BALDASAR DOŽIVIO KATASTROFU: Nije prošla partizanska ulica

Povukao prijedlog: Baldasar doživio katastrofu s ulicom Prvog splitskog partizanskog odreda

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar doživio je potpunu katastrofu s idejom da Prvi splitski partizanski odred konačno dobije ulicu u Splitu. Dan prije obljetnice stradavanja pripadnika Odreda htio je u Gradskom vijeću Splita progurati točku da se po postrojbi nazove ulica u prigradskom naselju Mejaši, inače, ispunjenom uglavnom biračima desne opcije.

Protiv partizanske na Mejašima i antifašisti i branitelji

Ispalo je da su protiv i u Udruzi antifašista i boraca NOB-a, ali i u samom kvartu. Antifašisti su bili razočarani što se značaj Odreda minorizira ulicom u prigradskom naselju, na Mejašima su uzrujani što su oni potpuno drugog svjetonazora i neprihvatljivo im je da se “partizanska” ulica križa sa ulicom prvog stradalog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Šef HDZ-a Split Petar Škorić danas je na sjednici Gradskog vijeća zatražio da se točka povuče jer nije u skladu sa zakonom, odnosno, predstavnici kvarta Mejaši nisu konzultirani oko ulice. Pobunile su se i braniteljske udruge, makar one koje Baldasar ne drži pod nadzorom. Ni one nisu za Odred.

Blaževski spašavao gradonačelnika

Prisebnost je sačuvao Milan Blaževski, vijećnik SDP-a, koji je zatražio pauzu od 10 minuta, kako bi predlagatelj konsolidirao redove. Kada je pregrupirao snage, Baldasar je shvatio da nema smisla da forsira Ulicu i Odred pa je pokajnički ustvrdio kako povlači točku jer želi konsenzus. Neshvatljivo mu je da se u 21. stoljeću svađa s nekim oko ideologije, ustvrdio je među ostalim.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković uhvatio se za glavu kada je čuo u kojoj je mjeri panika uhvatila gradonačelnika. Upozorio je da on ne može povući prijedlog, jer ga tehnički predlaže Komisija. Onda se glasalo o Škorićevom prijedlogu za povlačenje točke.

Baldasar ostao sam na čistini

Tako je Baldasar morao priznati prvi poraz u svom akcijskom planu svehrvatske pomirbe kojom se htio umiliti i desnom biračkom tijelu. Izostala je obećana potpora pukovnika Marka Skeje, HČSP-ovca i zapovjednika HOS-ove bojne Rafael vitez Boban. Baldasar je ostao sam na čistini, simpatije čak nije dobio ni sa ljevice, odnosno, od Udruge antifašista koja je inače godinama gurala prijedlog da Odred dobije ulicu. Neshvaćen i zbunjen, Baldasar se povukao…

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content