Kad kriminalci postaju TV zvijezde

Mi smo doista čudno društvo! Mi smo država poput kaputa koji je obučen izvrnut naopačke. Brojni principi našeg življenja su izokrenuti naopačke. Dobro je ono što nije dobro, ono što nije dobro je vijest, ta vijest ide na sve TV ekrane, ona se nalazi na naslovnicama brojnih tiskovina, od onih dnevnih pa sve do onih revijalnog karaktera. Negativna vijest je vrlo agresivna, ona se nameće i dominira našim elektronskim i tiskovnim medijima. Negativna vijest sama po sebi nije agresivna, ali je mediji agresivno guraju u javnost. Što znači da se negativna vijest zloupotrebljava u kvazipolitičke svrhe.

U vijestima naših TV ekrana i tiskovinim medijima vrlo mnoge se prostora daje kriminalnim osobama, slobodno bi se moglo reći da to ponekad i dominira kao udarna vijest. U tome ništa ne bi bilo loše da se gotovo uvijek u tim vijestima mikrofon ne daje kriminalcima da iznose svoje stvove, koji ponekad imaju i politički karakter. Sjetimo se samo jednog optuženog i osuđenog Ive Sanadera čija svaka javno izgovorena riječ dobiva multiplikaciju u brojnim medijima.

Sjetimo se jednog optuženika Vidoševića bivšeg ravnatelja HGK, gdje mediji javno prate svaki njegov pokret, a njegove izjave prenose se na sve strane. Ista je situacija i s bivšim vukovarskim gradonačelnikom Sabom i s brojnim drugim slučajevima kriminalnog djelovanja visokih državnih dužnosnika.

Na ovo pisanje ponukale su me najnovije vijesti o puštanju iz pritvora bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel, (koju već nazivaju i barunica Merzel) a koja izlaskom na slobodu traži da joj se aktivira saborski mandat, i da može dalje javno djelovati niti manje ni više već u Hrvatskom saboru kao po rangu najvišoj instituciji državne vlasti u Hrvatskoj.

Ako ste čitajući ovaj tekst pomislili da našu državu vode pravi luđaci, mislim da ste se u osnovi jako prevarili. Vaša tvrdnja bi potpuno stajala kad bi se radilo o slučajnosti, neoprezu, propustima i sl. ali ovdje se radi o sustavu.

Politički sustav, kadriran bivšim komunistima i udbašima, bez obzira na političku stranku, koji su i u povijesti pokazali izrazito neprijateljstvo prema svemu što iti najmanje miriše na hrvatsku državnu samostalnost takovo ponašanje javnih medija su uspostavili kao sustav, po mogućnosti trajni, da se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu u javnost puštaju negativnosti ne s ciljem da ih se tako raskrinka, već isključivo s ciljem da se Hrvatska prikaže kao država nesposobna za samostalan život koja sa sobom ne može normalno upravljati i da njome zato vlada kriminal u svim sferama društva.

Nezamislivo bi bilo u bilo kojoj državi Europe, ali i u čitavom svijetu da se osobu koja se nakon provedene istrage vrlo čvrsto i utemeljeno sumnjiči za teška kaznena djela gospodarskog kriminala, da joj se ponovno aktivira zastupnički mandat u parlamentu neke od tih država. To bi doista bilo nemoguće, ali mi u Hrvatskoj, kao u ludoj državi, uskoro ćemo dobiti u našem parlamentu takvu kriminalnu zvijezdu, koju će TV kamere pratiti u stopu i javno multiplicirati svaku njenu izjavu. O tempora, o mores! (Čudnih li vremena, čudnih li običaja).

Jedan čovjek, gospodin Goldstein, koji ovih dana negdje u zapadnoj Europi nekom listu na upit izjavi da nije Hrvat, već Jugosloven. A taj čovjek u hrvatskim medijima vrlo često je eksponiran i slovi kao čvrsta okomica hrvatske savjesti, po čijim se riječima mnogi ravnaju. Što bi se na to moglo reći, već da je to čista blasfemija prema hrvatskom narodu i njegovoj državi.

U Hrvatskoj gotovo da nema niti jednog velikog književnika ili nekog velikog znanstvenika, nekog velikog umjetnika, nekog velikog ili dobrog skladatelja – takav bi se stekao dojam obzirom na naše medije, a znamo da je Hrvatska i njena dijaspora puna dobrih umjetnika, znanstvenika, književnika, isl. ali takvima se nikad ili gotovo nikad ne daje javni prostor na TV medijima. Ima nešto trulo u državi Danskoj, a tek u državi Hrvatskoj.

Sva naša državna tijela treba biti sramota, sve naše zakonodavstvo zbog takvih situacija treba biti sramota. Jedna Merzelica svojim kriminalom postala je slavnija nego bilo tko iz drugih kreativnih kategorija društva i umjetnosti. Za nju zna i svako malo dijete, a za velike pregaoce i marbenike koji su stupovi napretka ne zna nitko, osim uskih krugova.

Kad kriminalci postaju tv zvijezde za kojima na svakom koraku trče tv kamere i sijaset drugih novinara, kad se kriminalci slavodobitno vraćaju u Hrvatski sabor, umjesto da se pospu pepelom i sakriju od javnosti, to je dokaz da ovo društvo ide u duboki sunovrat. Zemlja je u teškoj gospodarskoj krizi, mnogi nemaju svojoj djeci dati nešto za jelo, na svakom koraku se daju otkazi radnog odnosa brojnim radnicima i stručnjacima, a politika gladi kriminalce koji su oštetili državu na desetke milijuna kuna i osigurava im i dalje visoke društvene i državne funkcije. U vlasti je zavladalo totalno bezumlje. Što bi se jednoj takvoj osobi koja bi opljačkala novac iz državnog proračuna dogodilo u jednoj Kini? Odmah bi joj otišla glava, radi primjera drugima.

U hrvatskoj politici potrebne su totalne i radikalne promjene, prvenstveno u području javnog informiranja koje treba biti usmjereno u pravcu duhovne obnove nacije, u pravcu favoriziranja dobra, rada i svih drugih vrijednosti kojima se treba narod ponositi, a ne stvarati tv zvijezde od kriminalnih osoba. A posebno bi trebale radikalne zakonske promjene u kaznenom zakonodavstvu, gdje bi se drastično kažnjavala svaka zloporaba vlasti.

Javna sredstva priopćavanja trebaju u prvom redu imati odgojnu ulogu, a ne našu mladost odgajati lažnim vrijednostima, pa počesto i kriminalnim djelatnostima istaknutih pojedinaca.

Hrvatski sabor uskoro će postati bogatiji jer će u njegovim klupama sjediti velika kriminalna zvijezda kakvu nema niti jedan drugi parlament u cijelom svijetu. Kakva pravna sramota nad sramotom u našoj Hrvatskoj.

 

Mile Prpa/hrsvijet.net

 

 

Odgovori

Skip to content