Novinarka dobila otkaz nakon dopisa iz ministarstva

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih poslali su dopis koji je, kako kažu e-mailom upućen na HRT 24. lipnja 2014. Navode kako je iz dopisa vidljivo da ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić nije tražila otkaz, niti bilo kakvu stegovnu mjeru protiv HRT-ove novinarke Helene Krmpotić, te da je taj dopis jedina komunikacija između Ministarstva i javne televizije na tu temu.

“Nije istina ni da je došlo do bilo kakvog verbalnog sukoba ministrice i novinarke HTV-a, niti je pitanje o outsourcingu postavila novinarka HTV-a, nego novinarka RTL-a. To je lako provjerljivo jer postoje snimke. Uostalom, kao što se vidi iz dopisa, uopće nije sporno ono što se događalo za vrijeme davanja izjava, već prije toga”, tvrde iz kabineta ministrice Opačić.

U spomenutom dopisu stoji kako Ministarstvo želi skrenuti “pozornost na neprofesionalno ponašanje HRT-ove djelatnice Helene Krmpotić tijekom javnog potpisivanja ugovora s udrugama i Ministarstva socijalne politike i mladih o financiranju trogodišnjih programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“ održanog u zagrebačkom Hotelu International 20. lipnja 2014. godine”.

Navode kako je neposredno nakon potpisivanja ugovora, dok su okupljeni novinari čekali potpredsjednicu Vlade RH i ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić koja se pripremala dati izjavu, djelatnica HTV-a izgovorila javno među okupljenim novinarima i sudionicima skupa niz uvredljivih riječi na račun Vlade i nekih ministara.

“Osobno mišljenje je apsolutno pravo svakog pojedinca, i ne bi nam palo napamet prozivati bilo koga zbog izražavanja osobnog mišljenja. No u ovom slučaju novinarka se nije našla na skupu kao privatna osoba već po profesionalnom zadatku. Otrpjeli bi i to da je svoje mišljenje na skupu izgovorila uljuđeno, bez obzira što to smatramo neprimjerenim. Ali, ničim izazvan monolog izgovoren „kočijaškim“ rječnikom je ipak izraz krajnjeg neprofesionalizma, nepoštivanje struke i na kraju, ponašanje daleko ispod razine dobrog ukusa na koje smo vas dužni upozoriti”, stoji u dopisu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Istaknuli su kako “sočne prostote na račun ministara koje papir ne može podnijeti i izrazi poput „neće oni još dugo“ i „bit će outsoursani“, kojima se dotična koristila ne bi li dočarala svoj ljutnju što kao dio svoje poslovne svakodnevnice mora potratiti na čekanje ministara za izjavu, nimalo ne služe na čast ugledu HTV-a kao javne televizije koja drži do visokih profesionalnih novinarskih standarda”.

S HRT-a je potvrđeno da je novinarka Helena Krmpotić jutros dobila zahtjev za očitovanje pred otkaz i da je po nju došla hitna jer joj je pozlilo.

“Zaposlenica HRT-a Helena Krmpotić pozvana je da iznese svoj iskaz (obranu) u postupku redovitog otkazivanja ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja. Odbacujemo sve insinuacije da se radi o bilo kakvim oblicima političkog pritiska. Po zaposlenicu danas jest došla hitna pomoć”, odgovorili su na upit narod.hr-a s HRT-a.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content