Ministar Fred Matić mora dati ostavku!

Predrag Fred Matić nedvojbeno je dokazao da mu je politički konformizam puno draži od zauzimanja za interese branitelja. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti?

Gostujući u Dnevniku HTV-a i suočavajući se s Đurom Glogoškim, predsjednikom Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata, ministar branitelja Predrag Fred Matić nedvojbeno je dokazao da mu je politički konformizam puno draži od zauzimanja za interese branitelja. Glogoški ga je optužio da ga ratnici invalidi više od godinu dana bezuspješno mole za organizaciju sastanka s ministrom zdravlja. Ministar Matić odgovorio je da postoje čak četiri dopisa koji mogu posvjedočiti da je on molio bivšeg ministra zdravlja za taj sastanak. Tvrdi da nije naišao na razumijevanje. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti?

Nekako se podrazumijeva da ministar zdravstva ili zdravlja, kako se to naziva u mandatu ove Vlade, mora biti liječnik. Jednako se tako podrazumijeva i da ministar branitelja treba biti dragovoljac Domovinskog rata. Aktualnog ministra Predraga Freda Matića branitelji nisu prihvatili od prvoga dana. Zbog brojnih dezinformacija koje zagađuju medijski prostor, nikad nisam bio siguran je li Matić neprihvaćen zbog sumnjivog ratnog puta ili neshvaćen zato što je bio savjetnik predsjednika Josipovića. Dokazati da je nesumnjivo na njihovoj strani bilo je vrlo teško ministru u državi koja je već šestu godinu u recesiji. Uskraćivanje socijalnih prava zahvatilo je i braniteljsku populaciju. Kako u svakoj državi postoje zaštićene kategorije pučanstva, tako i u braniteljskoj populaciji postoje oni u čija se prava ni pod kakvim uvjetima ne bi smjelo dirati. Riječ je o ratnicima koji ostatak života proživljavaju u invalidskim kolicima. Njih je Matić jednostavno morao uzeti pod svoju posebnu skrb, koliko god da su teški socijalni i gospodarski uvjeti u državi.

Da nije htio napraviti baš to, prigovorio je ministru Matiću predsjednik udruge najtežih ratnih invalida Đuro Glogoški. Ne znam jesu li istinite glasine da je Matić u ratu bio kukavica, ali u suočavanju s Glogoškim ponio se baš kukavički. Odgovornost za to što najtežim stradalnicima Domovinskog rata nije organizirao razgovor s ministrom zdravstva prebacio je na onoga koji se više ne može braniti. Ustvrdio je da bivši ministar, ne spominjući ime Rajka Osojića, nije uvažio njegove zahtjeve. I tu je za Matića problem prestao. Je li mogao napraviti nešto više?

Ako njegov kolega Rajko Ostojić nije želio uvažiti Matićeve zamolbe za sastanak s predstavnicima stopostotnih invalida, ministar branitelja mogao je, a usuđujem se reći i morao zatražiti posredovanje premijera Milanovića.

Poznato je da u hrvatskoj Vladi nema komunikacije među ministrima. Oni uglavnom razgovaraju samo pred TV kamerama. Nebrojeno puta svjedočili smo situacijama u kojima se ministri međusobno prepucavaju preko medija, dajući izjave u kojima jedni druge omalovažavaju. Ako je i u ovom slučaju to bio razlog zbog kojeg bivši ministar zdravstva nije previše doživljavao svog kolegu zaduženog za branitelje, odnosno ako u tom mogućem sporu premijer nije htio posredovati, Predrag Fred Matić jednostavno je morao podnijeti ostavku i javno obrazložiti zašto to radi.

Ako je postojala, sad već sasvim vjerojatna situacija u kojoj je Milanoviću išlo na živce što bi morao posredovati između svojih ministara, Matić je morao izabrati stranu. Njegova su strana morali biti branitelji. Između ostanka u Vladi i zauzimanja za prava branitelja, njegov izbor nije smio biti politički komformizam i izbjegavanje sukoba u Vladi.

Na čelu ministarstva branitelja mora biti moralna osoba. Tvrdeći da ništa nije mogao napraviti vezano za traženje svojih ratnih kolega da razgovaraju s ministrom zdravstva, Fred Matić je lagao. Đuro Glogoški iznio je podatak da je zamolio Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom da im ona ugovori sastanak. Još je rekao da je ministar Varga pristao u roku od 24 sata.

Zašto ministar branitelja priča samo o bivšem kolegi? Zašto sastanak nije pokušao dogovoriti s novim ministrom zdravstva Sinišom Vargom? Nadam se da u cijeloj ovoj priči ni na kakav način ulogu ne igra činjenica što je novi ministar Varga svojevremeno potpisao zahtjev za preimenovanje Trga maršala Tita.

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content