U Splitu otvorena retrospektivna izložba Miroslava Kraljevića

U splitskoj Galeriji umjetnina jučer je u povodu 100. obljetnice smrti otvorena retrospektivna izložba Miroslava Kraljevića koja se sastoji od 80 slika, crteža, skulptura i grafika nastalih od 1903. do 1913. godine. Radovi su prikupljeni iz umjetničke i arhivske građe fundusa Moderne galerije, Kabineta grafike HAZU-a, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, galerija i muzeja u Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i Požegi, iz privatnih zbirki iz Hrvatske i inozemstva, te Narodnog muzeja i Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu.

Miroslav Kraljević (1885.-1913.) se uz Josipa Račića i Vladimira Becića smatra jednim od prvaka hrvatske moderne umjetnosti, koji je u Hrvatsku iz Pariza donio utjecaje Maneta i Cézannea te svojim brzim potezom i mračnim temama sugerirao početak ekspresionizmau Hrvatskoj.
Kraljevićev opus sadrži širok spektar tema – od požeških krajolika, animalističkih motiva, ruralnih prizora, portreta, predložaka za lijevane medaljone ili plaketa poznatih sugrađana, crteža sa prizorima iz pariškog boemskog života, veduta grada i pejzaža pariških parkova, portreta pariških suputnika, introspektivnih autoportreta, intimističkih i reprezentativnih portreta članova obitelji te malobrojan opus ekspresionističkih skulptura malih dimenzija i grafika.

Ravnateljica zagrebačke Moderne galerije Biserka Rauter Plančić je na svečanosti otvorenja istaknula kako je iznimno zadovoljna izložbom koja je u listopadu i studenom prošle godine bila u umjetnikovoj rodnoj Požegi, zatim od prosinca prošle godine do travnja ove godine u Zagrebu gdje je pogledalo 30.000 posjetitelja.Izložbu je službeno otvorio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a posjetitelji će je moći pogledati do sredine rujna 2014.

Silvana Dragun

Odgovori

Skip to content