(VIDEO) Na istoku Ukrajine započele borbe!

 

Napadi u Slavyansku, Kramatorsku, Gorlivki, Krasnom Limanu te Artamovsku pokazuju novu taktiku u kojoj se fokus pokušava prebaciti iz Donjecka u manje gradove Donjecke oblasti. Ukrajina pokrenula antiterorističku akciju u Slavyansku. Potvrđeno je prisustvo ruskih specijalaca. Pale su i prve žrtve.

No, tijekom subote u više gradova Donjecke oblasti su pokrenute separatističke operacije u kojima su sudjelovali i pripadnici ruskih postrojbi prema više izvora ukrajinskih medija. Prvo je u subotu u jutarnjim satima izvršen nasilan ulazak maskiranih naoružanih proruskih paramilitarnih postrojbi u zgradu SBU, u gradu Slavyansku kako bi se dokopali oružja koje su kasnije dijelili svojim istomišljenicima. Nakon toga u okolici Slavyanska su napadi izvršeni i na gradove Kramatorsk u kojem je također zauzeta zgrada SBU, te su ”zeleni specijalci” uspostavili blokadni punkt na ulazu u grad Kramators, prema izjavama ukrajinskih novinara, radi se o pripadnicima ruskih specijalaca koji su se i na Krimu pojavili na isti način.

Uz te uspješno zauzete objekte u Slavyansku i Kramatorsku, bila su i dva neuspješna napada koje su građani i policija uspjeli spriječiti u gradovima Krasny Lyman, 120 km sjevernije od Donjecka i 20 km od Slavyanska. Također u Gradu Gorlivka, 40 km sjeveroistočno od Donjecka je spriječen pokušaj nasilnog zauzimanja objekata od strane proruskih separatista.

Uslijed navedenih događaja u kojima se ratne tenzije šire istočnom Ukrajinom, ukrajinske vlasti su provele hitnu sjednicu SNBO, Savjeta za Nacionalnu sigurnost i obranu, nakon čega je tijekom jutra pokrenuta antiteroristička operacija u Slavyansku. Uslijed djelovanja specijalnih postrojbi tijekom jutra je uništen je jedan kontrolni punkt proruskih separatista na ulazu u Slavyansk sa strane Kramatorska, te je oko 10,00 sati u tijeku operacija uništenja blokadnog punkta na ulazu u Slavyansk sa strane Harkova. Oko zgrade SBU u kojoj se nalaze proruski separatisti, otvorena je pucnjava bez upozorenja i razgovora na pripadnike specijalne policije tako da ministar Avakov moli građane Donjecka u blizini policijske postaje da ne izlaze iz svojih stanova i ne prilaze prozorima. Prema izjavi Dmytryja Tymchuka, rukovoditelja ”Informacijskog otpora” u okupiranom gradskom odjelu ministarstva unutarnjih poslova Slavyanska identificirani su pripadnici ruskog vojnog ”specnaza”, Glavne obavještajne službe Generalnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije (GRU GŠ VS RF). U tijeku je antiteroristička operacija u kojoj su u 09,20 sati tri stradala s ukrajinske strane. Prema informacijama jedan policijski službenik je poginuo te su dva ranjena.

Izvor: dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content