Poduprite liječnika koji je odbio izvršiti pobačaj

Poduprite profesora medicine svjetskoga glasa dr. Bogdana Chazana koji je smijenjen s pozicije ravnatelja bolnice Sv. Obitelji u Varšavi zato što je odbio izvršiti pobačaj.
Naime, dr. Chazan odbio je izvršiti pobačaj pozvavši se na priziv savjesti na koji ima pravo prema poljskom ustavu. Članak 53. poljskog ustava osigurava dr. Chazanu i drugim pro-life liječnicima zakonsko pravo na slobodu savjesti te stoga nisu obvezni direktno ili indirektno sudjelovati u izvršenju pobačaja.

No poljska vlada kaznila je bolnicu Sv. Obitelji s novčanom kaznom od 23 tisuće američkih dolara, a odmah potom gradonačelnica Varšave otpustila je dr. Chazana.

Priča dr. Chazana obišla je svijet, jer je to direktan napad na sve pro-life liječnike diljem svijeta.

Potpišite peticiju protiv gradonačelnice Varšave te na taj način poduprite dr. Chazana:
http://www.citizengo.org/en/support-pro-life-doctor

Dr. Chazan, koji je jako cijenjen liječnik, otpušten je zato što nije htio izvršiti pobačaj. Iako se pozvao na prigovor savjesti, taj argument nije bio dovoljno jak za gradonačelnicu Varšave koja ga je odmah otpustila.

Beba je bila začeta umjetnom oplodnjom u klinici za plodnost te se potom razboljela. U 22-om tjednu trudnoće majka je posjetila dr. Chazana te je htjela zakazati termin za pobačaj kod njega ili kod drugog liječnika. On je to odbio učiniti pozvavši se na prigovor savjesti na koji ima pravo prema poljskom ustavu.

Prema odluci Hanne Gronkiewicz-Waltz, gradonačelnice Varšave, dr. Chazan trebao je predložiti drugog liječnika koji bi bio spreman izvršiti pobačaj, a priziv savjesti prema poljskom ustavu to ne uključuje. Dr. Chazan je osjećao ukoliko bi predložio drugog liječnika, to bi značilo da indirektno ipak sudjeluje u pobačaju.

Kazna je neopravdana, zato što iako dr. Chazan nije preporučio nekog drugog liječnika koji bi izvršio pobačaj, drugi liječnik u toj bolnici je to učinio.

Potpišite peticiju i poduprite dr. Chazana!

Pravo na život i pravo na slobodu savjesti su temeljna ljudska prava koja trebaju svakom biti omogućena.

Autor: CitizenGO/Laudato

 

Odgovori

Skip to content