Željka Markić održala predavanje u Mostaru – Sarajevski Otvoreni centar zatražio ‘preventivnu cenzuru’

 

Dr. Željka Markić, članica organizacijskog tima i prvo lice građanske inicijative ”U ime obitelji”, jučer je posjetila Mostar. U večernjim satima, dr. Markić je održala tribinu u kripti ispod crkve sv. Petra i Pavla, a tijekom popodneva, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održala je javnu tribinu pod nazivom ”Kako sam organizirala referendum za brak?’, javlja bljesak.info.

 

Za 65,87 posto građana Republike Hrvatske koji su se na referendumu održanom 1. prosinca 2013. godine izjasnili da se u Ustav RH unese odredba da je brak isključivo zajednica muškarca i žene, dr. Markić je istaknula kako oni nisu “nazadni, zatucani i konzervativni”.

U svom izlaganju dr. Markić se na poseban način dotaknula svih malverzacija, napada i poteškoća s kojima se Inicijativa za obitelj nosila tijekom kampanje za brak.

– Mi smo neprekidno bili izloženi propagandi, propagandi koja ljudima uzima slobodu čovjeka i društva, istaknula je dr. Markić, tvrdeći kako upravo Republika Hrvatska ima najrigorozniji zakon o referendumu.

Nakon svoga izlaganja dr. Markić je bila izložena nizu pitanja onih koji su bili protiv spomenutog referenduma koji su nazočili spomenutoj tribini, u čemu se osobito isticala jedna studentica iz Splita. Dr. Markić je na sva pitanja, pa i provokacije, hladne glave odgovarala.

Na provokaciju jedne slušateljice iz publike kako dr. Markić ne može istovremeno zastupati ideju braka kao zajednice muškarca i žene i sa svojom tvrtkom provoditi testiranja kontracepcijskih sredstava.

– Nikada se moja tvrtka nije bavila testiranjem kontracepcijskih sredstava, poručila je dr. Markić, te istaknula kako su takve provokacije i medijska nagađanja “objektivna slika onoga što je Inicijativa doživjela tijekom kampanje za referendum i da zbog toga Hrvatska zauzima veoma lošu poziciju po indeksu sloboda medija.”

Sarajevski Otvoreni centar zatražio ‘preventivnu cenzuru’

Zanimljivo je kako je prije same tribine, sarajevski Otvoreni centar uputio dopis dekanu Filozofskog fakulteta u Mostaru prof. dr. Zoranu Tomiću, u kome su izrazili „stupanj rezerviranosti prema predavanju hrvatske konzervativne vizionarke“.

‘U povodu Vašeg e-maila, a u vezi gostovanja gospođe Željke Markić na našem Fakultetu u sklopu naših redovitih javnih tribina, potpuno razumijemo Vaše stavove i potencijalne strahove’, odgovorio je dekan Tomić.

U nastavku je odgovorio da „ nitko unaprijed nije osuđen“.

‘No, budući da i mi na Fakultetu i u akademskoj zajednici promičemo otvorenost, kao što i Vi radite, smatramo da nitko unaprijed nije ‘osuđen’ da ne bi mogao iznijeti svoje stavove i mišljenja’

Na koncu je istaknuo kako je protiv bilo kakvih ograničenja slobode govora i „preventivne cenzure“

‘Bilo kakvo ograničenje sloboda govora i izražavanja, kao tekovinu Opće deklaracije UN o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o pravima i slobodama, Europske konvencije o ljudskim slobodama i pravima, našeg Ustavu BiH i pozitivnim zakonima, vodilo bi nas u preventivnu cenzuru. Mi vjerujemo da vi isto tako niste ni za kakav oblik cenzure i da ste za promociju slobodu govora i izražavanja’, odgovorio je dekan Tomić.

 
M.J./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content