UZBUNA U ENGLESKOJ: Kraljica dramatično upozorava – ‘Škoti, dobro razmislite!’

Britanska kraljica napokon je prekinula šutnju oko potencijalnog raspada Ujedinjenog kraljevstva i upozorila Škote da ‘jako pažljivo razmisle o budućnost’ prije glasanja na referendumu koji će se održati u četvrtak.

Ankete pokazuju potpunu izjednačenost pristaša i protivnika nezavisnosti, a zagovornici ostanka Škotske u Velikoj Britaniji vjeruju kako će intervencija kraljice itekako pomoći njihovom nastojanjima.

Buchinghamska palača inzistira da su kraljičine opaske politički neutralne, ali svi ih vide kao jasan poziv za odbijanje prijedloga o nezavisnosti Škotske u četvrtak.

Elizabeta II. komentirala je referendum van protokola, dok je razgovarala s čestitarima nakon mise u blizini zamka Balmoral. Kršenja protokola rijetka su u pomno isplaniranom danu britanske kraljice, a još su rjeđi pozivi novinarima da poprate takva događanja. Nije slučajno niti što je na dotičnoj misi održana molitva ‘za spas od pogrešnih odabira’.

Kraljica se tjednima odbijala izjasniti o referendumu unatoč pritisku zastupnika iz dviju najvećih britanskih stranki – konzervativaca i laburista.

Izvor: jutarnji.hr

 

 

 

Odgovori

Skip to content