Pokrenuta istraga protiv Matije Babića zbog pranja novca

Večernji list kupio Index.hr! 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. svibnja 2014. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Matije Babića, čelnika portala lndex.hr i Vane Šalov Volić, njegove bliske suradnice i poslovne direktorice. Rješenje o provođenju istrage donijeto je zbog postojanja osnovane sumnje da je prvookrivljeni Babić, preko studentskih ugovora, “oprao” nešto više od 3,9 milijuna, a drugookrivljena Vana Šalov Volić, na isti način, oko 2,6 milijuna kuna.

Ovih se dana u medijskim insajderskim krugovima poput viroze počela širiti vijest o spektakularnoj prodaji portala Index.hr Večernjem listu, odnosno Styria media Group. Možda ta vijest, upravo zbog činjenice da se Index već odavno nalazi u ozbiljnim finacijskim problemima, i ne bi bila toliko spektakularna, da u određenim kuloarima nije procurila još jedna ekskluziva vezana za Babićev portal.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. svibnja 2014. godine donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Matije Babića vlasnika portala lndex i Vane Šalov Volić, njegove bliske suradnice i poslovne direktorice. Rješenje o provođenju istrage donijeto je zbog postojanja osnovane sumnje da je prvookrivljeni Babić, preko studentskih ugovora, “oprao” nešto više od 3,9 milijuna, a drugookrivljena Vana Šalov Volić, na isti način, oko 2,6 milijuna kuna. Kako, nadalje stoji u rješenju o provođenju istrage, Babić i Šalov Volić su sa ciljem pribavljanja imovinske koristi, iskoristili svoj položaj i počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti (članak 337. Kaznenog zakona).

Babić i Vana Šalov potpisali 627 studentskih ugovora preko kojih je isplaćeno 3 milijuna i 992 tisuće kuna

Inače Matija Babić i Vana Šalov Volić su od početka 2006. do kolovoza 2009. godine vodili trgovačko društvo Prva stranica d.o.o., a upravo u tom periodu su organizirali mrežu studenata kojima su isplaćivali naknadu za nepostojeći rad u spomenutoj firmi. Čini se da im se taj posao osladio, pa su kasnije istu matricu prenijeli u novu firmu lndex promocija d.o.o. Prema podacima iz izvora bliskih portalu, u istrazi je utvrđeno da su Babić i Šalov u tu svrhu, od 2005. do 2009., potpisali 627 studentskih ugovora za 166 studenata kojima je ukupno isplaćeno 3 milijuna i 992 tisuće kuna za fiktivne poslove, odnosno za poslove koji nisu obavljeni. (Sličnu priču imali smo nedavno s kraljem prijevara Radovanom Štetićem, kojeg se sumnjiči da je pomogao Josipu Klemmu u zloporabi teškoj 3,2 milijuna kuna).

Babić i Šalov uzimali su natrag taj novac uz isplatu 5 posto provizije za studente. Da je priča točna, potvrdili su i ispitani studenti, a i drugi bitni svjedoci koji su izrijekom kazali da su postupali po nalogu Babića ili/i Šalov Volić. Istodobno je organizirana i kurirska mreža koja je, po nalogu Matije Babića i Vane Šalov preuzimala, po fakultetima i različitim lokacijama u gradu, ugovore studenata i isplaćeni novac te ih donosila u sjedište Prve stranice d.o.o., a kada je ta tvrtka ugašena, u novu tvrtku lndex promocija.

Neosnovane isplate pjevačici u usponu Ivi Herceg

Policija je također utvrdila, kaže nam izvor blizak portalu, da su isplate u korist stanovite Ive Herceg bile neosnovane. A tko je Iva Herceg, može se lako otkriti pretragom na Googlu, gdje se odmah vidi da je riječ o pjevačici u usponu, koju su neki odmah doveli u intimnu vezu sa čelnikom portala Matijom Babićem. Ivi Herceg je na taj način isplaćeno 800 tisuća kuna pozajmica od prosinca 2009. do prosinca 2010. godine. Vana Šalov je s njom potpisala ukupno 13 ugovora, a da nije navela rok povrata novca ili kamate. Od te sume vraćeno je samo 17 tisuća kuna, kako tvrde pouzdani izvori s portala, samo da bi se tijekom poreznog nadzora prikazalo kako je zaista riječ o pozajmici. Inače, baš u to vrijeme, konkretnije u vrijeme kada je Porezna uprava po izravnom nalogu bivšeg ministra financija Slavka Linića počela temeljito češljati po sumnjivim transakcijama na tom portalu, počeli su pregovori o prodaji Indexa Večernjem listu, odnosno Styriji. Glavni pregovarač u ime portala Index, bio je, za širu javnost anonimni tajkun Krešo Božikov, inače vlasnik domene 1 koju je, prije desetak i više godina besplatno ustupio Matiji Babiću.

Krešo Božikov stvarni vlasnik Indexa ima kuću na Pantovčaku vrijednu 5 milijuna eura

Krešo Božikov, sin je poznatog prof. dr. sc Veljka Božikova, pročelnika Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Kliničkoj bolnici Dubrava, a svojedobno je bio i član liječničkog konzilija predsjednika Tuđmana, koji je zadnje dane svog života proveo liječeći se u tom Kliničkom centru. Neki su u to vrijeme zlurado govorili da je dr. Veljko Božikov bio podmetnut u Tuđmanov liječnički konzilij, s obzirom na činjenicu da je on bio lišen slobode na početku 1972. godine u drugom valu studentskih uhićenja, jer se, prema nekim našim izvorima, nije viteški držao na robiji, kao i poslije u daljnjem životu. Je li otac dr. Veljko Božikov kumovao uspjehu svoga sina Kreše, nije nam poznato, no, Babićev partner i stvarni vlasnik portala u sjeni vlasnik je i tvrtke Spartak u Kosnici kod Velike Gorice, ali i brojnih drugih.

Preko te tvrtke opskrbljivali su se veliki trgovački lanci u Hrvatskoj jeftinom kineskom robom, ponajviše bijelom tehnikom i klima uređajima, a tvrtka Spartak bila je i uvoznik kineskih ograda i vrata. Na tim kineskim proizvodima krajne upitne kvalitete, Babićev partner Krešo Božikov se obogatio, a kako i ne bi kada su za njegovu tvrtku pristajali brodovi puni kineske robe u Luci Rijeka. Mnogi su se pitali kako tako mlad čovjek može zgrnuti tako veliko bogatstvo od čega je izgradio i kuću na Pantovčaku vrijednu 5 milijuna eura. Bogatiji je od Todorića, reći će zluradi, jer kada bi Todoriću uzeli kredite, on bi bio gol kao crkveni miš, ali zato u butigi anonimnog i relativno mladog tajkuna Kreše Božikova nema čega nema.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content