Otvoreno pismo Eltonu Johnu: Isus ne bi podržao gay „brak“

Elton John, poznati britanski kantautor, ima dva sina putem surogat majčinstva koje odgaja zajedno sa svojim muškim partnerom, ali to ga ne spriječava da Katoličkoj Crkvi i vjernicima dijeli lekcije o pomanjkanju suosjećanja. Izgleda da za takve suosjećanje završava tamo gdje počinju razni prohtjevi homoseksualaca, nauštrb djece i svih ostalih. Elton John je čak izjavio da bi religiju u potpunosti trebalo zabraniti, smatrajući to vjerojatno jako naprednim stavom. Nedavno je pak punio novinske stupce izjavama kako su se vremena promjenila i kako bi Isus Krist danas, da je živ, bio zagovornik gay „braka“. Možda je uzaludno uvjeravati ateista poput Eltona Johna da je Isus Krist itekako živ, ali dopisnica Lifesitenewsa Kirsten Andersen iz Washingtona barem se Eltonu Johnu potrudila objasniti da Isus ni u kom slučaju ne bi podržao gay „brak“.

9fd4503d-c4a3-5afc-cdd1-365a95c1dbf0_elton_john_kids-426913

Otvoreno pismo Eltonu Johnu: Ne, Isus ne bi podržao gay „brak“

Dragi Eltone,

najprije bih se željela ispričati što vam se ne obraćam s titulom ‘sir,’ ali budući sam Amerikanka, mi se s ove strane velike bare ne opterećujemo baš tim stvarima u vezi plemstva. Ali bez brige, još uvijek obožavamo sve u vezi slavnih osoba, zbog čega nisam mogla ne primjetiti kako su ovog tjedna novinski stupci u časopisima koje inače gutam puni vaših komentara o Isusu, Papi, Katoličkoj Crkvi…

Budući da sam i sama katolkinja, moram komentirati nekoliko stvari koje ste iznijeli u intervjuu Sky Newsu. Naime, tamo tvrdite da bi Isus Krist danas bio pobornik gay „braka“, da je tradicija Katoličke Crkve „glupa i zastarjela,” te da je papa Franjo „ogolio [Crkvu] do kosti“ – i da takav razvoj situacije s Katoličkom Crkvom smatrate „sjajnim“. Ali prije negoli se osvrnem na ove vaše tvrdnje, dopustite da iznesem nešto od onoga što ste govorili prije osam godina, točnije 2006. godine.

Tada ste u intervjuu za Observerov „Music Monthly” rekli ovo: „Kad bi se mene pitalo, potpuno bih zabranio religiju. Organizirana religija čini se da ne funkcionira. Umjesto toga pretvara ljude u zaista mrziteljske glodavce i uopće ne širi suosjećanje.”

Dobronamjeran savjet, dragi Eltone: kada ovako otvoreno pokazujete mržnju naspram religije, tada je vrlo vjerojatno da će se svi vaši komentari u vezi s tim tumačiti s velikim nepovjerenjem ili će ih se u potpunosti odbaciti kao nevjerodostojne. Sad kad smo to rasčistili, pokušat ću svoje nepovjerenje ostaviti po strani i pozabaviti se vašim nedavnim izjavama pretvarajući se da se uistinu radi o ozbiljnim izjavama o vašem shvaćanju teologije … znate, za razliku od verbalnih granata kojima se ljudi obično koriste kako bi naštetili Crkvi, vi ste već otvoreno priznali da bi vas uništenje Crkve jako usrećilo.

Počnimo najprije sa sljedećom vašom izjavom: „Da je Isus Krist danas živ, ne mogu zamisliti da bi on, kao kršćanin i veliki čovjek kakav je bio, govorio da je [istospolni „brak“] nešto što se ne smije dopustiti. On je stalno govorio o ljubavi, suosjećanju i praštanju i nastojao je zbližiti ljude i takva bi crkva trebala biti.”

OK, najprije ovdje treba razjasniti nekoliko činjenica: Isus Krist nije bio kršćanin već njegovi sljedbenici. Isus Krist je bio Židov. Kao Židov, slijedio je židovski zakon Toru koja zabranjuje homoseksualne odnose. Sigurna sam da ste već naišli na neke citate iz tog zakona, ali za svaki slučaj ću vam ih podastrijeti par:

Levitski zakonik 18, 22: „Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.”

