Spasimo iračke kršćane

Pozivamo hrvatsku Vladu da Republiku Hrvatsku proglasi otvorenom zemljom za progonjene iračke kršćane, te da učini sve moguće na međunarodnom diplomatskom planu za njihovo spašavanje pred stravičnim nasiljem kojem su izloženi.

Istovremeno pozivamo Hrvatski Caritas na pokretanje nacionalne akcije prikupljanja financijske pomoći iračkim kršćanima za njihov prihvat i smještaj u Hrvatskoj. Ovaj vapaj Hrvatske udruge Benedikt za spas svih ugroženih bliskoistočnih skupina i pojedinaca, prvenstveno u Iraku, Siriji i Palestini, upućen je svekolikoj javnosti kako bi se zaštitilo njihovo temeljno pravo na život, dom i vjersku slobodu.

Zapanjeni smo stravičnim nasiljem islamskih sunitskih fundamentalista prema kršćanima i drugim manjinama, ali i jednako toliko nezainteresiranošću i bešćutonšću sekularističkih zapadnih Vlada. Irački kršćani, mada bez naoružanja i vojnih postrojba, nehumano su i nemilosrdno stavljeni pred trilemu bez izbora: islamizirati se, napustiti svoje domove ili biti ubijen. Uz već počinjena nebrojena okrutna ubojstva, u progonu se trenutno nalazi preko 200 000 iračkih kršćana. Toliko mnoštvo ljudi ne može preživjeti bez vode i hrane u polupustinjskom krajoliku dodatno ugroženo pomahnitalim progoniteljima. Zbog takvoga je činjeničnoga stanja nužna hitna reakcija hrvatskih vlasti, vjerskih zajednica, humanitarnih organizacija, civilnih udruga i svakoga pojedinca.

Kršćanske zajednice u Republici Hrvatskoj, posebice Katoličku Crkvu, Hrvatska udruga Benedikt potiče da skupa pokažemo međusobnu kršćansku ljubav prema Isusovom nalogu “ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio” (Iv 15,12), jer ćemo samo tako posvjedočiti njegove riječi “po tom će svi znati da ste moji učenici” (usp. Iv 13,35). Hrvatska udruga Benedikt drži da je zauzimanje za progonjene na Bliskom istoku pitanje humanosti za Republiku Hrvatsku i zapadne sekularističke Vlade, a za kršćane i provjera njihovoga identiteta.

Potpišite peticiju: “Spasimo iračke kršćane”

Hrvatska udruga benedikt

Odgovori

Skip to content