NA PANTOVČAKU VRIJE: Realno stanje za Josipovića puno je gore od slike koja nam se servira putem medija

Josipovićev izborni stožer vidi šansu u kandidaturama Kujundžića, Kosor, Balenović i Željke Markić

Dio medija bliskih izbornom stožeru samoproglašenog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića sve otvorenije tvrdi da je njihov miljenik sve bliže pobjedi na predsjedničkim izborima, i to u prvom krugu.

Takve tvrdnje temelje na nedavnom istraživanju agencije IPSOS PULS, provedene tijekom kolovoza, na uzorku od tisuću ispitanika, prema kojoj aktualni predsjednik u prvom krugu osvaja 45, 5 posto glasova, dok kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu od svega 30, 9 posto.

Analitičari koji godinama prate pokušaje sustavnog manipuliranja anketama u Hrvatskoj ističu kako su kreatori ove ankete ponudili predsjedničke kandidate koji potpuno ili djelom preferiraju na glasove centra, desnog centra ili ljevice.

Zahvaljujući tako strukturiranoj anketi na treće mjesto se smjestio Milan Bandić, za koga se u posljednje vrijeme može čuti da ujutro štuje Majku Božju a navečer Josipa Broza Tita, sa 5,6 posto glasova.

Nakon zagrebačkog gradonačelnika, na četvrto mjesto prema ovoj anketi pozicionirala se bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sa 2,6 posto glasova, nakon koje slijede Milan Kujundžić (2,1), Vesna Balenović (0,8) i Željka Markić s 0,1 posto glasova.

Očiti pokušaji stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu

Raščlanjujući rezultate ove ankete analitičari ukazuju da je riječ o očitim pokušajima stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu u prvom krugu.
-Zbrojimo li postotke potpore koji su u ovoj anketi dobili Jadranka Kosor, Milan Kujundžić, Vesna Balenović i Željka Markić, kao i najmanje polovicu potpore iskazane Milanu Bandiću, dolazimo do zaključka da se forsiranjem novih predsjedničkih kandidata iz HDZ-u sklone biračke baze izvadilo najmanje 8,4 posto glasova – tvrdi suradnik HRsvijeta Josip Zdunić.

Uz metodološke nedostatke u ovakvoj vrsti ankete, ukazuje i na posljednje izborne rezultate.
-Nije nikakva tajna da se ovakve ankete namjerno rade u urbanim sredinama tradicionalnim uporištima lijeve opcije, dok HDZ desetljećima najbolje rezultate bilježi u dijelovima Hrvatske gdje živi stanovništvo konzervativnog svjetonazora. Upravo tu treba tražiti i odgovor na pitanje zašto je HDZ na trojim posljednjim izborima dobio desetak i više posto u odnosu na rezultate predizbornih anketa – pojašnjava Zdunić.

Smatra da upravo zbog toga Josipovićeve izglede navedene u anketama treba umanjiti najmanje za deset posto.
-Vodeći računa o tome što su pokazali posljednji izborni rezultati, postotak potpore iskazan Ivi Josipoviću treba umanjiti najmanje za desetak posto, a postotak HDZ-ovoj kandidatkinji uvećati za isto toliko. U tom slučaju dolazimo do stvarnih pokazatelja prema kojima Ivo Josipović uživa potporu oko 35 posto ispitanika a Kolinda Grabar Kitarović negdje iznad 41 posto – smatra Zdunić, te ističe kako je to realnost.
Josipovićevi PR stručnjaci razbijaju desnicu i desni centar

Tvrdi da se u Josipovićevom stožeru pribojavaju pobjede Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu.
-Upravo zbog toga angažirani su PR stručnjaci koji vode medijsku kampanju i fabriciraju ankete koje imaju za cilj razbiti desno biračko tijelo. To je ujedno i glavni razlog što se na sudjelovanje u predsjedničkoj utrci pokušava privoljeti Milan Kujundžić, Željka Markić, Jadranka Kosor, Vesna Balenović – smatra Zdunić te dodaje kako bi bez takvih igrokaza HDZ-ova predsjednička kandidatkinja ostvarila pobjedu već u prvom krugu predstojećih predsjedničkih izbora.
-Dodamo li stvarnom postotku nešto iznad 41 posto, kolika je realna potpora HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, postotak od 8,4 posto koji su prema ovoj anketi međusobno podijelili Kosorica, Kujundžić, Markić i drugi onda dolazimo do zaključka da je riječ o potpori od skoro 50 posto što ujedno znači i pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu predsjedničkih izbora – ističe Zdunić, naglašavajući kako su upravo u tome skriveni motivi ovako postavljenih anketa i medijskih uradaka koje kreira Josipovićev PR tim.
-Nedvojbeno, moguće kandidature Kujundžića, Markić, Kosor, Balenović i ostalih kandidata s desnice, desnog centra i centra onemogućavaju pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu. Upravo u tome Josipovićev stožer i vidi svoju jedinu šansu. Stoga su i kreirali sve ove igrokaze – zaključio je Zdunić.

 
R.Horvat/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content