IMENOM I PREZIMENOM: Pročitajte tko su Pusićkini uhljebi!

Gnjusna lista svih Pusićkinih uhljeba koju morate pročitati: Hrvati, evo koga plaćate!

Primjera radi, u HEP-u je posao za sebe ili člana svoje obitelji pronašlo 48 članova vladajuće koalicije. Od toga njih 37 dolazi iz redova ministice Pusić. Za članove stranke koju mnogi nazivaju karijerističkom, a koju pak podupire manje od dva posto birača osigurana su uglavnom rukovodeća mjesta.

Svim hrvatskim građanima koji bezuspješno pokušavaju pronaći posao najbolji savjet, sudeći po zbivanjima na političkoj sceni u Lijepoj našoj, jest da se uhljebe u neku političku stranku. Dobro uhodan model uhljebljenja u našoj politici živi već dugo, a utabanim putem krenuli su brojni članovi vladajuće Kukuriku koalicije. Pijetlovi i koke iz SDP-a egzistenciju osiguravaju raspodjeljujući se ponajviše po Hrvatskim vodama, a preslagivanja je prihvatila i druga koalicijska stranka – HNS kojim rukovodi šefica diplomacije i dama koja se ističe borbom za ljudska prava Vesna Pusić. Primjera radi, u HEP-u je posao za sebe ili člana svoje obitelji pronašlo 48 članova vladajuće koalicije. Od toga njih 37 dolazi iz redova ministice Pusić. Za članove stranke koju mnogi nazivaju karijerističkom, a koju pak podupire manje od dva posto birača osigurana su uglavnom rukovodeća mjesta. A rukovođenjem u HEP-u politički uhljebi osiguravaju si plaću od deset do petnaest tisuća kuna neto. Jedan od posljednjih primjera uhljebljavanja ovih dana puni medijske stupce. Naime, HNS-ova Ljiljana Čule donedavna direktorica HEP ODS-a, tvrtke kćeri HEP-a zaposlila je u Hrvatskoj elektroprivredi skoro cijelu obitelj. Radno mjesto pronašla je za sina, kćer, snahu, ali i za zeta. Nepotizam u HEP-u otkriven je nakon što je pozicija direktorice Čule poljuljana zbog skandala u čijem središtu je bio Valter Krizmanić. Njega je Čule postavila za direktora Elektroistre, da bi se na kraju pokazalo da Krizmanić ima lažnu diplomu inženjera elektrotehnike, kao i da je krao struju od HEP-a. Bio je to tek vrh sanke, a iz HEP-a je otkriveno da je Čule iskoristila poziciju da bi u ovoj tvrtci osigurala četiri radna mjesta za članove svoje obitelji. Njen sin Vinko zaposlenik je Elektre Zagreb, kći Ivana Mrkoci radnica je HEP-ove tvrtke Odmor i rekreacija, a snaha i zet zaposleni su u HEP ODS-u. Dakako, nije ovaj slučaj uhljebljavanja HNS-ovaca jedini, primjera za to više je nego puno.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu koncem 2013. godine raspisala je natječaj za ravnatelja i zamjenicu ravnatelja. Na natječaj se prijavio niz stručnjaka, ali na posao je primljena Anita Koprivnjak. Pitanje svih pitanja jest – je li njenom zapošljavanju pripomogla činjenica da je kći Viktora Koprivnjaka, HNS-ova pomoćnika ministra obrane? Znate li tko je Zlatko Taritaš? Ako vam prezime zvuči poznato, u pravu ste! Suprug ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš sasvim slučajno radio je u državnoj tvrtki Plinacro, a na natječaj se prijavio 2012. godine i dobio stalan posao kojega nije dugo zadržao. Inženjer građevine pod medijskim pritiskom morao je pokleknuti. No, nije zgorega imati na umu da je Mrak Taritaš utjecajna HNS-ovka, a da priča opet bude slučajna pobrinuo se Mladen Antunović HNS-ovac koji je tada vodio Plinacro.

Direktoricom Elektre u Slavonskom Brodu Branka Balašević postala je preko internog natječaja. Naime, nakon promjene vlasti HEP je pripao HNS-u, stranci poznatoj po karijerizmu. A obzirom na tu činjenicu tražili su se novi direktori svih elektri diljem Lijepe naše. U Brodu je posao dobila teta predsjednika Županijske organizacije HNS-a Domagoja Barteka kojemu nije bilo dovoljno što je sam sebe zaposlio u Janafu. U kadroviranja se u vrijeme dok je drmao HNS-om i Vladom upleo i Radimir Čačić. Na čelo HEP-a postavio je HNS-ova Zlatka Koračevića, kojega je Vrdoljak smijenio zamjerajući mu zaustavljanje investicija i velikih projekata. Zanimljivo, kako ministar gospodarstva ljude kažnjava za ono što ni sam ne čini. No, kada je ovoga kaznio za novoga šefa imenova je Tomislava Šerića, dotadašnjeg člana uprave. Jednako tako mjesta se našlo i za Vrdoljakova prijatelja Zvonka Ercegovca. Čačićev predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović po medijima je prozivan jer je tvrtku navodno htio oštetiti za 57 milijuna kuna. Ipak, u upravi ove tvrtke instalirao se Zoran Kopić zet Savke Dabčević Kučar. Nadzorni odbor su SDP i HNS podijelili popola. Jedan od vodećih HNS-ovaca Dragan Kovačević preuzeo je Janaf, a u upravi tvrtke je Jakša Marasović. Pripadnici te stranke ovladali su i tijelima Hrvatske pošte, na čelu čije uprave je stranci blizak Alen Premužak, dok se na čelu kutinske Petrokemije još uvijek nalazi Josip Jagušt, ali su HNS-ovci u potpunosti preuzeli nadzorni odbor, u kojem sjedi i tajnica donedavnog Čačićevog kabineta Sonja Ivoš. Drugim riječima, HNS uglavnom nije ulazio u male tvrtke, već su mu pripali još neki veliki sustavi kao što su Đuro Đaković, Imunološki zavod, Borovo, Narodne novine ili tiskara Vjesnik.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content