Zastupnici SPD u njemačkom Bundestagu: Društveno političke nemire u BiH uzmite za ozbiljno

JOSIP JURATOVIĆ i DIETMAR NIETAN zastupnici SPD u njemačkom Bundestagu: “Društveno političke nemire u Bosni i Hercegovini uzmite za ozbiljno”
BERLIN-Josip Juratović i Dietmar Nietan, parlamentarni zastupnici SPD u njemačkom Bundestagu, ispred frakcije SPD uputili su redakciji Croatia-presse.de svoje prioćenje vezano uz novonastale političke prilike u Bosni i Hercegovini.

“Politički potezi kao i ekonomska, socijalna situacija u Bosni i Hercegovini su postali nepodnošljivi za stanovništvo. Građanke i građani su opravdano izašli na ulicu kako bi se izjasnili protiv nacionalizma, lošeg upravljanja i korupcije.

Političke elite nakon raspada Jugoslavije, nisu bile u stanju raziviti ekonomsku i socijalnu perspektivu zemlje. Umjesto toga, da bi zadržali svoju moć koriste nacionalno konzervativnu pa i čak nacionalističku retoriku, protiv drugih etničkih ili vjerskih skupina u zemlji. Mi osuđujemo i najmanje proizašlo nasilje i podržavamo zahtjeve većine za demokratizacijom političkih stranaka, te političku transparentnost.

Također su neophodne, izmjene ustava prema standardima Europskog suda za ljudska prava i prijevremeni izbori. Zacrtane ciljeve socijalne politike, može postići samo demokratski konstituirana stranka koja se ne temelji na etničkim kriterijima. Na početku procesa reformi, sve političke i društvene grupe moraju stvoriti demokratski način preduvjeta kako bi ostvarili gospodarsku, društvenu i pravnu perspektivu.

Usput je jako važno staviti individualna ljudska prava i potrebe u središte pozornosti. Mi možemo i želimo pomoći ali samo u suradnji sa legitimnim predstavnicima vlasti, koji na demokratskim vrijednostima temelje svoje ciljeve – ističe se u prioćenju Josipa Juratovića i Dietmara Nietana upućeno redakciji croatia-presse.de

izvor: croatia-presse.de

Odgovori

Skip to content