GONG gubi tlo pod nogama!

Najava referendumskog izjašnjavanja o izboru saborskih zastupnika naišla je na dobar odjek jer je građanima već dosta da u Saboru sjede likovi za koje ni u snu ne bi glasovali. Time bi se ograničila moć stranačkih šefova u sastavljanju lista, a bio bi to i iskorak unutarstranačke demokracije koja je još u povojima
Udruga U ime obitelji, odnosno njena predsjednica, dr. Željka Markić, izašli su s inicijativom za novo referendumsko izjašnjavanje građana Republike Hrvatske. Prijedlog Udruge, za koji će tek početi prikupljanje potpisa kako bi se raspisao referendum, je da se saborski zastupnici na izborima biraju preferencijalnim načinom glasovanja, ali i da se omogući glasovanje elektroničkim i dopisnim putem.

GONG prednjači u napadima

Već sama najava novog referendumskog izjašnjavanja naišla je na dobar odjek kod građana koji su, ruku na srce, siti dosadašnje prakse da u Saboru završavaju likovi za koje ni u snu ne bi glasovali. Time bi se, ujedno, ograničila i moć stranačkih šefova, koji su zbog isključivog prava na sastavljanje lista za parlamentarne izbore, prema vlastitom nahođenju i bez osvrtanja kako kandidati kotiraju među narodom, u šahu držali cijele stranačke organizacije, pa i stranke. Prođe li referendumsko pitanje, biti će to velik iskorak unutarstranačke demokracije koja je u Hrvatskoj tek u povojima.

Iako su prijedlog Udruge U ime obitelji pozdravili brojni nacionalno orijentirani intelektualci, pa čak i neki s političke ljevice, poput dr. Mirjane Kasapović, on je kod pojedinih tzv. nevladinih udruga ekstremno lijevih uvjerenja, naišao na negodovanje. Doduše, nije sam prijedlog kao takav naišao na neodobravanje, već činjenica što dolazi od jedne udruge koja se, u spektru nevladinih organizacija u Hrvatskoj bliskih političkoj opciji koja je trenutno na vlasti, smatra desničarskom. U napadima na prijedlog novog referendumskog pitanja, te na Udrugu U ime obitelji, prednjači Udruga GONG (Građani organizirano nadziru glasovanje). Njen predsjednik, Dragan Zelić, dao je izjavu koja bi, u slučaju da nije tragična, bila – smiješna. Zelić kaže kako je to dobar prijedlog koji su i GONG-ovci željeli pokrenuti, ali, eto, preduhitrila ih je Željka Markić koja time samo želi raditi vlastitu političku afirmaciju. Kao što rekoh, da nije tragično, bilo bi smiješno.

Tko iskorištava “organizirane” građane?

No, analizirajmo malo detaljnije izjavu Dragana Zelića. Dakle, on potvrđuje kako je riječ o iznimno kvalitetnom prijedlogu referendumskog pitanja koji bi značajno doprinio demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj. Međutim, neće ga poduprijeti, jer iza njega stoje Udruga U ime obitelji i dr. Željka Markić. Iako ona nije niti u jednoj stranci, niti je kandidat za bilo koju funkciju u izvršnoj vlasti, Zelić tvrdi za nju da se želi – politički afirmirati. U stvari, Zelićevu etiketu politiziranja društvenih pitanja, dobiti će svaka udruga i inicijativa koja ne dolazi iz njegovog svjetonazorskog spektra. No, njegova Udruga GONG, napravila je politički, moralni, profesionalni i svaki drugi vid prijestupa i gafa, kada se za vrijeme proteklog referenduma koji je organizirala Inicijativa U ime obitelji, svrstala na stranu koja nije željela definiciju braka u Ustavu kao zajednice muškarca i žene. Time je GONG, iz sfere udruge koja se bavi transparentnošću izbornih procesa, prerasao u aktivnog sudionika političkih procesa u zemlji. Zelić, kao čelnik GONG-a misli kako ima kredibilitet prigovarati Željki Markić da se politički eksponira. Međutim, zaista bi se konačno trebao odlučiti – nadziru li organizirano njegovi građani glasovanje ili lobiraju za glasove?

