Željko Širić ide u zatvor na četiri godine!

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu sutkinja Mihaela Grahovac izrekla je nepravomoćnu presudu Željku Širiću i Nevenu Šprajeceru u slučaju primanja mita za “pošteno suđenje” u HNL-u. Riječ je o najvećoj aferi koja je potresla hrvatski nogomet od osamostaljenja. 

“U njegovo vrijeme, u HNL-u se nešto moglo napraviti samo u dogovoru s njim. Ponašao se kao suvereni vladar virtualne nogometne igrice.” obrazložila je sutkinja presudu.

Željko Širić nije došao na izricanje presude.

Prvoooptuženom Širiću za 1. točku optužnice određuje se 2 godine i 10 mjeseci, za 2. točku jedna godina i šest mjeseci zatvora. Osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine. Zabranjuje mu se obavljanje rada u nogometu u trajanju od 8 godina od pravomoćnosti presude, stoji u presudi.

Neven Šprajcer osuđen je na osam mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine. Na četiri godine mu je zabranjen rad u nogometu, što znači da više ne može biti direktor pulskog prvoligaša Istre.

Sutkinja je utvrdila kako nije sporno da je Širić, kao povjerenik za suđenje, član Komisije za suce te dopredsjednik IO HNS-a određivao i utjecao na odabir sudaca u 1. HNL.

Dva ključna svjedoka su, kaže sutkinja, Hrvoje Maleš i Dražen Mejašić. Maleš je branio interese svog kluba, stavio je sebe u progon, ugrozio svoju karijeru, žrtvovao svoju budućnost, ne samo u sportu. Nitko mu nije izrazio divljenje. Prema odjeku njegovo postupanja, za njega bi daleko bolje bilo da je koristio onu “šutnja je zlato”.
Što se tiče Mejašića, koji je posvjedočio o primopredaji novca između Šprajcera i Širića u Buzinu, sud je prihvatio njegov iskaz, a odbacio onaj Josipa Olujića, svjedoka Širićeve obrane, kao lažan. Prvenstveno jer ga Šprajcer nije niti spomenuo kao svjedoka sastanka u Buzinu, iako je od prvog dana aktivno iznosio svoju obranu, kao i činjenice da je Olujić tvrdio da sa Širićem nije kontaktirao na dan sastanka dok se inače redovito čuju mobitelom prije zajedničkih putovanja između Osijeka i Zagreba. I prije dolaska na ročište prije dva tjedna čuli su se 5,6 puta, priznao je tada sutkinji vremešni Olujić.
Sud je uzeo u obzir dosadašnju nekažnjavanost obojice. Širiću je kao otegotna okolnost uzet opseg kriminalnog djela, “ponašao se kao suvereni vladar virtualne nogometne igrice”.

Tijekom devetomjesečnog suđenja najteža optužba protiv Širića bila je da je od Uskokova pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za “pošteno” suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito također osigura “pošteno” suđenje.

I dok je Uskok za optužene, zbog “sistemske korupcije”, zatražio najstrože kazne, obrana je u svojim završnim govorima istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja. U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara. Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije ‘Offside’ u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica – bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content