DOSAD NEVIĐENA PANIKA NA PANTOVČAKU: Potpuni slom Josipovića?

Tajna anketa koja je izazvala paniku na Pantovčaku

U tajnoj anketi naručenoj u Uredu predsjednika neposredno prije ljetnih praznika na dvije tisuće ispitanika, Kolinda Grabar Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja, dobila je povjerenje 70,5 posto ispitanika, a predsjednik RH Ivo Josipović njih 29,5 posto. S obzirom na činjenicu da je Grabar Kitarović, zahvaljujući svojim kanalima, bila upoznata s rezultatima te ankete, u nedavnom intervjuu jednom našem dnevnom listu gotovo je slavodobitno izjavila da je predsjednik Josipović sve nervozniji i nervozniji. Kako i ne bi bio kada njegova popularnost u narodu strmoglavo pada, kao i stranke SDP, čije je on političko čedo i koja ga podupire i na narednim predsjedničkim izborima

Nedavno je naš portal dnevno.hr objavio rezultate posljednje ankete “Glasa naroda” koji znatno odudaraju od rezultata uobičajenih anketa koje objavljuju hrvatski mediji i etablirane agencije. Tako se primjerice, prema spomenutoj anketi, Kolinda Grabar Kitarović nalazi u vodstvu u odnosu na aktualnog predsjednika RH Ivu Josipovića.

A da su rezultati ankete “Glasa naroda” uistinu vjerodostojni potvrđuje i pouzdana informacija da se i jedna slična anketa s još pogubnijim rezultatima po aktualnog šefa države, kao zmija noge krije daleko od očiju javnosti, a istinski je zabrinula i predsjednika Josipovića i sve njegove ljude. Kako i ne bi kada je u toj anketi rađenoj na dvije tisuće ispitanika, Kolinda Grabar Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja dobila povjerenje 70,5 posto ispitanika, a predsjednik RH Ivo Josipović – 29,5 posto anketiranih. Anketa je rađena neposredno prije ljetnih odmora i naši pouzdani izvori tvrde da je naručena upravo na Pantovčaku. S obzirom na činjenicu da je Kolinda Grabar Kitarović, zahvaljujući svojim kanalima, bila upoznata s rezultatima te ankete, u nedavnom intervjuu jednom našem dnevnom listu gotovo je slavodobitno izjavila da je predsjednik Josipović – sve nervozniji i nervozniji. Kako i ne bi bio kada njegova popularnost u narodu strmoglavo pada, kao i stranke SDP čije je on političko čedo i koja ga podupire i na narednim predsjedničkim izborima.

Imajući u vidu sve lošije stanje u Hrvatskoj i to ne samo u gospodarskom smislu, te sve veću nepopularnost koju u narodu uživa SDP, za očekivati je da će i Josipovićeva popularnost sve više ići silaznom putanjom. Stoga i nije čudno da se on kao “pijan plota” uhvatio Mirele Holy čija se stranka ORaH po popularnosti izjednačila s Josipovićevom matičnom strankom SDP-om. Za pretpostaviti je da će u jednoj od narednih anketa ORaH i preteći SDP, pa je u tom kontekstu ruka Mirele Holy pružena prema Josipoviću nova nada aktualnom predsjedniku da sve još nije izgubljeno po pitanju njegova drugog mandata. Ipak, ozbiljni politički analitičari predviđaju da je ORaH doživio svoj vrhunac, te da su i u toj stranci već počela raslojavanja. Odlazak jedne od osnivačica stranke, Andreje Feldman, potvrda su takvih predviđanja.

Istini za volju, Josipoviću nije lako. Izgubi li izbore bio bi prvi hrvatski predsjednik koji nije odradio oba predsjednička mandata. Izgubio bi i sve privilegije i raskoš koji sobom automatski nosi funkcija prvog čovjeka u državi. A, s obzirom na raznorazne priče i afere u kojima se spominjao predsjednik Josipović, gubitak funkcije čelnog čovjeka u državi teško bi mu pao i zbog činjenice da bi postao meta medijskih znatiželjnika, čija je uža specijalnost obrušavanje na posrnule političare.

Na koncu, izgubio bi ono što je najvažnije – političku moć i nedodirljivost – a na primjeru bivšeg premijera Ive Sanadera zorno se vidi što znači izgubiti političku moć i nedodirljivost. Stoga je njegova nervoza razumljiva, pogotovo u kontekstu tajnih anketa u kojima Josipović prolazi kao “bos po trnju”.
Autor: 7Dnevno

Odgovori

Skip to content