IRAČKI KRŠĆANI: “Radije ćemo poći u smrt nego se odreći kršćanske vjere”

VELIKO SVJEDOČANSTVO VJERE – Irački kršćani ne žele se odreći svoje vjere po cijenu života

Nuncij u Iraku o patnji progonjenih kršćana – Tko je naoružavao islamiste?

Vatikan, (IKA) – Apostolski nuncij u Iraku nadbiskup Giorgio Lingua izjavio je za Radio Vatikan da progonjeni irački kršćani “nisu prihvatili ponudu Islamske države da prijeđu na islam, što bi im odmah spasilo život, te nam tako daju veliko svjedočanstvo vjere”.
Nadbiskup Lingua govorio je o velikim kušnjama s kojima se suočavaju kršćani koji su u bijegu, napominjući da je dio puta kojim su izbjeglice morali pješice proći, među kojima i mnoga malena djeca, uključivao i šezdeset kilometara pustinje od Karakoša do Erbila, i to po najvećoj ljetnoj vrućini. Nadbiskup je dodao: “Ondje se može vidjeti djecu kako spavaju na ulicama. Tolika je patnja ondje!”

Apostolski nuncij osvrnuo se i na pitanje ponovnoga vojnog djelovanja Sjedinjenih Američkih Država u Iraku: “Američko zrakoplovstvo počelo je sada s udarima protiv vojske Islamske države. Riječ je o nečemu što je trebalo učiniti, jer ih se inače ne bi moglo zaustaviti”. Također je dodao: “Pitamo se zašto smo morali doći do ove točke? Nije li to bio nedostatak inteligencije? Nismo li mogli shvatiti što se događa? A onda i tko im je dao tako napredno naoružanje?”

Papa Franjo u nedjelju je ponovio svoj poziv za pomoć iračkim kršćanima. U nagovoru nakon Anđeoskog pozdravljenja, ali i triput na Twitteru (@pontifex) Sveti Otac pozvao je pojedince, obitelji i šire zajednice da se u molitvama sjete ovih patnji te da konkretnim djelovanjem iskažu solidarnost.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content