Najpoznatiji europski pastor postao katolik!

O tome se godinama šuškalo: Ulf Ekman prelazi na katoličanstvo, ali se formalno nije dogodilo sve do sada. Ovih je dana osobno objavio da su on i supruga Birgitta prešli u Katoličku crkvu. A da je riječ o pravoj senzaciji govori činjenica da se radi o najpoznatijem protestantskom pastoru koji je u Švedskoj pokrenuo crkvenu zajednicu Riječ života s čitavim nizom službi uključujući i misije po bivšem SSSR-u.

Ulf Ekman se približio katolicima ponajviše zahvaljujući katoličkim karizmaticima s kojima je posljednjih godina imao dosta kontakata. U pismu koje je uputio vodstvu svoje bivše zajednice rekao je kako je imao mnogo predrasuda prema katolicima i da zapravo nije znao što vjeruju. Posljednjih godina osvjedočio se da mnogi od njih imaju duboku ljubav prema Isusu Kristu i s mirom u srcu donio ovu životnu odluku. Riječ je, dakako, o potpunom, a ne samo paušalnom prihvaćanju doktrine Katoličke crkve.

Vrlo je zanimljivo da ga je njegov veliki prijatelj korejski pastor Yonngi Cho početkom novog milenija proglasio ‘vrlo važnom osobom za Europu’, sasvim sigurno ne misleći da će se dogodilo ovo što se dogodilo. Da podsjetimo, Yonngi Cho je čovjek koji je započeo kao ‘šatorski propovjednik’ prije 50 godina a sada ima najveću crkvenu zgradu na svijetu s 10 tisuća sjedećih mjesta i preko milijun članova! Kao dokazani Božji čovjek zaslužan za milijunska obraćenja uglavnom bivših budista na kršćanstvo i na tisuće čuda i ozdravljenja, nema razloga sumnjati u njegovo proroštvo o Ekmanu. Ostaje pitanje kako će sam na to odgovoriti? Hoće li i on konvertirati na katoličanstvo? Ne bi to bilo ništa čudno, ta sa svih strana svijeta dolaze slične vijesti. Katolička crkva i njezin poglavar papa Franjo nadahnjuju i privlače sve veći broj kršćana reformatorske baštine. Tako je prije godinu dana bivši pomoćni pastor Evanđeosko pentekostne crkve u Osijeku Krešimir Šimić postao katolik a od njega doznajemo da se na isti korak pripremaju neki njegovi bivši kolege u Sloveniji i BIH. Cijelu priču je ‘začinio’ papa Franjo svojim nedavnim video obraćanjem skupu pentekostnih i karizmatskih lidera reformatorske baštine koji su mu uzvratili svojim otvorenim simpatijama i iskrenom molitvom.

Poznatog karizmatskog svećenika Dražena Radigovića, sužupnika u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici tražili smo komentar ovih zbivanja. ‘Vidim da Duh Sveti snažno radi na jedinstvu Crkve, da priprema svoju Zaručnicu za Isusov drugi dolazak’, rekao je Radigović dok s druge strane, od reformiranih kršćana nismo dobili nikakav odgovor do objavljivanja ovoga članka. Očito je snažna podjela u protestantskom svijetu glede ovih, očito, apokaliptičnih događanja a koja je vidljiva iz snimke spomenutog susreta. Možda bi odgovor umjesto domaćih protestanata mogao dati brat Yun, legendarni Kinez, uznik komunističkog režima koji je prije deset godina na čudesan način izašao iz zatvora i sada putuje svijetom i ukazuje na teško stanje kršćana u Kini. ‘U Kini nema velikih razlika između katolika i protestanata, svi zajedno robijamo za Krista,…’, zaključuje simpatični Yun, autor hit knjige Nebeski čovjek, kojega očito sedam godina teške robije nije slomilo.

Nema razlika između katolika i protestanata? Jasno da ima, i to ogromnih ali za udaljavanje i međusobno nepoznavanje, kaže papa Franjo u videu, krivi smo svi. I to je točno. Pa zar nas trebaju baciti zajedno u zatvor da se bolje upoznamo? Nije li bolje to učiniti prije, jer iako različiti, puno toga nam je zajedničkog?!

Autor: Dražen Bušić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content