Vlada i LGBT udruge složno protiv demokracije

ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU – Iz pouzadnog izvora bliskog Vladi doznajemo da će se izglasavanje Baukovog Zakona o životnom partnerstvu odgoditi za jesen. Udruge okupljene u „Inicijativu za životno partnerstvo“, koje su većinom sudjelovale u kampanji pod nazivom “Građani glasaju protiv“ – protiv referenduma o braku, pokrenule su novu kampanju. Svrha ove kampanje je izvršiti pritisak na Sabor, Kako bi se Zakon izglasao prije saborske ljetne stanke 15. srpnja.

Tim povodom, jučer je nekoliko medija prenijelo vijest da je snimljen novi video „Inicijative za životno partnerstvo“ te najavilo njegovo emitiranje istog dana na HTV-u u emisiji “Hrvatska uživo”. Daniel Martinović, koordinator Inicijative, izjavio je: “Spot smo napravili volonterski, zabavljali smo se na snimanju.” Ipak, njegovu tvrdnju demantira impresum videa gdje piše da je snimanje i montažu napravila udruga Art & Fact, čija se predsjednica Suzana Arslani profesionalno bavi snimanjem i fotografijom te je već napravila niz profesionalnih videa i fotografija za “LGBT news portal – Crol.hr”, čija je glavna urednica Iva Tomečić članica Inicijative za životno partnerstvo.

Portal Crol.hr, tj. “Crol – udruga za medijski aktivizam”, dobila je u rujnu 2013. od Ministarstva kulture 180 000 kuna bespovratnih sredstava kako bi se – prema objašnjenju stručnog povjerenstva Ministarstva – bavila “afirmacijom manjinskih prava” i “povećala utjecaj na širu zajednicu”. Crol “afirmira manjinska prava” i “širi utjecaj na zajednicu” tako da strateški zagovara ozakonjenje životnog partnerstva (izrađuje promotivne materijale, sudjeluje u inicijativi za donošenje zakona), koji je dio Plana 21, predizbornog programa Vlade. Ovakva zagovaračka strategija i odnos Vlade i nevladinih udruga objašnjeni su na konferenciji ILGA Europe (Međunarodnoj organizaciji za homoseksualce i lezbijke) u Zagrebu 2013. Na primjeru Slovenije, “slovenska aktivistica je objasnila kako je slovenska vlada otvorena za suradnju, ali isto tako da većinu posla prepušta nevladinim udrugama. ‘Oni naprave prijedlog zakona i onda očekuju da mi lobiramo njegovo donošenje’, ispričala je”, prenosi Crol.hr.

U usporedbi s iznesenim, benigna izjava “spot smo napravili volonterski, zabavljali smo se na snimanju”, djeluje kao da se želi prikriti činjenica da je snimanje videa strateški planirano u svrhu zagovaračke kampanje i utjecaja na Sabor da se Zakon o životnom partnerstvu donese prije ljetne stanke. U prilog strateškog utjecaja govori i podatak da je prvi video Inicijative za životno partnerstvo: “Vrijeme je…” sadržajno je i vizualno identičan promotivnom videu u škotskoj kampanji za redefiniciju braka “It’s time”, također napravljenom od strane profesionale agencije. Djelovanje Inicijative za životno partnerstvo financirano je od zaklade Heinrich Böll Stiftung, Francuske ambasade u RH i zaklade “Otvoreno društvo” Georgea Soroša.

Prošli tjedan udruga “U ime obitelji” poslala je otvoreno pismo saborskim zastupnicima u kojemu ih traži da odbace Zakon o životnom partnerstvu jer se Zakon sadržajno protivi referendumskoj odluci građana kojom su brak i svi njegovi sadržaji definirani kao zajednica i žene i muškarca. U pismu također stoji da bi “Zakon o životnom partnerstvu onemogućio hrvatskim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti.”

Baukov Zakon o životnom partnerstvu je po ocjeni stručnjaka nedorečen i površan. Kako se poziva na novi Obiteljski zakon ministrice Opačić čije je odredbe Ustavni sud stavio van snage – ne bi smio biti donesen. Baukov Zakon o životnom partnerstvu, očito, ne može izdržati niti ocjenu demokratičnosti niti stručnosti. Politika aktualne vlasti da financira novcem poreznih obveznika udruge koje služe za poduiranje politika aktualne vlasti – suprotna je zakonu, pravu, pravdi i demokraciji.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content