DRAMA U ZENICI: Spasioci na samo nekoliko metara od 34 zatrpana rudara

Kopaju rukama kako bi se približili jedni drugima

NOVO

Kako javlja reporter portala Klix.ba spasioci su samo nekoliko metara udaljeni od blokiranih rudara kojima je dostavljena voda. Rudari bi trebali biti izvučeni za najkasnije dva sata, izjavili su predstavnici rudara.

“Kopaju rukama kako bi se približili jedni drugima”, rekao kazao je predsjednik Sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić, javlja klix.ba.

 

RANIJE

Skupina rudara koja je od četvrtka ostala blokirana u jami rudnika ugljena kod Zenice trebala bi biti izvučena na sigurno najkasnije tijekom poslijepodnevnih sati, procjena je što su je u petak prije podne iznijeli predstavnici stručnih timova angažiranih u akciji spašavanja.

Glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović izjavio je nešto prije 10 sati kako je preostalo prokopati još dvadesetak metara naslaga zemlje koja je rudarima zapriječila izlaz iz jame “Raspotočje”.

Stručne ekipe za spašavanje i uprava rudnika u stalnom su telefonskom kontaktu s 34 rudara. Ocjena je kako im životi nisu izravno ugroženi jer im je osiguran dotok svježeg zraka.

Mjerenja su istodobno pokazala kako je razina otrovnog plina metana u jami niska te on za sada nije prijetnja.

Ishod akcije spašavanja pred ulazom u rudničku jamu čekaju deseci članova obitelji blokiranih rudara a tu je i veliki broj medicinskih timova koji su spremni pružiti potrebnu liječničku pomoć.

Dvojica rudara ozlijeđena su u jami u četvrtak poslije podne kada je Zenicu pogodio slabiji potres a u cijeloj smjeni koja je bila u jami “Raspotočje” bilo je angažirao 56 rudara.

Prema dostupnim procjenama tzv. gorski udar, koji je prouzročen potresom jačine 5 stupnjeva po Mercalijevoj ljestvici na dubini od oko dva kilometra, načinio je znatnu štetu na postrojenjima unutar jame rudnika. (H)

JUTROS

Agonija u rudniku Raspotočje još uvijek traje, a prema službenim informacijama 34 rudara je ostalo zatrpano u tunelima rudnika, a ne osam kako se satima nakon “gorskog udara” vjerovalo.

Direktor RMU “Zenica” Esad Ćivić je kazao da je komunikacija sa rudarima u tijeku i da su svi dobro i zdravo.

“Prema posljednjim informacijama, od 56 rudara 22 su izašla, a 34 ih se nalaze u području koje je ugroženo. Redovno ostvarujemo komunikaciju i oni su svi dobro i zdravo. Poduzeli smo mjere da dostavimo veće količine zraka i u završnoj fazi su pripreme za uklanjanje materijala”, izjavio je Ćivić.

Među članovima obitelji ispred rudnika Raspotočje pojavile su se priče da nije poznata lokacija jednog od rudara, što je Ćivić demantirao.

“Nemamo informacije da je neki rudar na mjestu gdje mi to ne znamo. Mi smo imali informaciju da se radi o osam rudara, a smjenski poslovođa kada je izašao dao je točan broj rudara koji su ostali u jami”, dodao je Ćivić.

Ne zna se točno koliko će trajati otkopavanje kako bi se došlo do rudara, ali prema riječima Ćivića oni mogu izdržati dok ekipe za spašavanje ne dođu do njih.

Rudari se trenutno nalaze u prostoriji koja je sigurna i dobrog su psihičkog i fizičkog stanja.

SINOĆ

Dva rudara su ozlijeđena, a još osam ih je ostalo zatrpano u rudniku ugljena u Zenici usljed pomjerenja zemlje prouzročenog potresom koji je to područje pogodio u četvrtak poslije podne, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Direktor zeničkog rudnika Raspotočje Esad Čivić izjavio je za televiziju BHT 1 kako su ozlijeđeni rudari dobili liječničku pomoć i izvan su životne opasnosti.

Također je kazao kako se poduzimaju mjere na izvlačenju rudara koji su ostali blokirani u jednom dijelu rudnika.

Pojasnio je kako je s njima uspostavljena komunikacija a imaju i opskrbu kisikom pa nisu životno ugroženi.

Područje Zenice potres je pogodio nešto iza 16 sati a seizmološke su službe objavile kako je njegova jakost u epicentru bila 3,5 Richteru.

Potres takve jakosti ne izatziva oštećenja na građevinama no moguće ga je osjetiti na tlu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content