Evo što je zajedničko SDP-u i HDZ-u: Udbaško-partijska prošlost, kriminal i borba protiv referenduma

Ponavljajući istu mantru kako je preferencijalno glasovanje korektno, no ne i snižavanje izbornog praga nametnuli su pitanje, što ste to vi gospodo protekla dva desetljeća ponudili narodu i koju promjenu vi nudite? Niste li sve ove godine svojim rukama u saboru mogli izglasati promjenu?

Premda se o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a na nacionalnoj političkoj sceni svako malo ispod glasa progovori ideja formalno nikada nije zaživjela ako se iz priče izuzmu učestali primjeri na lokalnoj razini. No, ideološke razlike i previranja kao oblik predstave za javnost ljutiti rivali u sabornici uspijevaju zakopati kada su u pitanju njihovi interesi, čitaj saborske fotelje na račun kojih primaju pozamašne plaće, premda se na radnom mjestu ne moraju ni pojaviti. Dakako, sve povlastice koje uživaju preko pleća hrvatske sirotinje nisu im dostatne. Uvijek ista lica što s pozicije vlasti, što iz oporbe časte nas istim frazama i lažnim obećanjima koja gladni narod guta. Da su se HD i SDP ujedinili za vlastite interese iliti stražnjice svjedoči referendum o promjeni izbornog sustava na kojem inzistira inicijativa ‘U ime obitelji’ nudeći građanima po prvi put da biraju, a ne da glasaju.

Svoj potpis i potporu inicijativi dalo je više od sto tisuća građana, ali ne i političke elite u SDP-HDZ koaliciji. Ponavljajući istu mantru kako je preferencijalno glasovanje korektno, no ne i snižavanje izbornog praga, nametnuli su pitanje: što ste to vi gospodo protekla dva desetljeća ponudili narodu i koju promjenu vi nudite? Niste li sve ove godine svojim rukama u saboru mogli izglasati promjenu? Zašto se na noge niste dignuli onda kad su vam opstanak u saborskim klupama omogućavali mrtvaci i što nam je, pobogu, donio ovaj disfunkcionalni izborni sustav? Nemamo li već sada u sabornici kojekakve kerume te kakve nam je to sada glave u saborske klupe doveo ovaj po vašim pravilima uređen sustav? Šeksu i uvijek trijeznom Grbinu predvodnicima antireferendum inicijative netko bi morao pojasniti da je u Hrvatsku negdje između njihovih pijanstava ušla demokracija. Hrvatski narod nije lud ni glup, hrvatski narod zna, hoće i može! A ovaj referendum jedinstvena je prilika da političkim elitama i šefovima partija koji se ponašaju poput faraona pokaže da želi promjenu.

Za referendum svoj glas digli su intelektualac Nino Raspudić, ali i sindikalist Vilim Ribić koji je potrebu za promjenom izbornog sustava ponajbolje definirao tvrdeći kako je ona jamačno potrebna i dobra, osobito stoga što joj se protive HDZ i SDP. Uistinu, ovaj referendum naša je jedinstvena prilika da promijenimo i provedemo ono što bez hrvatskoga naroda ne ide, a to je dekontaža totalitarne paradigme koja vlada u Hrvatskoj a pronalazi se u nekoliko zajedničkih točaka. A dodirne točke dviju najvećih stranaka su partijsko-udbaške prošlosti koje nisu podvile svoje repove i koje se zdušno odupiru lustraciji, također tu su brojne afere i kriminal, sanaderi, linići i kojekakve merzelove s pretrpanim imovinskim karticama, a sada su se opet za svoje potrebe ujedinili protiv promjene koja za nas i našu djecu znače bolje sutra. Jesmo li toliko složni da sami sebi to omogućimo?
Autor: I. Babić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content