Bračne nesuglasice Izraela i Amerike

State Department nazvao granatiranje škole u Gazi ‘sramotnim’, Izrael: ‘Gledajte svoja posla’

U svakom braku ima nesuglasica. Ipak, u posljednje vrijeme nesuglasice između Izraela i SAD poprimaju razmjere bračne svađe koja pomalo izlazi iz okvira uobičajenog.

Prvi znaci nesuglasica pojavili su se nakon što je Obama razgovarao s Netanyahuom prošle nedjelje, a tema je bila rastući broj mrtvih Palestinaca u Gazi i pogoršanje humanitarne krize. Kako je javnost u Americi, iako generalno nesklona Palestincima i sklona Izraelu, ipak prilično osjetljiva na zastrašujuće snimke mrtvih civila iz Gaze, Obama je pokušao izvršiti pritisak na Izrael da malo “smanji”, odnosno da rješava stvari uz manje takvih slika. Bijela kuća je nakon tog sastanka izdala priopćenje u kojemu se kaže: “Predsjednik je jasno naglasio stratešku važnost uspostave trenutnog i bezuvjetnog humanitarnog prekida vatre koji će voditi trajnom prekidu neprijateljstva zasnovanog na sporazumu o prekidu vatre iz studenog 2012.” Naravno, u priopćenju je dodano kako je Predsjednik ponovio kako Izrael ima pravo na samoobranu od raketnih napada Hamasa.

Na to se osvrnuo ministar u izraelskoj vladi, Uri Ariel, na izraelskom radiju: “Ostavite nas na miru,” poručio je Obami. “Fokusirajte se na Siriju.” On se u tom prilično nediplomatskom nastupu zauzeo za još jači vojni pristup Izraela problemu Gaze, rekavši da bi izraelska ofanziva trebala biti agresivnija. “Bilo je očito da će međunarodni pritisak rasti,” izjavio je on. “Nikad nismo mislili da će Amerikanci biti ti koji će predvoditi pritisak. Trebali smo djelovati brže, snažnije i odlučnije. Raketna prijetnja je tražila odgovor. Problem tunela se rješava, ali to nije dovoljno.” Ariel tvrdi da je pritisak iz Bijele kuće za trenutnim prekidom vatre bio “sramotan i uvredljiv” i kako će to samo ići na ruku Hamasu, kako prenosi izraelski “Breitbart News.”

Bijela kuća je uzvratila u ponedjeljak: odgovarajući na izraelske kritike Johna Kerryja i njegovih pokušaja pregovora s Hamasom, optužili su Izrael za “kampanju dezinformacija” protiv visokog američkog dužnosnika. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je izjavila da “to jednostano nije način na koji saveznici i partneri tretiraju jedni druge”. Ostali dužnosnici Bijele kuće su također dali izjave kojima su izrazili razočaranje izraelskim reakcijama na Kerryjeve mirovne napore. Netanyahu je istog dana rekao da Izrael neće prestati s ofenzivom dok se ne neutralizira mreža tunela ispod granice. “Nastavit ćemo postupati agresivno i odgovorno dok ne završimo s misijom čiji je cilj zaštita naših građana”. Hamas je odgovorio: “Njegove prijetnje nas neće zastrašiti i okupatori će platiti cijenu ubijanja civila i djece.”

Jučer je uslijedio novi pritisak Amerike: “State Department osuđuje sramotno granatiranje škole UN-a u Gazi”, stoji u priopćenju. “Sjedinjene države su zapanjene današnjim sramotnim granatiranjem područja UNRWA škole u Rafahu, koja pruža utočište za 3000 raseljenih osoba, u kojemu je još deset palestinskih civila tragično poginulo”, stoji u izjavi State Departmenta. “Još jednom zahtijevamo da Izrael učini više kako bi uskladio akcije s vlastitim standardima i izbjegao civilne žrtve.”

Glasnogovornica Psaki nastavlja: “UN-ove ustanove, naročito one namijenjene zaštiti civila, moraju biti zaštićene i ne smiju se koristiti kao baze za napade. Sumnja da u njihovoj blizini ima militanata ne opravdava napade koji ugrožavaju živote brojnih civila. Koordinate te škole, kao i svih ostalih UN-ovih ustanova u Gazi, su u više navrata dojavljene izraelskim obrambenim snagama”. U prošlomjesečnim napadima Izraela poginulo je 1400 civila, podsjeća se.

Takav rječnik američka diplomacija rijetko kad koristi: izjava je intonirana vrlo oštro, izravno i ozbiljno. A osobito rijetko koristi takav rječnik u komunikaciji s Izraelom. Znači li to neke nove tonove u izraelsko-američkim odnosima? Savezništvo te dvije države nije u pitanju, naravno. No dok i nije tako neobično da jedan izraleski dužnosnik šalje Amerikance u kut i kaže im da budu kuš, američki oštar odgovor svakako je novost. Američka javnost također se sve više odmiče od bezrezervne podrške Izraelu: Izrael gubi podršku u Americi, naročito među mladima. Gallupovo istraživanje od prošlog četvrtka pokazuje da 42 % od ukupnoga broja Amerikanaca odobrava akcije Izraela, ali taj je broj dramatično manji među mlađom populacijom. Dana 20. srpnja samo je 12 % mlađih od 35 dalo punu podršku izraelskoj strani naspram 22 % onih u dobi od 35 do 49. Istovremeno, 10 % mlađih od 35 izrazito podržava palestinsku stranu: tek neznatno manje nego izraelsku. Za usporedbu, samo 1 % onih između 50 i 64 godine otvoreno podržava Palestince. To je zaokret u javnom mnijenju koji ni Bijela kuća ne može ignorirati, pa iako to neće dovesti do kvarenja odnosa s Izraelom, kamoli strateškog savezništva, Amerika će zbog svojih birača morati izvršiti dodatni pritisak na Izrael. Iako Izrael dobiva rat na bojnom polju, dugoročno ga gubi pred TV-ekranima: američka javnost, bombardirana slikama leševa djece iz Gaze, vrlo se brzo okreće na drugu stranu.
Autor: Marcel Holjevac

Odgovori

Skip to content