SLAVEN LETICA: Vlada nema veze s realnošću, a predsjednik Republike se pravi blesav

Vlada je izgubila dodir s realnošću i pati od sindroma Marije Antoanete. Socijalnom bijedom potaknute, ali i politički svejedno iskorištene bune u Bosni i Hercegovini, pa i Ukrajini, dale su do znanja hrvatskoj vlasti da je vrag doista odnio šalu. 

Premijer Zoran Milanović najavio je da će Vlada rebalansom proračuna smanjiti plaće državnih dužnosnika, pa tako i ministara u Vladi, no neće se dirati mirovine. “Mi živimo svi ovdje (u Vladi) od plaća koje su više od prosjeka. To ćemo smanjiti rebalansom proračuna. Ali nećemo podleći najnižem populizmu”, rekao je Milanović dodavši da Vlada to radi zato što država nema novca.

Moramo se odrediti, što nam je bitno, što je najbitnije, što je sveto te se ne dira, kaže premijer. “U ovom trenutku odlučili smo se da mirovine koje su mizerne i male ne diramo. Nećemo dovoditi u pitanje njihov iznos ni indeksaciju”, rekao je. I tu postoji, nastavio je, prostor za uštede, a bilo je i takvih prijedloga no oni, naglasio je, nisu došli iz Vlade već “izvana”.

“Da pitate ljude koji nam dijele savjete to bi se sve riješilo rezovima u roku dva sata, ali to sve ima svoju cijenu – ne političku nego socijalnu i emocionalnu”, rekao je. Država će, poručio je, štiti one koji su najslabiji i koji si ne mogu pomoći. “To su danas i umirovljenici i ljudi koji žive u Čičkoj Poljani i selima u u Lonjskom polju, oko retencija, odvodnih kanala”, istaknuo je.

Politički analitičar Slaven Letica kaže da je, po svemu sudeći, aktualna vlast napokon počela shvaćati da je vrag odnio šalu; da se prelila čaša naizgled beskrajnoga narodnoga strpljenja.

– Počinju shvaćati da 30% naroda živi ispod ili na granici kroničnog siromaštva, daljnjih 60% jedva spaja kraj s krajem, oko 4% živi prilično dobro, a tek 1% – među kojima se nalazi i oko 2.000-3.000 „visokih državnih dužnosnika“ – vrlo dobro i izvrsno. Kap koja je prelila čašu narodnog nezadovoljstva i bijesa bila je istodobna najava dodatnih „bolnih rezova“ (smanjenja plaća i prava i povećanja poreza) i drski odgovor ministra dr. Željka Jovanovića na pristojno i zanatski dobro smišljeno pitanje nadarenog novinara Nove TV Ivana Skorina: „Dobivate Audi A6 3.0 TDI quattro od 640.000 kuna. Je li vam neugodno?“ Njegov odgovor „Hoćete da dođem kočijom u ministarstvo?“ Taj odgovor, kao i ne tako davna tvrdnja predsjednika Republike da je operacija vjeđa koju mu je izveo njemačko-sarajevski plastični i rekonstrukcijski kirurg dostupna svakom građaninu Hrvatske („Upravo zato sam jednak svima. Što mogu drugi mogu i ja.“) pokazala je da je hrvatska vlastodržačka kasta izgubila svaki uvid i dodir s realnošću i da pati od Sindroma Marije Antoanete, posljednje, giljotinirane francuske kraljice kojoj su revolucionari pripisali izjavu upućenu narodu gladnom kruha: „Ako nemaju kruha, nek’ jedu kolače“, kaže Letica i dodaje.

– Socijalnom bijedom potaknute, ali i politički, kasnije ili ranije, svejedno, iskorištene bune u Bosni i Hercegovini, pa i Ukrajini, dale su do znanja hrvatskoj vlasti da je vrag doista odnio šalu. Dakle, bez obzira na pobude i motive – a temeljni je svakako zadržavanje vlasti i preveniranje zakona ulice – odluke Zorana Milanovića da se ispriča zbog nabavke 11 Audija 6 i da najavi smanjenje plaća od 5 do 10% treba pozdraviti. Osobno bi, dakako, znatno više volio da je njegova vlada ponudila dobro osmišljen i javno obrazložen program postupnog izbavljenja iz dužničkog ropstva, upravljanja javnim dugom, javnim financijama i općeg gospodarskog oporavka. Ipak, dobro je da je počela barem razmišljati o tome da u siromašnoj zemlji i među siromašnim i ljutim narodom više ne može glumiti kako je njen privilegirani položaj samorazumljiv i neupitan, napominje naš sugovornik.

– Jer, bilo kako bilo, hrvatska vlada, htjela-ne-htjela, mora u nekoliko slijedećih mjeseci uvjeriti članove Europske komisije da je voljna i sposobna, u kratkom vremenu od nekoliko godina, osigurati smanjenje javnoga duga i proračunskog manjka od danas neprihvatljivih do prihvatljivih EU pokazatelja: 60% za javni dug i 3% za tekući proračunski deficit. „Blesav“ se zasad još uvijek pravi predsjednik Republike koji je javno ocijenio kako je nabavka 1.500 vozila „nepromišljena“, ali nije ni riječi kazao je li promišljeno ili nepromišljeno da njegov proračun u ovoj godini iznosi 43.903.377 kuna, od kojih je samo 2.500 kuna predviđeno za „knjige, umjetnička djela i ostale izložbene vrijednosti“. Predsjednik se, očito je, pravi da je Ero s onoga svijeta kojeg se stanje ekonomije ni najmanje ne tiče, na kraju će kritički Letica.

Autor: Ivan Klarić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content