlučeno da se Franciškoviću dade ponuda da će sve optužbe protiv njega biti povučene, da će mu biti ukinuta dijagnoza i ubrzano puštanje s psihijatrijskoga odjela zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici – uz samo jedan uvjet: da on i njegovi bližnji o ovome slučaju više nigdje ne govore u javnosti.

U svrhu navedene nagodbe određen je ’emisar’ od povjerenja ministra Ostojića, koji je kao siva eminencija u tajnosti prenio ponudu Franciškovićevima. Budući da je Francišković prije nekoliko dana iznenada, bez znanja njegove odvjetnice Ines Bojić i bez ikakvoga formalnog rješenja premješten u forenzički odjel bolnice u Popovači, do zaključenja ovoga broja nismo uspjeli saznati kakav je njegov odgovor na ponudu njegovih progonitelja. Znajući Markovu dosljednost, nije teško pretpostaviti kakav će biti njegov odgovor. Obitelj nije željela komentirati ove informacije.

Politikantska zloporaba institucija pravne države

Ovaj opskurni nagodbenjački potez ministra Ostojića na najbrutalniji je način potvrdio sve sumnje u montirani i politički potaknuti progon hrvatskoga branitelja Marka Franciškovića. Bizaran pokušaj trampe kojim bi se u zamjenu za slobodu ishodila Franciškovićeva šutnja, u potpunosti je razgolitio zloćudnu i politikantsku zloporabu institucija pravne države. Ovakva nečuvena ponuda predstavlja eklatantan primjer političke korupcije i sramotnu trgovinu političkim utjecajem, kao i priznanje progonitelja da su zašli u slijepu ulicu iz koje ne vide izlaza. Postavlja se pitanje otkud MUP-u ovlast za takve protupravne vratolomije, za nagodbe i trgovinu, ukoliko medicina i sudstvo nisu u službi njihove samovolje, ukoliko nisu žrtve MUP-ove manipulacije.

Ova besramna “ponuda” bjelodano potvrđuje da su bili u pravu svi koji su tvrdili da je ministar Ostojić krajnje neodgovorno posegao za sredstvima represije koja su mu bila na raspolaganju, da je za osobni obračun s Markom Franciškovićem zlorabio političku moć koja mu je povjerena. K tome je u lanac zloporaba upregao i niz drugih institucija. To se u prvome redu odnosi na medicinske službe i postupke doktorice Anice Biško te na pravosudni sustav i postupanje suca Općinskoga suda u Zagrebu Marka Benčića. Oni su se, pogodujući moćnicima, svojim ishitrenim i neodgovornim postupanjem stavili u službu političkoga progona, koji je zbog svoje osvetoljubivosti pokrenuo Ostojić.

Dakle nakon što se ukopao u aferu s Markom Franciškovićem, ministar Ostojić misli da se može izvući stupidnim nagodbama kojima će Marku začepiti usta. To ne će biti moguće: Ministar Ostojić mora otići sa svoje funkcije! Hoće li dati ostavku ili će biti smijenjen – to je već stvar nijansi. Imajući u vidu brojne zloporabe i skandale Ranka Ostojića, kao i nezapamćeno prizeman i vulgaran diskurs komunikacije, koji je ministar iskazao u prošloljetnoj prepisci s Franciškovićem, sasvim je jasno da takav prostak ne može obavljati nikakvu odgovornu dužnost, pa ni ministarsku. A kamoli da ostane potpredsjednik Vlade RH.

Vjekoslav Magaš
Hrvatski tjednik

1 comment

  1. Pingback: Billige Nike Free Sort Hvid

Odgovori

Skip to content