PAKAO U UKRAJINI – Ovo mainstream mediji ne objavljuju: Ukrajinsku oporbu vode CIA i Soros (SCF)

SCF: Oporbu financiraju CIA i Soros  Davor Domazet Lošo: Ubačeni militanti guraju zemlju u građanski rat
U Ukrajini će se dogoditi jedan od dva sljedeća scenarija: izlazak vojske na ulice, građanski rat i raspad zemlje na dva dijela ili distanciranje oporbe od militantnih skupina i novi pregovori kad Janukovič “počisti” militante s ulica, tvrdi Davor Domazet Lošo. U međuvremenu, neki mediji optužuju kontroverznog Georgea Sorosa i američku obavještajnu službu da stoje iza ukrajinske oporbe.

Medijsko pokriće svjetskih sukoba često je vrlo jednostrano. Rijetko tko se bavi pravom pozadinom sukoba, a najzanimljivije informacije i analize često možemo pronaći samo na tzv. underground portalima, forumima i drugim stranicama. Primjerice, zapadnjački mediji su gotovo jednostrano osuđivali sirijski režim, sukladno namjerama SAD-a i njegovih saveznika, sve dok istine o zvjerstvima koje je činila opozicija nije polako počela izlaziti na vidjelo. Nešto slično događa se i u Ukrajini, gdje se velike sile ponovo bore za svoje zone utjecaja, a mediji izvještavaju sukladno interesima jednih ili drugih.

Kijevljanin: Smrdi otpočetka

Na forumu stranice Democratic Underground pažnju je izazvao post Kijevljana koji piše da želi svrnuti pažnju na ono što se u mainstream medijima ne govori o situaciji u Kijevu. Prisjeća se kako su prosvjedi započeli uz nepopularnu agendu prosvjeda protiv trgovinskog sporazuma, da bi prerasli u popularnije prosvjede protiv korupcije, koja je široko raširena Ukrajinom.

“No, mnogi nisu mogli preći preko nekoliko stvari. Jedna je fašističko uvjerenje jedne od glavnih grupa koje stoje iza prosvjeda, kao i to da su prosvjednici vrlo dobro organizirani i financirani pa se tvrdnja da iza njih stoje obični Ukrajinci nije slagala sa stvarnošću. Smrdjelo mi je otpočetka pa sam bio protiv prosvjeda, iako je bilo trenutaka kada su me gotovo pridobili, da bi nakon dan-dva na ulici napravilo nešto tako glupo da više ne mogu biti na njihovoj strani.”

Posebno je zamjerio zapadnim silama zauzimanje strane desničarima iz Pravy Sektor-a. “SAD i njihovi saveznici su prešutno odobrili nastavak i širenje nasilja u ime njihovog krajnjeg cilja: promjene režima. U pokušaju da Ukrajinu izvuku iz ruske sfere utjecaja, savez SAD-EU-NATO se, ne po prvi put, vezao uz fašiste. Desetljećima su milijuni u Latinskoj americi nestajali i bili ubijani od fašističkih paramilitaraca koje je SAD naoružavao i podržavao. Afganistanski mudžahedini, koji su se kasnije transformirali u Al Kaidu, također ekstremni ideološki reakcionari, su stvoreni i financirani od strane SAD-a zbog destabilizacije Rusije.”, piše ovaj Ukrajinac, referirajući se na sovjetsku invaziju Afganistana 1978. godine.

Da ovaj stanovnik Kijeva ne govori gluposti, dokazuju i mnogobrojni novinski članci na ovu temu. Tako je, primjerice, Russia Today potkraj siječnja objavio priču o Pravy Sektoru. Objavili su i izvadak iz njihovog manifesta. “Svi koji u ovom trenutku pokušaju ukrotiti revolucionarnu energiju masa mora biti proglašen izdajicom i kažnjen na najteži mogući način. Vrijeme mirnog pjevanja i plesanja na Maidanu je gotovo. To je gubitak vremena. Ne može biti pregovora, nema kompromisa sa bandom na vlasti. Visoko ćemo nositi vatru nacionalne revolucije.”

Pravy Sektoru zamjera se idoliziranje Stepana Bandere, vođe starije generacije Ukrajinaca koji su se borili protiv Sovjeta u Drugom svjetskom ratu. Njima se zamjera da su surađivali sa nacističkom Njemačkom kako bi došli do ostvarenja neovisne ukrajinske države. Oni Janukoviča vide kao izdajicu koji je zemlju prodao Moskvi.

Domazet: Ubačeni militanti guraju zemlju u građanski rat

Nedvojbeno je da situacija u Ukrajini eskalira. Dosad je izbrojano 35 žrtava, a tisuće ljudi je ozlijeđeno. Hrvatski analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera RH Davor Domazet Lošo prije nekog je vremena predvidio da će se Ukrajina, ako se ovako nastavi, raspasti na dvije države. Domazeta smo upitali za komentar aktualne situacije.

