Putin: Ameriku možemo uništiti za manje od pola sata

Bili smo spremni dići nuklearnu uzbunu kad se Krim pripajao, nismo znali kakva će biti reakcija, rekao je Putin za dokumentarac o aneksiji

Na sjeveru Europe počinju ratne igre: prvo su Norvežani započeli najveću vojnu vježbu od završetka hladnog rata u pokrajini Finnmark koja graniči s Rusijom, angažirano je pet tisuća vojnika i 400 vozila.

“Udruženi Viking”

Na odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina nije trebalo dugo čekati: ruska Sjeverna flota dignuta je na iznenadnu provjeru borbene gotovosti koja će obuhvatiti gotovo 40 tisuća vojnika, 41 ratni brod, 15 podmornica, puno više od norveške vježbe Udruženi Viking.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objasnio je kako upravo na sjeveru Rusija mora posvetiti pažnju novim prijetnjama vojnoj sigurnosti zemlje. U ruskom tumačenju tako vježbe i alarm članica NATO saveza zbog ruskog posezanja za tuđim teritorijem, pokušaj odvraćanja Rusije da ne krene i na baltičke zemlje preokreće se u Moskvi u prijetnju Rusiji. A otamo stižu novi zabrinjavajući tonovi.

Pušten je u javnost dokumentarac u kojem Putin priznaje da je bio spreman na nuklearnu konfrontaciju zbog Krima!

– Nije odmah bilo jasno kakva će biti reakcija na aneksiju Krima. Zato sam na samom početku morao dati direktne naredbe vojsci – rekao je Putin, rekavši i kako je bio spreman dići nuklearnu uzbunu. Citiraju se i Putinove riječi izrečene na banketu u prosincu 2011. uoči predsjedničkih izbora u ožujku 2012., u nazočnosti znanstvenika i novinara iz cijelog svijeta. U opuštenoj atmosferi Putin im je, očekivano, govorio o tome koliko je baš on nužan Rusiji, a onda ih iznenadio.

– SAD želi dobro odnose s Moskvom samo zato što znaju da je Rusija jedina koja može uništiti Ameriku za pola sata, ili i manje – rekao je. Tada su riječi vjerojatno shvaćene kao čavrljanje uz piće, sad, kad je Krim anektiran, izazivaju drugačije reakcije.

Javna laž postala norma

NATO pokušava spriječiti eskalaciju ruskih pretenzija na susjedne zemlje i dovlačenjem vojne opreme u baltičke zemlje, ali to samo diže tenzije na višu razinu. Suradnik ubijenog ruskog oporbenog vođe Borisa Njemcova Ilja Jašin napisao je na Faceu kako je sad jasno koliko su vrijedile Putinove riječi kad je govorio da Rusija nije poslala vojnike na Krim, a onda to priznao.

“Nuklearni rat može uništiti ljudsku civilizaciju, svatko to razumije osim Putina”, piše Jašin, ističući kako je Putin pokazao da mu je javna laž norma. Proteklih deset dana nije ga bilo u javnosti, web je bio prepun mnogih nagađanja gdje se nalazi, no danas se pojavio na sastanku s kirgistanskim predsjednikom Almazbekom Atambajevim.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content