NEVJEROJATNO: Na utakmici Brazil-Njemačka oboreno 20 rekorda

UVJERLJIVI NIJEMCI – Pobjeda Njemačke protiv Brazila 7:1 odjeknula je svijetom, to je najnevjerojatniji rezultat u povijesti nogometa. Rijetki su oni koji su mislili da će Brazil u polufinalu SP-a na domaćem terenu doživjeti svoj najgori poraz u povijesti. Već nakon prvog poluvremena statističari su počeli prelistavati knjige rekorda, a na kraju utakmice utvrđeno je da je na jučerašnjoj utakmici oboreno čak 20 rekorda!

Nijemci su postigli pet golova u poluvremenu, čime su podsjetili na 1974. godinu i pobjedu Jugoslavije protiv Zaira (9:0, na poluvremenu 6:0) i Poljske protiv Haitija (7:0, na poluvremenu 5:0)
Pobjeda Njemačke protiv Brazila 7:1 odjeknula je svijetom, to je najnevjerojatniji rezultat u povijesti nogometa. Rijetki su oni koji su mislili da će Brazil u polufinalu SP-a na domaćem terenu doživjeti svoj najgori poraz u povijesti. Već nakon prvog poluvremena statističari su počeli prelistavati knjige rekorda, a na kraju utakmice utvrđeno je da je na jučerašnjoj utakmici oboreno čak 20 rekorda!

1. Khedirinim pogotkom za 5:0 Njemačka je prestigla Brazil po broju postignutih golova na svjetskim prvenstvima, a do kraja utakmice taj se omjer povećao na 223:221.

2. Miroslav Klose postao je najbolji strijelac u povijesti SP-a sa 16 pogodaka i tako skinuo Brazilca Ronalda s tog trona, i to baš protiv njegove reprezentacije na njegovu terenu. Ujedno je i prestigao Gerda Mullera po broju golova na velikim natjecanjima te ih sada na kontu ima 19. Izjednačio se s Paolom Maldinijem po broju mundijalskih nastupa (23), ispred je samo Lothar Matthaus s 25.

3. Nijemci su pomaknuli vlastitu granicu i plasirali se u osmo finale. Brazil i Italija šest puta su se našli u finalnoj borbi za trofej.

4. Samo je jednom Brazil primio pet golova u nokaut fazi, u Francuskoj protiv Poljske 1938., ali su tada je pobijedio 6:5.

5. Selecao je primio 11 golova na aktualnom prvenstvu i time izjednačio rekord po broju primljenih golova iz već spomenute 1938. A još ih čeka i utakmica za treće mjesto.

6. Izjednačen je i rekord po najuvjerljivijem porazu, Brazil je 1920. poražen sa šest golova razlike od Urugvaja (6:0) na turniru Copa America.

7. Brazil je prekinuo niz nepobjedivosti na domaćem terenu koji je trajao od rujna 1975. godine. Tada je Peru slavio sa 3:1 na Copa Americi. Da ironija bude veća, igralo se polufinale u Belo Horizonteu.

8. Samo je Jugoslavija više puta na meču zatresla mrežu Brazila u pobjedi od 8:4, ali u prijateljskom susretu 1934. godine pa je ovo najteži poraz Brazila na velikim natjecanjima.

9. Nitko do sada nije postigao sedam golova u polufinalu Mundijala.

10. Pobjeda sa šest golova razlike najuvjerljivija je u povijesti polufinala na svjetskim prvenstvima.

11. Samo jednom je jedna ekipa postigla sedam golova u knock out fazi Mundijala, bila je to Austrija u pobjedi nad Švicarskom sa 7:5 davne 1954. godine. Švicarci su tada organizirali Mundijal pa je Brazil postao drugi domaćin koji je primio sedam golova na meču pred svojom publikom.

12. S obzirom na to da je Švicarska bolje prošla s pet danih golova, ovaj poraz Brazila najgori je za jednog domaćina Mundijala.

13. Nijemci su postigli pet golova u poluvremenu, čime su podsjetili na 1974. godinu i pobjedu Jugoslavije protiv Zaira (9:0, na poluvremenu 6:0) i Poljske protiv Haitija (7:0, na poluvremenu 5:0).

14. Nikad nitko nije za 29 minuta primio pet golova, a Brazil je to uspio na vlastitom terenu. Jugoslavija je od 30. minute protiv Zaira vodila 5:0 golom Dušana Bajevića.

15. Thomas Muller postao je treći igrač poslije slavnog Peruanca Teofila Cubillasa i Klosea koji je postigao barem pet golova na dva Mundijala.

16. Njemačka je postigla četiri gola za šest minuta što je apsolutni rekord mundijalskih polufinala.

17. Toni Kroos je postigao dva gola za 69 sekundi što do sada nije uspjelo nikome.

18. Samo 179 sekundi prošlo je između drugog i četvrtog gola Nijemaca.

19. Njemačka je imala najveću prednost u povijesti svojih sudjelovanja na Mundijalima. Protiv Saudijske Arabije je 2002. imala 4:0 na poluvremenu, a poslije je uslijedio rekord sa 8:0.

20. Njemačka je samo protiv Brazila postigla dva gola više od Engleske na posljednja dva Mundijala.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content