OPREZ – BUDE SE KOMUNISTIČKI SPAVAČI: Vesna Škare Ožbolt unuka je i kći partizana, ortodoksni komunistički kadar?

Kći i unuka partizana, tajnica Ive Latina i žena komunističkog svjetonazora – VODA JE OČITO DOŠLA DO GRLA PA U NADOLAZEĆIM IZBORNIM VREMENIMA MOŽEMO OČEKIVATI MNOGA PODMETANJA PRIKRIVENIH KOMUNISTIČKIH KADROVA KOJI SU TIJEKOM PROTEKLIH TURBULENTNIH GODINA U NARODU STEKLI KAKAV-TAKAV KREDIBILITET, A SAD SU PRISILJENI OTKRIVATI KARTE.

Kolinda Grabar Kitarović kritizirala je Ivu Josipovića zbog broja njegovih savjetnika, a razumijevanje za predsjednika pokazala je Vesna Škare Ožbolt. Evo što o tome kažu naši sugovornici!

Kada je nedavno Vesna Škare Ožbolt za njemački Deutsche Welle kazala da se ne zalaže za lustraciju, mnogi su ostali u čudu. Jednako tako, dio javnosti začudila je njena reakcija na istup predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, kada je osuđujući ono što je sudac izgovorio stala na stranu njegovih kritičara među kojima je i odvjetnik Anto Nobilo. No, čini se kako je svojim posljednjim javnim istupom bivša HDZ-ova ministrica i dama bliska pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu diskretno dala potporu predsjedniku Ivi Josipoviću. Naime, nakon što ga je HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović kritizirala zbog broja savjetnika, oglasila se Škare Ožbolt poručivši da Josipovićevi savjetnici nemaju nikakvu ulogu u kreiranju politike s obzirom na predsjednikove ovlasti. Nakon ovoga istupa, koji je također začudio mnoge, teško se ne zapitati što se to događa s bivšom HDZ-ovkom i bježi li to po dobro uhodanom hrvatskom modelu pod Josipovićeve skute, baš kao što će to učiniti i Jadranka Kosor, ako je vjerovati pričama koje ovih dana kruže medijima.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak ovim istupom bivše HDZ-ovke nije previše iznenađen, jer kako nam je kazao to je dio njene politike. “Što očekivati od žene koja je bila tajnica Ive Latina, bivšeg predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. Njen otac bio je ortodoksni partizan, a baka strah i trepet, ta je nosila petokraku skoro do ’95-e. Ovo što danas govori očito su njeni komunistički svjetonazori koji su duboko ukorijenjeni, ona je pripadala tom propalom režimu”, oštar je pravaš. Nadalje navodi da je žalosno što savjetnici ne utječu na kreiranje politike, a naš sugovornik zapitao se i zbog čega ih onda plaćamo, ako je tome tako. “Dejan Jović ima itekako jak utjecaj i neozbiljno je reći da utjecaja na politiku nema”, komentira Miljak. No, kada je već progovorio o partizanskim genima dotične dame upitali smo pravaša zašto je onda pokojni predsjednik Tuđman Vesnu Škare Ožbolt prihvatio u svoje redove. “Taj kompromis je Tuđmanova velika pogreška. On je mislio da je pomirba s bivšim partizanima moguća, ali dokazalo se da to nije tako. Spajanje je nemoguće. Vidimo svu tragediju toga što Hrvatska nije prošla lustraciju, danas imamo manjak vizije, a ti kadrovi ugurali su se na sve položaje. Zato nam i je ovako, kako je. Lustracija se mora provesti”, komentira Miljak dodajući da u suprotnom ne možemo ići naprijed.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb smatra kako su predsjedničke ovlasti doista male, ali ipak, uvjeren je kako njegovi savjetnici imaju utjecaja na politiku. “On ima ovlasti u vanjskoj politici, obavještajnim i vojnim službama, što nije malo. Predsjednik republike kod nas ima veliku i značajnu ulogu, ali i ovlasti, a u skladu s time i predsjednikovi savjetnici imaju veliku ulogu”, kaže Srb. Pravaš je izrazio negodovanje zbog ovlasti koje ima Jović čija je politika usko vezana uz britansku, a niti njemu nije jasno zašto savjetnici postoje ako nemaju utjecaja. “Savjetnici trebaju biti plaćeni jer ulogu definitivno imaju, možda čak i veću nego neki ministri. Imaju ulogu u tri segmenta. Moguće da Škare Ožbolt takvo nešto govori zbog opredjeljena prema predsjedniku Josipoviću”, zaključio je Srb.

Inače, predsjednik Josipović ima osam savjetnika, a glavni analitičar u Uredu predsjednika jest Dejan Jović. Potom je tu savjetnik za obranu Zlatko Gareljić, savjetnica za vanjske poslove je Romana Vlahutin, a savjetnica za europske poslove jest Mirjana Mladineo. Savjetnik za nacionalnu sigurnost je javnosti dobro poznat Saša Perković dok Tamara Obradović predsjednika savjetuje po pitanju gospodarstval. Siniša Tatalović savjetnik je za unutarnju politiku, a za društvene djelatnosti tu je Zrinka Vrabec Mojzeš dok je savjetnica za znanost Ankica Marinović.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content