NAZIRE LI SE POLITIČKI KRAJ VESNE PUSIĆ?

Nakon sljedećih izbora Vesna Pusić i HNS zauvijek nestaju s hrvatske političke scene!

Relevantni politički analitičari procjenjuju da bi HNS do parlamentarnih izbora, vrlo vjerojatno, mogao gledati u leđa i laburistima i Gabrićevoj stranci Nacionalni forum, čija potpora hrvatskih građana ne prelazi 1,5 posto. A nakon parlamentarnih izbora, više je nego izvjesno, da će narodnjaci postati minorna, nerelevantna izvanparlamentarna strančica koja će kao takva, zajedno sa svojom šeficom Vesnom Pusić, zauvijek otići u ropotarnicu povijesti

Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, zasigurno, proživljava najteže dane u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri. Njezina popularnost kao i stranke na čijem je čelu, svakim danom strmoglavo pada, a relevantni politički analitičari procjenjuju da će se taj trend i dalje nastaviti, te bi HNS do parlamentarnih izbora, vrlo vjerojatno, mogao gledati u leđa i laburistima i Gabrićevoj stranci Nacionalni forum, čija potpora hrvatskih građana ne prelazi 1,5 posto. A nakon parlamentarnih izbora, više je nego izvjesno, da će narodnjaci postati minorna, nerelevantna izvanparlamentarna strančica, koja će kao takva, zajedno sa svojom šeficom Vesnom Pusić, zauvijek otići u ropotarnicu hrvatske povijesti.

Svega je toga duboko svjesna i gospođa Pusić, koja se u zadnje vrijeme, sve više “uvlači” u sebe, deprimirana je i arogantna, čak i prema najbližim suradnicima, a svog političkog stvoritelja i bivšeg intimnog partnera Radimira Čačića, ne može ni nacrtanog gledati. Čelnica HNS-a dobro zna da cijelu svoju dosadašnju političku karijeru duguje upravo “svome Ratku”, s kojim je godinama bila najbliža i politička i životna družica. No, otkako se grubo “otarasila” Čačića i nogirala ga iz stranke, kao i iz svog privatnog života, dok je on “turistički robijao” u Istri (zlobnici kažu da mu je to, do sada, bio najduži i najugodniji godišnji odmor), HNS se srozao na najniže moguće grane. Narodnjaci su, u međuvremenu, bez Čačića izgubili više od dvije trećine birača, a nekada su, dok je on držao stranačko žezlo i dok je svojoj Vesnici, kao Red Bull, davao krila, dobivali između 6,5 i 8 posto glasova.

Pusićkin pokušaj bijega od stvarnosti u UN

No, ono što najviše onespokojava šeficu razbijenog HNS-a Vesnu Pusić, notorna je činjenica da im Čačić, otkako je na slobodi, pokušava oteti biračko tijelo na sjeverozapadu zemlje, ali goropadni Ratko će, kažu nam njegovi bliski suradnici, s najvećim guštom preuzimati, ako je potrebno, sve jednog po jednog člana njegove bivše stranke iz naručja posrnule šefice narodnjaka Vesne Pusić. U njegovu stranku, kažu nam, svi su dobrodošli osim, naravno, Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka, koji je prethodnih dana neuspješno pokušavao uspostaviti komunikaciju sa svojim bivšim šefom, kojem se nekada divio i koji mu je, po osobnom priznanju, bio politički idol.

Jedan nam nezadovoljni član HNS-a, koji se sprema “prebjeći” u redove Čačićeve stranke, kaže, da i Vesna Pusić namjerava napustiti brod koji tone, te ako je moguće prekrcati se u “prekooceanski” brod i “doploviti” do New Yorka, gdje bi, nada se ona, za dvije godine mogla zasjesti u fotelju generalnog sekretara UN-a, u kojoj sada sjedi Ban Ki-moon. A na to najprimamljivije diplomatsko mjesto na svijetu, već dulje vrijeme kibicira i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, ali će i HDZ nakon parlamentarnih izbora, tim prije ako osvoji vlast, istaknuti i svojeg kandidata, pa tako šanse aktualne šefice HNS-a Vesne Pusić da zbriše u UN postaju sve manje.

Bez Čačića bila bi nitko i ništa

Mnogi, i to njezini bliski suradnici iz Ministarstva vanjskih poslova, već sada smatraju nemogućom misijom da Vesna Pusić postane nasljednica generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, jer se ona ni do sada nije iskazala u ulozi ministrice vanjskih poslova. Najviše joj zamjeraju loše vođenje Ministarstva, lošu komunikaciju, te arogantan i prepotentan stav prema većini suradnika, od kojih surađuje samo s nekolicinom odabranih.

Potpuno je nejasna i njezina regionalna politika kao i rezultati koji su ostvareni, a Hrvatska, s Pusićkom kao ministricom vanjskih poslova, nema ni autonomnu vanjsku politiku u slučajevima poput Ukrajine ili Bliskog istoka. Ona jedino ima jasan stav kada treba optužiti svoju zemlju za agresiju na BiH, kao što je to u prošlosti učinila u Hrvatskom saboru.

Najkraće rečeno, Vesna Pusić svoj politički uzlet može zahvaliti, ne svojim sposobnostima, nego isključivo Radimiru Čačiću s kojim je dugi niz godina bila u bliskim odnosima. Bez njega bi bila nitko i ništa, kažu nam dobri poznavatelji Pusićkina lika i djela. Danas je ona, nakon što se politički prekombinirala sa svojim bivšim šefom Čačićem, ostala kao Pale sam na svijetu, izgubljena u prostoru i vremenu. U takvoj pomalo paranoičnoj situaciji, Vesna Pusić sve će učiniti da nakon sljedećih parlamentarnih izbora napusti zemlju, koju, ruku na srce, nikada i nije ljubila i zaputi se put Amerike. Možda je znakovito da se Amerike svojedobno pokušao dočepati i bivši premijer Ivo Sanader. On, naravno, iz potpuno drugačijih razloga. On je bježao pred zakonom, a ona od političke pustoši koju ostavlja za sobom harčeći svih ovih godina hrvatskom političkom scenom.

Autor: 7dnevno

Odgovori

Skip to content