Perković progovorio: Đurekovićev ubojica šeta Zagrebom!

 

Zadnjih se dana, dogodio preokret kakav nisu očekivali ni sami Nijemci. Pritisnut novim dokazima iz Hrvatske koji ga terete Perković je odlučio otkriti imena ubojica Stjepana Đurekovića. Prema njegovom priznanju, neposredni izvršitelj tog brutalnog ubojstva koji je na licu mjesta ostavio otiske stopala broj 47, danas živi u Zagrebu. Inače, zbog tajnosti istrage, ime nije službeno objavljeno, no kako doznajemo, radi se o bivšem hrvatskom emigrantu i osobi koja je bila jedan od glavnih udbinih “operativaca” pod kodnim imenom “Zujalo”.
Iako je od trenutka dolaska u njemački zatvor Josip Perković odavao dojam čvrstog čovjeka s kojim njemačkim istražiteljima neće biti lako, čini se kako je trebalo samo dva mjeseca pa da se Perković “smekša” i pristane surađivati s njemačkim tužiteljstvom.

Naime, prema povjerljivim informacijama do kojih je došao portal Dnevno, Perković je odlučio progovoriti. Hoće li mu to biti dovoljno da spasi sebe, u ovom je trenutku teško kazati, no nakon što je uporno odbijao surađivati s njemačkim istražiteljima, a u svojim je iskazima uglavnom teretio mrtve ljude, zadnjih se dana, dogodio preokret kakav nisu očekivali ni sami Nijemci.

Čim su njemački istražitelji najavili kako će proširiti istragu i na pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića i Frane Gorete za koje postoje nepobitni dokazi, Perković se odjednom sjetio svih detalja vezanih uz ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Pritisnut novim dokazima iz Hrvatske koji ga terete da je kao ključni čovjek Udbe, hijerarhijski morao imati uvid, spoznaje, ali i sudjelovati u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata u Njemačkoj, a posebno u ubojstvu Stjepana Đurekovića, zbog čega mu kao i Krunoslavu Pratesu prijeti doživotna robija, Perković je odlučio sve reći.

Dakle, prema povjerljivim izvorima iz Njemačke, Perković je otkrio imena ubojica Stjepana Đurekovića. Prema njegovom priznanju, neposredni izvršitelj tog brutalnog ubojstva koji je na licu mjesta ostavio otiske stopala broj 47, danas živi u Zagrebu. Inače, zbog tajnosti istrage, ime nije službeno objavljeno, no kako doznajemo, radi se o bivšem hrvatskom emigrantu kojeg je Đureković upoznao tijekom svog kratkog boravka u Njemačkoj, ali i osobi koja je bila jedan od glavnih udbinih “operativaca” pod kodnim imenom “Zujalo”.

Prema pravnoj proceduri, za nekoliko bi dana Njemačka mogla izdati međunarodni uhidbeni nalog za tom osobom, a do tada bi već trebao biti izručen i Zdravko Mustač, Perkovićev šef iz udbaških vremena. Naši izvori smatraju kako se ovakvim razvojem događaja Perković zapravo pokušava nagoditi, no u tom slučaju odgovornost za smrt ne samo Đurekovića nego i desetaka drugih hrvatskih emigranata u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća past’ će na Mustača.

Kako je pisao naš portal, jedna ugledna njemačka televizijska kuća priprema jednosatnu emisiju u kojoj će milijunskom njemačkom auditoriju pokazati zločinački karakter jednog vremena i režima, koji će čini se svoju konačnu “presudu” ipak dobiti u Njemačkoj, a ne u Hrvatskoj. U emisiji će biti korišteno dosta arhivskih materijala, a u studiju bi trebalo biti i nekoliko ključnih svjedoka tog vremena.

Najnovija saznanja u slučaju Perković, sada će vjerojatno proširiti istragu, jer Nijemci žele detaljno istražiti sve, pa i najmanje detalje tih slučajeva i jednom zauvijek staviti točku na “i” svih udbinih ubojstava u Njemačkoj. Znači, osim Mustača, Perković uskoro očekuje još jednog kompanjona iz tih vremena, samo što će sada biti zanimljivo čuti koga će “neposredni izvršitelj” navesti kao nalogodavce – jesu li to bili Perković i Mustač ili neki drugi koji su se spominjali u dijelu medija zadnjih mjeseci poput Pavla Gažija i Stane Dolanca.

Otkako je iza rešetaka njemačkog zatvora Stadelheim pokraj Muenchena, kako smo izvještavali, Perković ne uživa nikakve povlastice, osim što ga s vremena na vrijeme posjete predstavnici hrvatskog konzulata. Njemački istražitelji čekaju i Perkovićevog hrvatskog odvjetnika Antu Nobila, koji bi im trebao predočiti navodne dokaze do kojih je došao u vlastitoj istrazi s kojom se hvalio po hrvatskim medijima. Po svemu viđenom, cijeli istraga će se oduljiti, pa je pitanje hoće li optužnicu protiv Đurekovićevih ubojica Nijemci podići prije ljeta kako je bilo najavljivano.

Autor: D.Boroš/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content