Naš sugovornik naglašava da se mora promatrati šira, geopolitička slika. Ili kako bi neki rekli – pozadina zbivanja. Objašnjava da se borba za prevlast u ovom stoljeću vodi od prvih vrata Euroazije, koja se prostiru od Hrvatske od Izraela pa dalje u dubinu. A jedna od ključnih točaka na tom prostoru je Ukrajina. Kada je Rusija bila slabija, Zapad predvođen SAD-om uspio je dovesti do Narančaste revolucije u najvećoj europskoj zemlji, što je izravno ugrozilo ruske strateške interese te imalo utjecaja i na Kinu. No, kada je Rusija ojačala, postupno je počela vraćati svoje interesno područje, a uostalom u Ukrajini živi čak devet milijuna Rusa. Najviše ih je na istoku Rusije i poluotoku Krimu. Domazet je mišljenja da se Zapad “zaigrao” procjenjujući situaciju, kao i u slučaju Sirije.

– Očigledno su htjeli da se napravi nestabilnost u vrijeme Olimpijskih igara. Dio priče da se oslabi Rusija su i islamske terorističke skupine uoči igara. Ruska pažnja trebala se usmjeriti u drugom pravcu. Onda je krenulo unutar Ukrajine. Može se misliti što god hoće o njegovoj politici, ali Janukovič je legalno i legitimno izabran od naroda. Militantne skupine, koje ne kontrolira ni oporba, su ubačene samo u svrhu izazivanja totalnog nereda. Ukrajinu praktično guraju, kao i u Siriji, u građanski rat – kaže Domazet.

Prijeti realna opasnost od raspada

Naglašava kako je Ukrajina posebna po tom što ima četiri crkve – pravoslavnu ukrajinsku i pravoslavnu rusku, koje jedna drugu ne priznaju, grkokatoličku i rimokatoličku. “Prava” Ukrajina se proteže, naglašava, od Lviva na krajnjem zapadu, do Kijeva na Dnjepru, koji “siječe” zemlju na istočni i zapadni dio. Krim i područje istočno od Dnjepra, kaže, nisu “prava” Ukrajina i tamo se nalaze pretežito ruski rudnici.

– Ukrajina je mogla igrati dobru igru i u ruskom i zapadnom području interesa. Očigledno je da ova oporba ne razumije i ne želi razumjeti geopolitiku. Ako se ovo ne zaustavi, prijeti opasnost podjele Ukrajine na istočni dio i Krim te zapadni dio, mali prostor od Lviva sa zapadom, do Kijeva. To će sigurno imati utjecaj na ostala geostrateška područja oko Crnog mora. Ovo krajnje nasilje koje su izvele ubačene skupine, koje su koordinirane, izazivaju nasilje, pucaju na policiju, dovode do toga da se ne isključuje mogućnost da se uporabe oružane snage. Upravo je promijenjen i načelnik glavnog stožera, pa vjerojatno i između njih dolazi do podjela. Prijeti realna opasnost da se uporabi vojska, što ne bi bilo nikako dobro – naglašava naš sugovornik.

Domazet smatra da su sada moguća dva scenarija – ili će oporba sjesti s Janukovičem, distancirati se od militantnih skupina i pustiti ga da sredi situaciju prije novih pregovora, ili će militantne skupine izazvati dolazak vojske na ulice, što će dovesti do građanskog rata i konačno raspada zemlje. U takvom scenariju, kaže Domazet, najviše bi dobila Rusija. No, naglašava da takav scenarij treba izbjeći.

 

SCF: Oporbu financiraju CIA i Soros
Na stranici Strategic Culture Foundation, koja se bavi geopolitičkim, ekonomskim, sigurnosnim analizama, može se pročitati da iza ukrajinske oporbe stoje CIA i poslovni magnat George Soros, poznat po svojoj upletenosti u Domovinski rat. Soros je nakon rata kritizirao Franju Tuđmana i uspoređivao ga sa Slobodanom Miloševićem, dok je NATO prozivao zbog popustljivosti prema Hrvatskoj.
Wayne Madsen, novinar SCF-a i bivši američki mornarički časnik, vjeruje da su u ukrajinsku oporbu duboko ukorijenjeni ukrajinski neonacisti i ekstremni desničari. Njegov kolega Hannes Hofbauer piše kako je jednog od vođa oporbe Vitalia Klitschka na vlast dovela fondacija Konrad-Adenauer-Stiftung, jedan od sponzora Merkeličinog CDU-a.

 
Autor: Zoran Stupar/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content