S Draganom Zelićem i njegovim GONG-om imao sam “susret bliske vrste” prije nekoliko godina, u sklopu jednih lokalnih izbora. Kao izvjestitelj pratio sam sve što se događa oko njih, jer je problem te lokalne jedinice postao nacionalni problem o kojem su brujali svi mediji. Jedan od tamošnjih sudionika utrke za gradonačelnika bio je iznimno bogati poslovni čovjek, u prijateljskim vezama sa Zelićem i njegovim GONG-om. Poslije sam saznao kako je davao i pozamašne donacije toj Udruzi. Spletom okolnosti saznao sam da je platio put iz Zagreba i boravak u gradu u kojem se kandidirao za gradonačelnika i za nekoliko desetaka aktivista GONG-a.

“Nepristrano” praćenje i izvještavanje

Kada sam po završetku izbora, na tribini u organizaciji GONG-a postavio Zeliću pitanje, kako GONG može tvrditi da je nezavisna i nepristrana udruga u izbornim procesima, ako jedan od glavnih sudionika plaća da njeni članovi “nepristrano” prate i izvještavaju s izbora. Zelić i njegovi suradnici odgovorili su kako su i drugi mogli “potpomoći” rad GONG-a. Prevedeno, plati pa ću “nepristrano” izvještavati i za tebe. Tim činom postali su obični plaćenici pa bi mogli i promijeniti naziv u – Građani organizirano i podmazano nadziru glasovanje.

Time se GONG nimalo ne razlikuje od ostalih tzv. nevladinih udruga koje žive na državnim jaslama i godinama služe kao parapolitičke organizacije lijevih političkih stranaka u zemlji. One obavljaju ono što službena politika ne može, naravno, za primjerenu cijenu. Dokaz za to je i proračun za tzv. nevladine udruge koji je drastično porastao od dolaska Kukuriku koalicije na vlast.

Sada se u tu idilu politike i “nevladinih” organizacija umiješala Udruga U ime obitelji, sa čistim nestranačkim stavom o nužnosti reforme izbornog sustava. E, pa neće moći, kažu u GONG-u!

Prije svega, može se postaviti pitanje zašto GONG dobiva silne milijune iz državnog proračuna, dok druga Udruga odrađuje referendume o važnim društvenim pitanjima, bez kune pomoći iz državnog proračuna. Dakle, prvi razlog je financijski. Drugi razlog je više svjetonazorske i političke prirode.

“Nevladini” priljepci gube utjecaj

Naime, u udrugama kao što su GONG, Platforma 112, Kuća ljudskih prava, GOLJUP itd., naviknuli su na monopol na građanski, odnosno politički aktivizam. Tako su sve društvene inicijative, koje su dolazile s nacionalne strane svjetonazorskog spektra, proglašavane nazadnima, klerikalnima, ognjištarskim, desničarskim itd., pa bi uz odgovarajuću sinergiju s politički obojenim medijima bile – ismijane i odbačene. Međutim, sada se pojavila Udruga i skupina intelektualaca koji znaju postaviti strategiju, problem, aktivirati mrežu, senzibilizirati javnost i još pritom izaći na kraj s medijskim linčem.

Stoga je jasno zašto se u GONG-u i sličnim udrugama upalio alarm. Jer, oni jednostavno gube monopol na kreiranje javnog mnijenja i odlučivanje o svim bitnim društvenim temama s pozicija nevladinih organizacija! I što im na kraju preostaje? Jedino da svoje “protivnike” nazovu političkim aktivistima. I to je izjavio čelnik GONG-a, koji je podmićivanje “afirmativnog” izvještavanja o kandidatu na lokalnim izborima, objasnio da su i drugi mogli – donirati!!!
Autor: 7Dnevno

Odgovori

Skip to content