UDBIN KRIMINAL: Popis ubojstava za koje su zainteresirani njemački istražitelji

Njihova obrana sigurno će biti plaćena, ona će ako ništa drugo biti oprana iz proračuna. Pitanje je koju će taktiku upotrijebiti jer tu se ne brane Perković i Mustač već se neizravno brani cijeli sustav, ali i kriminalne radnje koje iza njih stoje

Perkovića i Mustača uskoro očekuje suđenje, a što od tog suđenja očekuje Josip Jurčević, otkriva u razgovoru za portal dnevno.hr. Tekst prenosimo u cijelosti.

Visoki zemaljski sud u Muenchenu odlučio je da će suđenje nekadašnjim članovima Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču započeti 17. listopada. Ipak, hrvatska javnost i nadležne institucije još nisu dobile odgovor o plaćanju obrane koju su od države zatražili Anto Nobilo i Lidija Horvat, u ime Perkovića i Mustača. No, dok se u hrvatskoj javnosti postavljaju brojna pitanja njemačko pravosuđe na slučajevima spomenutog dvojca ne misli stati.

Naime, kako saznajemo postoji cijela lista ubojstava emigranata za koju su interes pokazali njemački istražitelji, a riječ je o:

Marijanu Šimundiću, Mili i Jozi Jeliću, Petru Tominacu, Vladi Muratu, Anđelku Pernaru, Đuri Kokiću, Mili Rukavini, Krešimiru Tolju, Hrvaoju Ursi, Vidu Maričiću, Mirko Ćuriću, Nahidu Kulenovića, Mirko Šimiću, Branku Jeliću, Dragi Mihaliću, Josipu Seniću, Mati Jozaku, Josipu Buljanu-Mikuliću, Iliji i Ivanu Vučiću, Ivici Miloševiću, Nikoli Penavi, Mirku Deskeru, Nikoli Miličeviću-Beban, Petru Bilandžiću, Ivanu i Mladenu Jurišiću, Ivi Furliću, Slavku Logariću, Anti Đapiću i mnogim drugima. No, dok se njemačke institucije zanimaju za događanja na ovom području hrvatski mediji o ovoj temi ne progovaraju. Za razliku od njih, njemački mediji veliku pažnju pridaju spomenutom suđenju koje bi trebalo ponuditi mnoge odgovore. A odgovor koji najviše zanima javnost jest tko je odgovoran za ubojstvo Stjepana Đurekovića te imaju li u tom slučaju prste dvojica spomenutih udbaša.

Osvrt Josipa Jurčevića

Povjesničar Josip Jurčević dobro je upoznat sa slučajevima spomenutog dvojca, a da je tome tako svjedoči i njegova knjiga Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti. U razgovoru za naš portal povjesničar je progovorio o suđenju te naglasio kako je sve ono što se u ovom slučaju događalo ranije, točnije, sve što su do sada činili Državno odvjetništvo, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te Sabor ide u prilog tome da su spremni žrtvovati i Hrvatsku kako bi spasili Perkovića i Mustača. “Njihova obrana sigurno će biti plaćena, ona će ako ništa drugo biti oprana iz proračuna. Pitanje je koju će taktiku upotrijebiti jer tu se ne brane Perković i Mustač već se neizravno brani cijeli sustav, ali i kriminalne radnje koje iza njih stoje”, naglašava Jurčević. Podsjetio je i na skandal sa EU oko slučaja Lex Perković kojim su hrvatski političari pokušali zaštiti sebe. Cilj im je bio učiniti sve da Perković i Mustač ne progovore. Njih dvojica raspolažu, svjedoči naš sugovornik, pravosudno i politički osjetljivim podacima o svim vrstama dugogodišnje korupcije i kriminala u koji su umrežene mnoge istaknute osobe iz područja hrvatskih medija, gospodarstva, pravosuđa.

“Ako ti podaci budu izneseni, a to sam spomenuo i u svojoj knjizi, nastao bi pravosudni i politički pomor upravljačke strukture u Hrvatskoj. Ne štiti se tu samo Perković i Mustač već njihove tajne o nedjelima. Stoga su prisiljeni učiniti sve da oni šute, bilo u Njemačkoj, bilo pod nekim drugačijim pritiscima”, naglasio je Jurčević. Profesor Jurčević vjeruje da dio medijske šutnje o ovim slučajevima leži i u predsjedničkim izborima koji su pred vratima, ali jednako tako, napominje da je i Nobilo blisko vezan sa Perkovićem i to ne samo kao odvjetnik, a on pak ima ogroman utjecaj na medije. Ujedno, uzrok medijske šutnje mogao bi biti i dogovor Perkovića i Mustača s njemačkim vlastima. Ovaj dvojac njemačkim institucijama zanimljiv je zbog informacija o njemačkim Perkovićima, slikovit je naš sugovornik.

“Neki dokumenti i događaji ukazuju da su, naročito do konca 60-ih godina određeni dijelovi njemačkih sigurnosnih, policijskih i političkih institucija bili povezani s kriminalnim poslovima jugoslavenskog komunističkog režima”, zaključuje Jurčević dodajući da se to odnosi na ubojstva hrvatskih iseljenika, a podaci toga tipa Nijemcima su značajni radi brojnih nedjela koje je Udba počinila na području Zapadne Njemačke. Dodajmo da će Perkovića i Mustača braniti osam odvjetnika, svakome je po dva branitelja dodijelio sud u Njemačkoj, a njih još četiri angažirali su privatno. Sve to, kako bi se obranili od iznošenja istine o ubojitom kriminalu kojega su provodili.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content