Levitski zakonik 20, 13: „ Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih.“

Zvuči prilično surovo, zar ne? Ali prije negoli počnete histerizirati od straha, želim reći kako to definitivno NE znači da ja smatram da prakticiranje homoseksualnosti, nebitno da li se radi o vama ili nekom drugom, zaslužuje smrtnu kaznu. Ja čak ne ne vjerujem u smrtnu kaznu. Ono što želim reći jest da je prilično podmuklo implicirati da bi Isus Krist, koji je bio najposlušniji Židov koji je ikada postojao, odobrio nešto što najsvetiji nauk njegove vjere izričito zabranjuje, i to uz strašne posljedice. Također mislim da je još podmuklija vaša izjava na gay Paradi 2011. da je Isus Krist također bio „suosjećajan, superinteligentan homoseksualac“.

Treba istaknuti kako u Starom zavjetu postoje dva odvojena slučaja kada očevi dobrovoljno nude svoje kćeri djevice bandama silovatelja kako bi time spriječili muškarce da siluju njihove muške poznanike i goste. Mogli bismo cijeli dan raspravljati o tome koliko je to bolesno i što nam to govori o tome kolika je bila vrijednost žene (ili o nedostatku iste) na drevnom Srednjem istoku, ali istina je da ovi primjeri također mnogo govore o tome koliko su prezirani bili homoseksualni čini u židovskoj kulturi u Isusovo vrijeme. Da je Isus – koji se nimalo nije plašio izazivati kontroverze – uistinu bio homoseksualac, zar ne mislite da bi o tome rekao koju riječ tijekom svoje 33-godišnje turneje „koja je toliko razgnjevila starješine”?

Imajte na umu da se radi o čovjeku koji je cijeli svoj život živio na način da se zauzimao za one koji su nepravedno potlačeni. Da je mislio da i homoseksualci spadaju među njih, mislim da bi sigurno nešto rekao o tome. Ali nije. U tadašnjem svijetu u kojem je bilo toliko animoziteta prema homoseksualnosti, evidentno je da njegova šutnja o tom pitanju govori i previše.

OK, idemo dalje. Također ste za Sky News izjavili kako mislite da je tradicija Katoličke Crkve „glupa i zastarjela.” Naročito ste govorili o tome da bi se, prema vašem mišljenju, svećenici trebali ženiti – uključujući svećenike homoseksualce koji bi trebali sklapati brak s muškarcima – te kako se protivite obvezi celibata za svećenike.

Znate što imam reći na to? Ništa. Jer takvi stavovi nisu uopće bitni za raspravu. Radi se o vašem mišljenju, na koje imate pravo. Ali u konačnici, radi se jedino o vašem mišljenju, o ničemu drugom. S obzirom na to koliko mrzite Crkvu te bi ju ionako željeli zabraniti, nadam se da nitko u Vatikanu ne obraća pažnju na ono što vi mislite.

To me vodi do sljedeće točke, a radi se o tome da iako mi je drago da mislite da je papa Franjo „sjajan“, imam osjećaj da nemate ni približnu ideju o tome tko je Papa i što on uistinu misli. Stoga ću vam dati savjet: ukoliko želite saznati što misli papa Franjo o homoseksualnosti, potražite što o tome govori Katekizam Katoličke Crkve. Sve se nalazi unutra. Nakon što pročitate, recite nam da li i dalje mislite da je papa Franjo „sjajan“ … jer upravo je to ono što on vjeruje – baš u svaku riječ koja tamo piše. Dok to ne shvatite, ne možete razumjeti papinstvo.

Gledajte, pape dolaze i odlaze. Neki će uživati u pompi i ceremonijama, a neki će se radije voziti autobusom. Neki će propovijedati o ljubavi, dok će drugi više propovijedati o zakonu i redu (većina će ipak propovijedati i jedno i drugo). Neki od njih će se čvršće držati tradicije, a neki će biti otvoreniji promjenama. Ali ono što nijedan papa neće moći promijeniti je sama Vjera. Sviđalo se to vama ili ne, to vam je tako. To vam je tako već 2000 godina i neće se promijeniti.

Zaključak je, Eltone, da se vi sramotite. Molim vas, ostavite teologiju stručnjacima koji su obrazovani na tom području. Papa Franjo si ne bi dozvolio da vam dijeli lekciju o tome kako skladati ili izvoditi pjesme, prema tome, prestanite mu dijeliti lekcije o tome kako će voditi svoju Crkvu.

Izvor: Lifesitenews.com/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content